En Sıcak Konular

Neden Türkiye? Gelenler gidenler…

10 Kasım 2007 16:40 tsi
Neden Türkiye? Gelenler gidenler… Türkiye şu anda dünyanın tam ortasında… Neden derseniz size son günlerde Ankara’yı uğrak merkezi haline getiren liderleri işaret ederiz… On gün önce genişletilmiş Irak’ komşu ülkeler toplantısında bölgenin ve dünyanın önemli ülkele

Türkiye zor bir noktada duruyor. Jeopolitik konumu bölgesel ve küresel denklemleri Türkiye’nin sorunlarıyla iç içe geçiriyor.

Küçük bir örnek verelim… Ortadoğu’da etkin olmak ve güvenliğini sağlamak için hinterlandındaki gelişmelerde inisiyatif almak isteyen Türkiye ‘Irak’a komşu ülkeler’ toplantısı fikrini ortaya atar ve bunu gerçekleştirir. İkinci toplantı ABD, AB ve G-8 ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplantıya katılmasıyla genişletilerek Kasım ayı başında İstanbul’da gerçekleştirilir. Irak’ta söz sahibi olmak isteyen Türkiye için bu kaçırılmaz bir fırsattır. Ancak aynı zamanda Türkiye Kuzey Irak kaynaklı terörle uğraşmaktadır. Bu yüzden toplantıdan bir hafta önce Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan on bir Ortadoğu ülkesine ziyarette bulunur ve Türkiye’nin yüzyüze olduğu terörü anlatır. Irak’a komşu ülkeler toplantısı ise 1-3 Kasım’da gerçekleşir. Bu kez o ülkelerin dışişleri Bakanları Irak’ı konuşmak için Türkiye’ye gelir…  Bu yüzden toplantıda Irak kadar Türkiye’nin terörle mücadelesi de konuşulur. Sonuç bildirgesinde Irak’ın güvenliği kadar terörle mücadele konusu da yer alır. Ancak mesele bundan ibaret değildir. Söylediğimiz gibi Ortadoğu’da birçok gelişme oluyor, yeni hesaplar yapılıyor. Aynı toplantıda Irak ve PKK ele alınırken, Türkiye bir yandan da Mısır ile startejik ortaklık çerçeve anlaşması imzalar. Bu anlaşma Ortadoğu’da şekillenen yeni denklemin habercisidir.

Bu örnekten de anlaşıldığı gibi, Türkiye zor bir pozisyonda ve çok yapılı bir strateji uygulamak zorunda.

Zaten son bir haftada gerçekleşen ziyaretler de bunun bir göstergesi… Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’da gerçekleşen Washington ziyareti PKK odaklıydı, ancak toplantı sonrasında yapılan açıklamada Pakistan meselesi bile ele alındı. Erdoğan Türkiye’ye dönerken bu kez Suudi Kral Abdullah’ın Türkiye’ye geleceği haberi düştü haber merkezlerine… Suudi Kral bugün Türkiye’den ayrılmadan önce ardında bir anlaşma metni bıraktı. Güvenlik ve işbirliğinin vurgulandığı anlaşma metninin hedefinin Irak’taki gelişmeler, İran’ın nükleer faaliyetleri ve İsrail-Filistin meselesi olduğu belirtiliyor.

Kral Abdullah Türkiye’den ayrılıyor, ancak Esenboğa Havaalanı iki farklı devlet başkanını daha ağırlayacak… İsrail Başbakanı Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Türkiye’ye geliyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak yarın Türkiye’ye geliyor. Filistin lideri Mahmud Abbas da, Pazartesi günü yine Gül’ün davetlisi olarak Ankara’da olacak. 

Başkentte, Batı Şeria’daki organize sanayi projelerine start verecek çerçeve mutabakat, üç ülkenin cumhurbaşkanlarının gözetiminde hayata geçirilecek.

Önce İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ardından Filistin lideri Abbas, TBMM’de milletvekillerine hitap edecek. Peres, bir Müslüman ülke parlamentosunda konuşan ilk İsrail Cumhurbaşkanı, Abbas da, Türkiye parlamentosunda konuşacak ilk Filistin Devlet Başkanı olacak.

Peki, özellikle İsrail ile ne konuşulacak? İyibilgi’ye bu konuda açıklama yapan gazeteci Fikret Ertan ‘İsrail ile casus uçakları üzerinde konuşulabilir’ diyor. Türkiye’nin ortadoğuda aktif rol almasının istendiğini vurgulayan Ertan ‘Gerek İsrail gerek Filistin Türkiye’yi önde görmek istiyorlar. Türkiye İsrail’e güven veriyor. Filistin’in Türkiye’ye yaklaşımı ise zaten belli’ diyor.



Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,643 µs