En Sıcak Konular

Acı itiraf: YÖK üniversiteleri bitirdi!

8 Kasım 2007 17:20 tsi
Acı itiraf: YÖK üniversiteleri bitirdi! Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunamadığı gibi üniversitelerin dilekçe dahi yazamayan mezunlar vermeye başladığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Ortaş, YÖK'ün üniversitelilik bilincini ortadan kaldırdığını ileri sürdü.

Ortaş, tek elden yürütülen ve hiyerarşik yapılanması ile YÖK'ün üniversiteleri işleyemez duruma getirdiğini aktardı.

Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Bugün ülkemizin sosyal yaşamı, bilimi ve üniversiteleri toptan bir çıkmazın içindeyse bunun en önemli nedeni de YÖK yasası ile birlikte gelen üniversite anlayışıdır." dedi.

YÖK' ile ülkedeki bilimsel kalitenin gerilediğini aktaran Ortaş, "YÖK'ün kurulması ile birlikte aradan geçen 25 yıllık süre içinde belki ülkemiz üniversitelerinde niceliksel gelişmeler olmuştur, ancak unutmayalım bizden geride olan ülkeler bilimde bizden ilerideler." diye konuştu.

YÖK'le muasır medeniyet seviyesinin yakalanamadığını aktaran Ortaş, "Ülkemiz insani gelişmişlik düzeyi yönünden 96. sırada, yoksulluk ve suiistimal de 70. sırada. Halen nüfusun yüzde 10'un üzerinde okuma yazma bilmiyor. Maalesef ülkemiz Mustafa Kemal'in hedeflediği muasır medeniyetler seviyesine 90 yıl sonra halen ulaşamamıştır. Bu sorumluluk bizi yönetenlere aittir. YÖK'ün ve üniversitelerin birazda ülkenin gerçeklerini dikkate almaları beklenmektedir." şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencilerin çağı yakalayacak düzeyde eğitilmediğinden yakınan Ortaş, öğrencilere yalnızca ders anlatıldığını ancak eğitim verilmediğini söyledi.

Ortaş, öğrencilerin doğru düzgün yabancı dil öğrenmeden mezun edildiğini, dilekçe bile yazamayan öğrencilerin mezun olduklarında, kendilerini ifade etmekte zorlandığını aktardı. İ İbrahim Ortaş, üniversitelerin bütün birimlerinde ilgisizlik, kadrosuzluk, verimsizlik ve yılgınlık olduğuna dikkat çekerken üniversitelerin çalışamaz konuma geldiğini aktardı.

Ortaş, öğretim üyelerinin yoksulluk sınırındaki maaşla, ek ders, ikili öğretim ve dışarıda döner sermaye üzerinden veya piyasada iş arar hale getirildiğıini aktardı.

Üniversitelerde sorunun yönetim olduğunu anlatan Ortaş, adeta yerel bir yönetici belirleme yapılanmasına dönüşen üst yönetim belirleme sistemi üniversitelerde huzursuzluğu getirdiğini aktardı.

Üniversite üst yönetimlerinin iktidara gelmek için verdikleri paylaşımcı, liyakate dayalı atama ve terfi vaatleri, üniversiteleri demokratikleşme anlayışı iktidara gelindikten sonra unutulduğunu kaydeden Ortaş, bütün üniversitelerin yöneticilerine benzer eleştiriler yapıldığını hatırlattı.

Liyakate dayalı kendi iç dinamikleri içinde özerk ve özgür üniversite yönetiminin belirlemesinin acil olduğunu vurgulayan Ortaş, ülkenin geleceği için mutlaka yeni bir yüksek öğretim yasasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,033 µs