En Sıcak Konular

Irak'ta Türkmen mi var netekim?

9 Kasım 2007 16:49 tsi
Irak'ta Türkmen mi var netekim? Hangi eski cumhurbaşkanı, Irak'ta Türkmen varlığından habersiz? Hangi eski Cumhurbaşkanı yurttaşlarımızı idam eden Irak'a nota vermedi? İşte Ersoy Dede'nin Haber 7'deki "Bıçak Sırtı" isimli programında ortaya atılan iki müthiş iddia...

Türkmen mi var Netekim

Haber 7'de yayınlanan, Ersoy Dede''nin hazırlayıp sunduğu "Bıçak Sırtı" isimli tartışma programına katılan Eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel, eski Cumhurbaşkanlarımızdan birinin, Irak'taki Türkmen varlığından haberdar olmadığını ileri sürdü.

Cafesiyase'te yayınlanan habere göre Güzel, Türkiye, 1991'deki Körfez Savaşı'na kadar Irak'taki Türkmenlerle ilgili hiç bir politika geliştirmedi..

Hatta yurttaşlarımızı, "Türkiye Ajanı" iddiasıyla asan Irak yönetimine, nota bile veremedik.. İşte Hasan Celal Güzel'in iddiaları;

KİM BU TÜRKMENLERDEN HABERSİZ CUMHURBAŞKANI?

"Benim de çok yakın arkadaşım olan bir Türkmen Profesör, Genelkurmay Başkanlığı sırasında Kenan Evren paşa'yı ziyaret eder ve sorunlarından bahseder. Evren Paşa hayretle; "Kerkük'te Türkmen mi var ki ? "diye sorar.. Aynı şekilde, biz Irak'ta yaşayan Türklerin sayısını dahi bilmiyorduk. Ben Başbakanlık müsteşarıyken, Dışişleri bakanlığı kayıtları çok eksik idi.. 17 Ocak 1980'i hatırlıyorum. O zaman ekonomik istikrar tedbirlerini hazırlıyorduk Özal ile birlikte.. Bir gece, benim de yakın dostum olan Doç. Dr. Necdet Koçak, üstelik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Albay Abdurrahman Türkiye casusluğu iddiasıyla idam edildi. Dr. Demirci de kaçarak Türkiye'ye sığındı.. O sırada maalesef Sn.Demirel, bütün ikazlarımıza ve ricalarımıza rağmen, bizi dinlemedi ve en ufak bir nota dahi vermedi Irak'a. Yani kısacası bir Körfez krizine gelene kadar, Irak'taki Türkmenleri ihmal ettik..."

BAAS REJİMİ TÜRKLER ÜZERİNDE BASKI KURMUŞTU

Irak’taki Baas rejiminin Türkmenler üzerindeki baskıları, 1979 yılında iyiden iyiye ağırlaşmıştı.. Irak'ta yaşayan Türkmenlerin lideri konumundaki kişiler, birer birer tutuklanarak cezaevine konulmuş, burada ağır işkencelere uğramışlardı..

Bunların başında ise, Türkmen Kardeşlik Ocağı’nın uzun yıllar başkanlığını yapmış olan Emekli Albay Abdullah Abdurrahman ile Bağdat Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Necdet Koçak geliyordu..

Bu ikisi kadar, Abdullah Abdurrahman'ın yakın çalışma arkadaşı Dr. Rıza Demirci ile Müteahhit Adil Şerif de tutuklanmış ve işkence görmüşlerdi..

Bağdat yönetimi, sonunda, Türk toplumuna korku vermek amacıyla, Abdullah Abdurrahman, Necdet Koçak ve Adil Şerif ‘i 16 Ocak 1980 tarihinde idam etti.

Bunun üzerine Ankara, herhangi bir diplomatik girişimde bulunmadı..

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in, Irak'taki Türkmenlerden habersiz olduğu anlaşıldı. 12 Eylül öncesi idam edilen Türkmlenler konusunda ise zamanın Başbakanı Süleyman Demirel'in duyarsız kaldığı belirtildi.



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs