En Sıcak Konular

Türkiye uyuşturucu üretilen ülke oldu!

8 Kasım 2007 22:39 tsi
Emniyet yetkililerinin CHP milletvekili Ersin'e verdiği bilgi notuna göre uyuşturucu konusunda Gürbulak ve Esendere gümrüklerinde denetim yetersiz

TBMM'de uyuşturucuya karşı yaptığı mücadelelerle tanınan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'e Emniyet yetkilileri uyuşturucu konusunda brifing verdi. Brifingte, uyuşturucunun yıllık cirosunun 429 milyar dolar olduğu, PKK'nın uyuşturucudan hem pay hem haraç aldığı ortaya çıktı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi de olan CHP'li Ahmet Ersin'in TBMM'de uyuşturucu ile mücadele için Genel Kurul'da yaptığı konuşmalar, düzenlediği basın toplantıları, başkanlığa verdiği araştırma önergesi ve kanun teklifiyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dikkatini çekti. Genel Müdürlük, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan iki yetkili CHP'li Ersin'in Meclis'teki odasına gelerek bu konuda kendisine brifing verdi.

Görüşmede Emniyet yetkilileri, Ersin'e bilgi notu sundu. Bilgi notuna göre uyuşturucu konusunda son durum şöyle:

Yıllık ciro: Dünyada uyuşturucudan elde edilen gelirin miktarı 429 milyar dolar. Bunun 13 milyar doları üretim, 94 milyar doları toptan satış ve 322 milyar doları ise perakende satış piyasasında dönüyor.

Yüzde 900'lere varan artış: 2003-2005 yılları arasında sadece polis bölgesinde ele geçirilen uyuşturucu miktarında yüzde 300-900 arasında artış olduğu görülüyor.

Gümrük denetimsiz: Eroin en çok Afganistan'da üretiliyor. Üç koldan Avrupa'ya geçiyor. Türkiye'yi asıl rahatsız eden rota, Balkan hattı. Uyuşturucu Van-Hakkâri'den giriyor, Türkiye'yi boydan boya kat ediyor. Bir kısmı gemilerle İtalya ve Fransa'ya gidiyor, bir bölümü ise Trakya'daki sınır kapılarından çıkıyor. Özellikle Gürbulak ve Esendere gümrük kapıları denetimsiz. X-Ray cihazı bile yok.

Türkiye üretici ülke: Türkiye son yıllarda önemli bir üretici ülke durumuna girdi. Uyuşturucu kaçakçılığından kazanılan karapara Türkiye'de aklanıyor. Captegon kolay üretiliyor. Hammaddesi bulunduktan sonra bir masa büyüklüğünde bir yerde, oksijen tüpü, ısıtıcı tüp ve mikser olması üretim için yetiyor.

PKK bağlantısı: PKK'nın Avrupa uzantıları uyuşturucu satışını yönetiyor. Satışlardan pay alıyor.

İlköğretime kadar indi: Türkiye'de uyuşturucu kullanımı, ilköğretime kadar indi. Polis hassasiyetle, okullarda denetimi yoğunlaştırdı.

'MGK gündemine alınsın'

Ersin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada devletin uyuşturucu ile mücadele konusunu ciddiye almak zorunda olduğunu vurgulayarak, "Van Gölü'nde canavar var mı yok mu diye Meclis'te komisyon kuruldu. Bu daha mı az önemli? Uyuşturucu ile mücadele mutlaka Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemine alınmalıdır. Çünkü uyuşturucu toplum için PKK kadar, El Kaide kadar tehlikelidir" diye konuştu.

Radikal



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs