En Sıcak Konular

Çevreciler'den, "nükleer santrallere hayır" eylemi

10 Kasım 2007 14:57 tsi
Çevreciler, Türkiye'de nükleer santral kurulmasını ön gören tasarıyı protesto ederek, "Nükleer Santrallere Hayır" dedi.

İstanbul Çevre Konseyi, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü, S.O.S. Çevre Gönüllüleri Platformu, Sürdürülebilir Ekolojik Yaşam Derneği (SEKOYDER) gibi çevre örgütü üyesi bir grup, Beşiktaş Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi.

İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türsken Başer Kafaoğlu burada yaptığı konuşmada, tüm dünyanın temiz enerjiler üzerinde ulusal politika sürdürdüğünü belirterek, nükleer santrallerin kabulüyle Türkiye'nin ulusal ve uluslararası bir çöplük olacağını vurguladı. Nükleer enerjinin çözüm olup olmadığını tartışmadan yapılmasına karar vermenin demokrasiye aykırı olduğunu söyleyen Kafaoğlu, "Bu ülke başka ülkelerin çöplüğü olmayacaktır. Var olan çöplerle başa çıkamayanlar bu çöple nasıl başa çıkacaklar? Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Kafaoğlu, nükleer santrallerin gelecek kuşaklara ihanet olduğunu belirerek, yatırımların, nükleer santraller yerine risk taşımayan, ekonomik maliyetleri düşük ve yüksek verimliliği olan temiz enerjiye yapılması gerektiğini dile getirdi.

Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş da, Türkiye gerçeklerini, nükleer santral kararı verenlerden daha iyi bildiklerini ifade ederek, "Sadece yüzde 10'luk bir elektrik sağlanacak nükleer santraller kurmak yerine, yüzde 18'lik elektrik kaçağının önlesinler" dedi. Kaz Dağları'nda verilen mücadelenin aynısını başlatacaklarını kaydeden, Çetintaş, meclisteki diğer partilerin de Danıştay'a başvurmalarını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ise, Mustafa Kemal'in bıraktığı mirasa sahip çıkılması gerektiğini bir kez daha gördüklerini kaydederek, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin artık nükleer enerji üretmediklerini bunun Asya ülkelerine kaydığını bildirdi. Küresel ısınma, ırmakların kullanılmaması, yeşilin yok edilmesi gibi birçok sorunun olduğunu kaydeden Soysal, nükleer santrallerin de bunlara eklendiğini söyledi. Soysal, nükleer santral kararının bir siyasi iktidar kararı olduğunu ifade ederek, "Erdoğan'ın damadının şirketi bu işten ne gibi bir çıkarla çıkacağını göreceğiz. Gerektiği yerde Danıştay'a ve Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz" diye konuştu.

"Nükleer santral istemiyoruz", "Nükleer santrallere hayır" sloganları atıldığı protesto gösterisi, olaysız sona erdi.
Sabah



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,717 µs