Baykal’dan tarihi açıklamalar! | " /> Baykal’dan tarihi açıklamalar! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal’dan tarihi açıklamalar!

9 Kasım 2007 14:09 tsi
Baykal’dan tarihi açıklamalar! 

CHP lideri Deniz Baykal sürpriz Kuzey Irak açılımının ayrıntılarını açıkladı. Baykal ‘hedefimiz Kuzey Irak halkını kazanmaktır’ dedi ve ekledi: Irak’ın en iyi mühendisleri ODTÜ’de yetişmeli… İşte Türk siyasetinin geleceğini d

CHP lideri Deniz Baykal Salı günü partisinin grup toplantısında ipuçlarını verdiği Kuzey Irak açılımının detaylarını tarihi bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Parti Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında Baykal yeni politika önerisini açıkladı. İşte Baykal’ın yaptığı vurgular:

Terörle mücadele konusunda uzun bir süredir bütüncül bir politika ihtiyacını vurguluyoruz. CHP olarak bunu destekleriz. Geldiğimiz noktada bunun gerekli olduğunu görüyor ve bunu el birliğiyle gerçekleştirme çağrısı yapıyoruz.

Değerlendirmenin altında ne yatıyor?

Yeni bir terörle mücadele politikasının gerekli olduğunu söylüyorum. Yeni bir aşamaya geldiğimizi söylüyorum. Bundan önce yaptıklarımızdan farklı olarak yeni bir aşamada olduğumuzu seziyorum.

Daha önce de yurtdışından destekleniyordu terör. Yurtdışı desteğin kesilmesine yönelik çalışmalar başarıya ulaştırıldı. 1999 sonrasında rahatlamaya girildi. Şimdi bu tablo değişti. 1999 öncesinden farklı olarak Suriye’deki terör örgütünün Suriye’de tabanı yoktu. Ancak şimdi PKK Kuzey Irak’ta ve Kuzey Irak yönetimi ile Irak, PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmiyor. Bizim kendimizi buna göre konumlamamız gerekiyor.

Askeri seçenek tek çözüm değil

İster istemez bu mücadelenin askeri boyutu olacaktır. Bunu ihmal etmek sözkonusu değildir. Yeni yöntemler askeri mücadeleyi bütünleyen önlemler olarak ele alınmalıdır.

Ancak terörle mücadele sadece askeri operasyonla bitirilecek bir şey değildir. Askeri yöntemlerle terör kalıcı olarak çözülemez. Sınırötesi operasyon yapılmalıdır, yapılacaktır ancak bu da yeterli değildir. Tehdidin net bir şekilde ortadan kalktığı anlaşılana kadar Türkiye askeri mücadeleye devam edecektir.Ancak şimdi gelin bunun ötesine bakalım.

Türkiye dışından gelen konuyu düşünerek o desteği ortadan kaldırmayı amaçlayarak bazı öneriler yapıyorum. Bu önerilerin hedefi Türkiye sınırları dışındaki topluma… Bu çerçevede birkaç tanesini ifade edeyim:

En iyi mühendisler Türkiye’de yetişsin

Sınırlarımızın dışında yaşayan insanlarla, etnik kökeni inancı ne olursa olsun iyi niyetli bir kardeşlik anlayışıyla yaşama anlayışımızı ortaya koyan bir yaklaşım sergilememiz gerekir diye düşünüyorum. Bunu somutlandırmalıyız. Türkiye Irak’ta, Irak’ın her tarafından, kuzeyinden güneyinden Kürt, Arap, Sünni, Şii elbette Türkmen kökenli gençlere çok ciddi bir şekilde el uzatabilir. Türkiye üniversitelerinde en kaliteli eğitim olanaklarını onlara açma kararı alabilir. Irak’ın en iyi mühendisleri ODTÜ’de yetişmelidir. İktisatçıları da bilim adaları da işletmecileri de yetiştirilmelidir. Türkiye’de kendilerini sevgiyle kucaklayan ir toplum olduğunu görmelidirler.

Düşmanlık şansı bırakmayalım

Türkiye barajlar sistemi kurarak su yönetimini sağlamalı ve Irak’a yardımcı olmalı. Birbirimizi dikkate alma gereğini doğuracak ilişkileri çeşitlendirmek lazım. Bunu yaptığımız zaman Türkiye’ye düşmanlık yapma şansı komşularımızda azalmaya başlar. Türkiye’nin ticaret bağlantı noktalarını artırması gerekir. Habur işliyor Ovacık’ı da açalım. İşi çoğaltalım, azaltmayalım. Genişletelim. Böyle olursa barış işletilebilir.

Amaç terörü tecrit etmek

Bizim önerimizin altında yatan temel yaklaşım terörün çevresini sarmak yaşamasına imkan vermemektir. Amacımız Türkiye’nin dost olduğunu ülkelere anlatmaktır. PKK’nın Irak halkının Türk toplumuyla sıcak ve dostane ilişkilerinin önündeki bir engel olduğu daha iyi anlaşılır. Terör böyle tecrit edilmelidir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs