En Sıcak Konular

Modaya kanıp rüküş olmayın!

10 Kasım 2007 10:42 tsi
Modaya kanıp rüküş olmayın! Modanın küresel ısınma ile birlikte mevsim farklılıklarını ortadan kaldırdığı kış koleksiyonlarında yaz günlerinden kalma ipek bluzlara, burnu açık ayakkabılara sıklıkla yer verdiğini vitrinlerden fark edebiliyoruz. Aynı şekilde tarzsızlığın, mevsimsizliğ

Yaşamımızın büyük bölümünde tercih ettiğimiz rahat ve şık giysiler, kimi kez spor kıyafetler olarak kimi kez de günlük giysiler olarak karşımıza çıkar. Klasik ya da abiye giysilerden ayırt edilen en önemli özellikleri ise rahat ve kullanılışlı detaylar düşünülerek hazırlanmış olmalarıdır. Soft kumaşların kullanıldığı kıyafetlerde hareket rahatlığına imkân tanıyan kesimler, daha çok tercih edilmelerine neden olur. Spor giysilerde de, günlük giysilerde de kesimlerde ve aksesuarlarda abartıdan uzak formlar tercih edilir. Buna rağmen birkaç sezondur günlük giysi diye adlandırdığımız gruptaki giysilerde de ışıltılı yüzeylerin, abartılı dekoltelerin ve gece kıyafetlerini andırır özellikteki kesimlerin kullanıldığını görüyoruz. Bunu takip eden kimi tüketiciler de moda sandıkları tarzsız, rüküş olan o giysileri bilinçsizce tercih ettiler.

Oldukça frapan görünen bu tip giysiler, eteklerde, bluzlarda, paltolarda hatta ayakkabı ve çantalarda dahi karşımıza çıkıyor. Birkaç sezon öncesine kadar sadece gece giyilebilecek, gündüz giyildiğinde komik görünebilecek ipek kadife elbiseler, ceketler, etekler, taşlı işlemeler, simli yüzeyler, kocaman kristal taşlar, satenden tasarlanmış abiye bluz formundaki üstler, rengârenk parlak yüzeyli ayakkabılar, dore, lame gibi mücevher parlaklığındaki çanta ve aksesuarlar artık günlük spor giyimde normal görünerek kullanılıyor. Sınırların ortadan kalktığı bu giysilerde kim neyi isterse giyebilirmiş gibi tarzlar öne çıkıyor. Kot pantolonların üzerine giyilen İngiliz tarzı kravat yakalı ipek bluzlar yine spor kıyafetler grubundan alınmış blazer ceketle tamamlanabiliyor. Ya da desenli saten etek üzerine tişört ve kot ceket giyilebiliyor.

***

Genç giyime klasik ayrıntılar

Gece-gündüz ayrıntılarının bir arada kullanıldığı spor giysiler, genç bayanların günlük yaşamda en fazla kullandığı akımların başında geliyor. Kalın örgü kazaklarda gümüş sim dokunuşları ile dikkat çekerken, spor giysilerin favori parçası kapüşonlu tişörtlerde minik varak baskılar, parlak işlemeler genç giyimin spor kıyafet koleksiyonlarındaki ışıltısını yansıtıyor. Tüm bunlara rağmen terzi elinden çıkmışçasına özel dikiş teknikleriyle hazırlanan kıyafetlerde bol, rahat kesimler kullanılıyor. Özellikle genç kuşağın favori giyim stillerinden olan kat kat giyim anlayışı farklı tarzların bir arada kullanılmasında etkin rol oynuyor. Tweed ceket içlerinde kullanılan kapüşonlu sweet üstler, bol diz altı pilili etekler, desenli opak çoraplar, kalın topuklu rugan botlar, rengârenk şallar, uzun eldivenler ve örgü şapkalar ve bunlarla kullanılan parlak yüzeyli bluzlar, hırkalar sınırların olmadığ bir sezonda olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Fakat sizlere önerim; bu karmaşık tarzları bir arada kullanırken uyumsuz gibi görünen kombinasyonlarda dahi kıyafetin bütünündeki dengenin önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanızdır. Aksi takdirde modanın asi ruhunu yansıtan stili benimsemek uğruna rüküş olmak işten bile değil.

Kışın favori kumaşlarından biri olan kadifelere içinde bulunduğumuz kış sezonunda antik görünüm eklenmiş. Eskitilmiş yüzeyli ipek kadifeler hemen her parçada kullanılarak günlük koleksiyonlardaki yerini aldı. İster blazer ceket, ister elbise isterseniz yelek olarak kullanın; ama mutlaka antik görünümlü eskitilmiş gibi duran kadife bir giysiniz olsun bu sezon. Spor giysilerle çok şık olacağı gibi daha klasik parçalarla birlikte kullanarak zarif görünmeyi başarabilirsiniz. Sakın ola ki gece giysisi olarak düşünüp gündüz şıklığınızdan taviz vermeyin. Çünkü tarzların karmaşasına en uygun olan tasarımların başında kadife giysiler geliyor. Geceden gündüze geçen şık parçalardan diğeri de saten görünümlü kırışık efektli pardösüler. Özellikle kırmızı ve açık gri gümüş tonları çok moda. İçlerindeki rengârenk desenli astarları ise oldukça canlı tonlardan tercih edilmiş. Bu iddialı kumaşlar spor kesimlerle bir araya getirilerek günlük kullanım özelliği kazandırılmış. Leopar desenli bluzlar, aksesuarlar, ceketlerde spor giysilerle kombinlenebiliyor.

Geceden ilham alan başka bir stil ise gümüş, altın ve bakır efektli triko kazaklar. Son derece parlak yüzeyli olan yünler dahi spor görünümündeki kazaklarda ve hırkalarda kullanıldı. Zıt gibi duran bu kombinasyonlar, aykırılığın bilinçli kullanıldığı takdirde çok şık durabileceğinin en büyük kanıtı. Kadife etekler ve askeri görünümlü bol cepli ceketlerin abiye etkisi veren kumaşlarla tasarlanarak gündüz giysilerine gece etkisini taşıdığı gibi.

Eşofmanlarda dahi kullanılan kumaşlardaki sim etkisi dikkat çekiyor. Kombinasyonlardaki sınırsızlık, klasik anlamdaki eşofman anlayışını rafa kaldırdı. Sadece spor yaparken değil, günlük yaşamın elverdiği her anınızda eşofmanlara yer vermek artık normal karşılanıyor. Fakat önceki sezonlardaki gibi baştan aşağıya düz eşofman kombinleri yerine daha hareketli parçalar bir araya getiriliyor.

***

Tarz karmaşası, rüküşlük modası mı?

Penye altlarla birlikte, kristal taşlarla tasarlanmış tişörtleri kullanmak birçok kişinin günlük tercihi. Bunu kocaman hırkalar ve çantalarla kombinlemek ise moda eğilimlerinin başında geliyor. Ya da kalın sweetlerle birlikte rengârenk desenli etekler, kürk yelekler, taşlı aksesuarları bir araya getiren kombinleri sokaktaki birçok genç kız severek yapıyor. İpek fularlar, uzun deri eldivenler, parlak dikişli kocaman çantalar, üst üste takılmış parlak metal kolyeler, rengarenk dalgalı saçlar, uzun saplı baskılı ve üzeri bol aksesuarlı çantalar, düşük belli, ağ kısmı neredeyse dizlere ulaşan daracık paçalı pantolonlar, geometrik desenli çan kesim elbiseler ve bunlarla birlikte kullanılan simli ayrıntılar 14-20 yaş grubundaki birçok genç kızın giyim öncelikleri arasında yer alıyor.

Tarz giyineceğim, farklı olacağım ya da modanın aykırı stilini takip edeceğim diyerek rüküş olan binlerce kişi var sokaklarda. Ne yazık ki bu kişiler şık ya da moda takipçisi olduklarını düşünüyorlar.

Stil oluşturulurken zıt gibi görünen tarzların dahi kendi aralarında küçük de olsa yapılmış profesyonelce dokunuşlarla bütünlük sağladığını gözden çıkarmamanız gereklidir. Gece yapılabilecek ağır ve koyu tonlu makyajlarla gündüz dolaşmak, abiye giysileri olduğu gibi revize etmeden günlük giyim anlayışında kullanmak hiçbir zaman moda olmamıştır. Moda olan, karmaşık stillerin kendi aralarında uyumlu olduğu, zamana, mekâna, kişinin yaşam alışkanlıklarına zıtlık sergilememesi gerektiği unutulmaması gereken önemli hususlardan biridir. Detaylardaki gizlenmiş özellikler profesyonel tasarımı sıradan tasarımlardan ayırır. Parıltılar, ışıltılar, geceden gündüze geçen stiller günlük ya da spor giyime uyarlanırken detaylar önemle incelenmelidir. Tercih edilecek kıyafet tarzları frapanlığa ya da demode görüntüye yönelmeyecek anlayışta bilinçli kullanılmalı.

Reyhan Yazıcı/Zaman



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs