En Sıcak Konular

İşte PKK'yı bitirecek olanlar!

9 Kasım 2007 09:21 tsi
İşte PKK'yı bitirecek olanlar! Terör korkusunun egemen olduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde görev yapan genç öğretmenler, çocuklarımızı güven dolu bir gelecek için hazırlıyor. Onalr gönüllü neferle. Görevleri savaşmak...

Onlar gönüllü neferler... Görevleri cehaletle savaşmak. Kutsal öğretmenlik mesleğini bugün Türkiye'nin en zor bölgesinde, bir yandan terör tehdidinin bir yandan da yokluk ve yoksulluğun hakim olduğu sınırda yerine getirmeye çalışıyorlar. Ve bu zor işi hakkıyla da yapıyorlar. Şırnak'ın en büyük ilçesi Cizre'de 800'e yakın öğretmen görev yapıyor. Ancak bu sayı çok yetersiz... 220'si sınıf, 380'i branş olmak üzere 600 öğretmen açığı var.

Aktifhaber'den alınan habere göre, Şemdinli'de ise gönüllü öğretmenler ücretsiz üniversite kursu açtı ve pekçok Şemdinlili genci üniversiteli yaptı. Halk bu öğretmenleri gördüğünde ayağa kalkıyor, önlerinde eğiliyor...

Sınıflar 'bölük' gibi

Cizre'de yetersiz olan sadece öğretmen sayısı değil. Okullar da, sınıflar da yetmiyor ilçeye... Örneğin 40 bin nüfuslu Cudi Mahallesi'ndeki Fatih İlköğretimokulu'nda 1.650'si kız, 3.500 öğrenci eğitim alıyor. Derslik sayısı ise sadece 35! Yani bir sınıfa 100 öğrenci düşüyor. Okul müdürü 22 yıllık eğitimci Faraç Seyitoğlu, sadece bu yıl birinci sınıfa kayıt yapılan öğrenci sayısının 462 olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu sayı kaliteli, iyi bir eğitim veren okulların toplam mevcududur. Bir sırayı 4 öğrenci paylaşıyor!”

Bir tek hizmetli yok

Cizre'de 7 anaokulu , 43 ilköğretim ve 9 lise olmak üzere toplam 59 okulda, 32.752 öğrencinin sorumluluğunu alan eğitim camiasının yılmaz neferleri, işte bu koşullarla savaşıyor. Öğretmenlerin “İlçe genelinde okulların hiçbirinde hizmetli yok. Biz kendi aramızda para toplayıp hizmetli tutuyoruz” cümlesi aklımıza kazınıyor. 80'li yılların ikinci, 90'ların ise ilk yarısında 148 öğretmenizi şehit verdiğimiz bölgede, ailelerinden yüzlerce kilometre uzakta olan Çalıkuşları'nın, böylesine zor bir coğrafyada harcadıkları çabalar göğsümüzü kabartıyor.

Halk, 'Öğretmen hanım, sen bize emanetsin' diyor

Çiğdem Kaya (Balıkesirli-28 yaşında)

Cizre'ye İstanbul'dan geldim. Atamayı duyduğumda çok tedirgin olmuştum. İlk yıl Öğretmenevi'nde yer olmadığı için merkezde ev tutup annemle kaldım. Cizre insanının misafirperverliğini inanın anlatamam. Sadece “Sen gurbettesin, bize emanetsin” diye evime tepsi tepsi yemek getirildiğini, mahcup olduğumu bilirim. Sosyal olanakları yetersiz de olsa, mesela bir tek sinema bile olmasa da Cizre sıcak bir yer. Birkaç yıl daha kalmayı düşünüyorum.

2 yıldır buradayım Cizre bir ömre bedel

Füsun Kaymak (Fethiyeli-27 yaşında)

Ankara Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümünden 2004 yılında mezun oldum. Cizre'ye 2006 şubatında atadım. İki yılı geride bırakmış biri olarak şunu söyleyebilirim, Cizre, Anadolu'daki birçok ilçeden inanın daha güzel. İnsanları sıcak. Su istemek için çaldığınız kapıdan yemek yemeden çıkamazsınız. Cizre bir ömre bedeldir. Bir de öğretmen açığı olmasa...

Ağlayarak geldim, şimdi mutluyum

Özlem Ulukan (Ankaralı-23 yaşında)

Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. 3 ay önce Cizre'ye atandığımda açıkçası ağladım. Ancak buraya gelmemeyi asla düşünmedim. Tuttuğum ev için eşya alırken, mağazanın sahibinin “Hocam siz yenisiniz eliniz sıkışıktır, isterseniz taksitlere birkaç ay sonra başlayın” cümlesi Cizre'yi bana anlattı...

Batıdakiler bizimle kardeş okul olsun

Şengül Uslu (Mersinli-25 yaşında)

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ni bitirdim. Cizre'de üçüncü yılı geride bıraktım. Ben özellikle batıdaki eğitim kalitesi yüksek olan okul müdürlerime çağrıda bulunmak istiyorum. Önceki akşam İstanbul Kültür Koleji ile Cizre'deki Menderes İlköğretimokulu kardeş okul oldu. Bu girişim gerçekten kampanya halinde yürütülmeli.

Burada çocuklar öğrenmeye aç

Gülay Karanfil (Aksaraylı-27 yaşında)

2006 Şubat ayında Cizre'ye geldim. Erzurum Atatürk Üniversitesi mezunuyum. İlk görev yerim Çankırı'daki Makine Kimya Tophane İlköğretimokulu'ydu. Çankırı'da 20 kişilik mevcutlardan sonra 60-70 kişilik sınıflarda İngilizce öğretmek gerçekten çok zor oluyor. Ama çocuklar öğrenmeye o kadar hevesli ki, hiç zorluk çekmiyorum.

Gönüllü öğretmenler Şemdinli'de gençlere üniversitenin yolunu açtı


Her yıl ancak bir gencin üniversiteyi kazanabildiği Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde gönüllü 9 öğretmenin açtığı ücretsiz dershane, ilk sene 3, ikinci sene 14 kişiyi üniversiteli yaptı.

Şemdinli Sabri Özel Lisesi'nden iki yıl öncesine kadar her yıl ancak bir genç üniversiteyi kazanabiliyordu. Bu durumu gören gönüllü 9 öğretmen, bir araya gelerek 2 yıl önce dershane açtı. İlk sene 3, ikinci sene 14 öğrenciyi üniversiteli yapan ücretsiz kurslar, Şemdinlili gençler için üniversiteyi hayal olmaktan çıkardı.

Hakkari Eğitimciler Derneği'nin (HED) desteğiyle açılan kursa 'HED Dershanesi' adı verildi. Dershane yöneticisi Zeki Dayan, 2007 ÖSS sınavında bir öğrencilerinin Türkiye sıralamasında 1600'üncü olduğunu söyledi. Şemdinli'nin eğitim tarihinde ilk defa ilçeden bir yılda 14 öğrencinin üniversite sınavını kazandığını belirten Dayan, 2 öğrencilerinin hukuk fakültesine girdiğini kaydetti. Dershanenin başarısını gören velilerin ilgisi nedeniyle kurum ikinci yılında ÖSS'nin yanı sıra OKS sınıfları da açtı. OKS sınavında aynı başarıyı gösteren dershanenin 16 öğrencisi, bu sınavı kazanmış.

Dershaneye şu anda 300 öğrenci devam ediyor. Dershanenin başarısına veliler kadar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fahrettin Çelik de seviniyor. İmkansızlıklara rağmen yakalanan başarının takdire şayan olduğunu vurgulayan Çelik, bölgenin geleceğinin şekillenmesinde eğitimin çok önemli olacağını vurguluyor. Öğrencilerden Barış Demirdaş, iki yıldır arkadaşlarının yakaladığı başarı ile Şemdinli tarihine geçtiğini ve kendilerine örnek olduklarını ifade ediyor. Nuran Yılmaz isimli öğrenci de, batıdaki eğitimle Şemdinli'deki arasında büyük fark olduğunu, bunun kapatılması için HED öğretmenlerinin yaptığı fedakarlığı gösterebilecek eğitimcilere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.


Geçen yıl 14 öğrenci üniversiteli oldu

Fettah Gündoğan: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Türkiye 1600'üncüsü)
Dilek Balcı: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İlk 3 binin içerisinde)
Esat Keskin: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü
Nurten Kara: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği
Meryem Fırat: Urfa Harran Üniversitesi Harita Mühendisliği
Zinet Öpengin: Bingöl MYO Halıcılık
Turan Korkmaz: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi
İhsan Töre: Anadolu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı
Hümeysa Akbaş: Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği
Aysun Akbaş: Bolu Fen Bilgisi Öğretmenliği
Beşir Olmaz: Tokat Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Öznur Yılmaz: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gıda Teknikerliği
Yaşar Öztaş: Sakarya MYO Elektrik Bölümü
Umut Arıca: Çukurova Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği.




Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,569 µs