Glock ambargosu | " /> Glock ambargosu | "/>

En Sıcak Konular

Avusturya'dan ABD'ye Glock ambargosu

9 Kasım 2007 07:38 tsi
Avusturya'dan ABD'ye Glock ambargosu

ABD'nin Irak ordusuna hibe ettiği Glock ve Walter silahların terör örgütü PKK ile DHKP-C'den çıkması üzerine üretici firmaların bulunduğu Almanya ve Avusturya'nın ABD'ye silah ambargosu uyguladığı ortaya çıktı.

Ambargoda iki yıl boyunca silahların izini süren Türk polisinin raporu ve girişimleri etkili oldu. Irak ordusu için Avusturya'dan 200 bin Glock satın alan ABD geçtiğimiz ay 100 bin Glock sparişi daha verdi. Ancak Avusturya silahların amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle ambargo uygulayarak sparişi geri çevirdi.

Zaman gazetesininden alınan bilgiye göre, Benzer bir ambargoyu Almanya'nın da uyguladığı öğrenildi. ABD'nin Irak'a hibe ettiği silahların terör örgütlerinin eline geçtiğini Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ortaya çıkarmıştı. 2005 yılından bu yana yaklaşık bin 800 silahın izini süren Başkanlık silahların amacı dışına kullanıldığını belirlemişti.

KOM bu amaçla silahların üretici firmalarının yerleşik olduğu Almanya, Avusturya polisleri ile irtibata geçti. Alman Federal Kriminal Daire Başkanlığı ile Avusturya polisi de hibe silahlar konusunu araştırmak üzere Türkiye'ye geldi.

KOM'un hibe silahlar konusunda bir rapor hazırlayarak Alman ve Avusturya polisine verdiği ortaya çıktı. Raporda, 2005 yılından bu yana ele geçirilen silahlarla ilgili iz sürme çalışmalarının sonuçları anlatıldı. Rapora göre, 2005 yılından bu yana Türk polisi bin 224 Avusturya yapımı Glock tabanca ile 146 adet Alman yapımı Walter tabanca ele geçirdi.

Irak ordusuna hibe edilen silahların Danıştay 2. Ceza Dairesi'ne yapılan baskın ile Trabzon'da Rahip Santaro cinayetlerinde kullanıldığı raporda yer aldı. İzmir ve Tekirdağ'da iki polis memurunun yine Glock tabancalarla şehit edildiği raporda detaylarıyla anlatıldı. Türk polisi ayrıca Pentagon'un hibe silahlarla ilgili Irak'ta yürüttüğü soruşturmayı da rapora ekledi.

Türk polisinin hazırladığı hibe silahlar raporu ABD'ye silah ambargosu uygulanmasına neden oldu. Irak ordusuna Avusturya'dan 200 bin adet Glock tabanca hibe eden ABD, Irak ordusu için geçtiğimiz günlerde 100 bin Glock siparişi daha verdi.

Ancak Avusturya İçişleri Bakanlığı söz konusu siparişi engelledi. Avusturya, "Sattığımız silahlar amacı dışında kullanılıyor. Türk polisi, son üç yıl içinde yasadışı terör örgütleri ile organize suç örgütlerine düzenlediği operasyonlarda size sattığımız silahları ele geçirdi." diyerek satışa onay vermedi.

Avusturya'nın silah ambargosunun yanı sıra Walter silahının üreticisi Almanya'nın da aynı gerekçelerle ambargo uyguladığı öğrenildi. Almanya Federal İçişleri Bakanlığı da Polonya üzerinden ABD'ye satılan Walter silahlarının satışını durdurdu. Walter silah firması Polonya'ya silah yedek parçası satışını kesince ABD, Polonya'dan da silah alamaz hale geldi.

 


 



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs