En Sıcak Konular

Ankara, AİHM için yargıç arıyor

9 Kasım 2007 09:53 tsi
Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) göndereceği yeni yargıçla ilgili belirsizlik devam ediyor.

Hazırladığı 3 kişilik aday listesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 'meslekî seviye farkı' gerekçe gösterilerek reddedilen Ankara, önümüzdeki hafta içinde yeni bir liste oluşturacak. Yeni liste Strasbourg'a gönderilmezse 'tarafsızlığını yitirdiği' belirtilen mevcut Türk yargıç Rıza Türmen'in görev süresi en az nisan ayına kadar uzayacak. Hükümet daha önce Türmen'in yerine Prof. Dr. Ruşen Ergeç (Brüksel Bağımsız Üniversitesi), Prof. Dr. Mustafa Erdoğan (Hacettepe Üniversitesi) ve Prof. Dr. Arzu Oğuz'u (Ankara Üniversitesi) aday göstermişti.

Ancak, yargıçları seçmek için AKPM bünyesinde kurulan alt komisyon, ekim başında yaptığı toplantıda adaylar arasındaki "mesleki yeterlilik" farkını gerekçe göstererek listeyi Ankara'ya geri gönderdi. Listeyi geri çeviren komisyonda yer alan CHP eski milletvekili Abdülkadir Ateş, Ruşen Ergeç'in tüm ülkelerin gösterdiği adaylar arasında en yetkin isimlerden biri olduğunu belirtiyor. Ancak, Prof. Erdoğan ve Prof. Oğuz'un yabancı dil bilgilerinin yetersiz olması ve hükümetin yargıçları belirleme sürecinde şeffaflık ilkesini gözetmemesi gerekçesiyle listenin reddedildiği savunuluyor. AİHM kulislerinde gözler yeniden önümüzdeki günlerde yeni bir yargıç aday listesi hazırlaması beklenen Ankara'ya döndü. Ocak ayında yapılacak AKPM Genel Kurulu'nda yeni adayları değerlendirecek AKPM komisyonunun da tavrı merakla bekleniyor. Yargıçları seçen heyette bulunan AKPM milletvekilleri, yargıç seçiminde genellikle ülkelerin bir adayı ön plana çıkaran listeler hazırladığını belirtiyor. İsmini açıklamak istemeyen bir komisyon üyesi, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Genellikle ülkeler ikinci ve üçüncü sıradaki adayları yer doldurmak için koyabiliyor. Ancak, biz rolünün daha da artmasını istiyoruz. AKPM, sadece üye ülkelerin istediği yargıçları seçerek noter rolü oynamak istemiyor." dedi.

Ankara'nın önümüzdeki hafta içinde yeni bir yargıç aday listesi göndermemesi halinde mevcut Türk yargıç Türmen'in halihazırda ocak ayına kadar uzayan görev süresi 4 ay daha uzayacak. Düşük bir ihtimal olarak görülse de, Rusya'nın yargıçların görev süresini uzatacak 14. Protokol'ü imzalaması halinde Türmen'in görev süresi 2 yıl daha uzayabilir. AİHM'de reform öngören 14. Protokol, iki yıldır Rusya tarafından imzalanmadığı için görev süresi 2009'a kadar sürmesi gereken mevcut 20 yargıcın erken ayrılması gündeme gelmişti. Şimdiye kadar 13 ülkenin sunduğu yargıç listesi onaylanırken, Türkiye dahil 8 ülkenin listesi geri çevrildi.

Türmen, artık tarafsız değil

Bu arada AİHM kulislerinde, yeni hazırlanan listede yer almadığı için Türk basınına verdiği mülakatlarda AK Parti hükümetine tepki gösteren Rıza Türmen'in tarafsızlığını yitirdiği konuşuluyor. Türmen'in, medya aracılığıyla Türk hükümetine tavır alması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesiyle korunan "yargıçların tarafsızlığı ve nesnelliği" ilkesini çiğnediği kaydediliyor. Türmen, kamuoyuna başörtüsü yasağı davası olarak bilinen Leyla Şahin kararındaki tavrı nedeniyle listeden çıkarıldığını savunmuştu. AİHM Başkanı Jean Paul Costa da, geçen nisandaki Ankara ziyaretinde Türk hükümetinin Rıza Türmen'i görevden alma kararını "talihsiz bir karar" sözleriyle eleştirmişti. Avrupa Konseyi'ndeki Türk diplomatik çevreler, Costa'nın Türkiye'nin egemenlik hakkına giren bir konuyla ilgili medyaya görüş bildirmesinin "diplomatik nezaketsizlik" olduğunu belirtmişti.
 
zaman



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,422 µs