En Sıcak Konular

Gül: Türkiye Annapolis'te olacaktır

10 Kasım 2007 10:04 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, savaş uçaklarının Suriye operasyonu konusunda İsrail'in verdiği izahatın Türkiye'yi memnun ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in Kanal 2 Televizyonu'nda Dış Haberler Masası sorumlusu Arad Nir'in sorularını yanıtladı. Gül, Suriye'deki operasyon sonrası İsrail hükümetinin özür dilemesiyle ilgili bir soruya karşılık, "Geç de olsa İsrail'in konu hakkındaki kapsamlı izahatı bizi memnun etti. İsrail bu açıklamaları yapmamış olsaydı, bu Türkiye'yi çok rahatsız ederdi" dedi.

Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, daha önce yaptığı bir açıklamada, İsrail'e bir aracı vasıtasıyla barış mesajı gönderdiğinin hatırlatılarak, "Bu aracının siz olduğunu teyit edebilir misiniz" sorusuna ise şöyle karşılık verdi:
"Biz daima barışa katkıda bulunmaya uğraşıyoruz. Birçok fırsat çıktığında çabalarımız olmuştur. Bu çabalarımızın büyük bir kısmı kabul görmüş, bazıları ise görmemiştir. Türkiye barış uğruna çaba sarf etmeye devam edecektir ve barışı sağlamaya bakacaktır."
Gül, bu ayın sonlarına doğru Orta Doğu barışına yönelik olarak Annapolis'te yapılacak barış konferansına davet edilmeyi bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine de "Barışa katkımız olacağı beklentisi varsa orada olmamız beklenir" dedi.
Türkiye'nin bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin barışa katkısı olacağına inandığının altını çizerken, İsrail'in ve başka ülkelerin, birçok sınır veya tarihi sorunlarının çözümü için İstanbul'daki arşivlere başvurduklarını hatırlattı.
Gül, "Türkiye orada olacaktır" diye konuştu.

İran'ın nükleer programına karşı bu ülkeye uygulanmak istenen ambargoların ve Türkiye'nin İran ile gaz anlaşmaları bulunduğunun hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin benzer türden alım anlaşmaları yaptığına işaret etti. Gül, Türkiye'nin sadece komşularında değil, bölgenin tamamında nükleer silahlara karşı olduğunu vurguladı ve İran'a yaptığı gezi sırasında da bunu açıklıkla dile getirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, "İsrail'in imhası"na ilişkin sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Bunlar kabul edilir, doğru sözler değil... Bu konuda ne düşündüğümü açıkça ifade etmiştim. Bu sözler, sözümona güç ifade etmek isteyen belli bir dış politikanın sözleridir ve hiçbir şey katmayan sözlerdir. Bunlar hatadır... Bunu her zaman, her yerde ve açıkça söylüyorum."
İsrail parlamentosunda, 1915 olaylarıyla ilgili karar çıkartmak isteyenler bulunduğunun ve böyle bir karar çıkması durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağının sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail parlamentosundan böyle bir karar çıkacağına inanmadığını" belirterek, "Biz sadece alınan kararlara karşı tepki veririz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in bir yıldan fazla süre önce Gazze Şeridi sınırında kaçırılan askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılması konusunda bir bilgisi olup olmadığı sorusuna karşılık ise "bu konuda halen yapılacak çok şey bulunduğunu" belirtti.

Gül, "irtibat kesilen 8 askerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda Ankara'nın büyük başarı gösterdiğinin" belirtilerek, "İsrail hükümeti ne yapmalı" diye sorulması üzerine de "Biz terör ile uzun yıllardır mücadele eden, bölgenin önemli bir ülkesiyiz. Terör ile mücadelede uluslararası bütün kurallara riayet etmekteyiz" dedi. Gül, bunun ardından gelen, "İsrail'in uluslararası kurallara riayet etmediğini mi söylemek istiyorsunuz" sorusuna karşılık, "Yorumu size bırakıyorum" diye konuştu.
Gül söyleşi sırasında, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in yapacağı Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Hurriyet



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs