En Sıcak Konular

AB'den 'İslam'da Hamam Kültürü' araştırması

8 Kasım 2007 17:17 tsi
AB'den 'İslam'da Hamam Kültürü' araştırması 

Avrupa Birliği (AB), "İslam'da Hamam Kültürü" konulu bir projeyle, Türkiye ve diğer birçok İslam ülkesindeki hamam kültürünü araştırmaya başladı. Projede Türkiye, İslam ülkeleri ve bazı AB ülkelerinden 40'ı aşkın mimar ve bilim adamı görev aldı.

"İslam'da Hamam Kültürü" projesinin tanıtımı amacıyla bugün Viyana'da başlayan iki günlük sempozyumda, hamamın İslam ülkelerindeki işlevi, mimarisi ve kullanılan teknoloji konularında çeşitli bildiriler sunuldu.

Hürriyet'te yayınlanan habere göre, Türkiye'den projede görev alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mimarlık bölümü öğretim üyelerinden Emine Caner Saltık ve Sevin Osmay de sempozyuma birer bildiri sundular.

Saltık, AB'nin projede "İslam'da Hamam Kültürü" başlığını koymasının hata olduğunu belirterek, "hamamların dinden tamamen bağımsız yapılar olduğunu ve hamam kültürünün 16. yüzyılda Osmanlı tarafından doruğa çıkarıldığını" söyledi.

İslam ülkelerindeki hamamların da Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edildiğini belirten Saltık, "Projede İslam'da hamam kültürüne vurgu yapılması doğru değil. Çünkü hamamlar, mimarisiyle, işlevleriyle Osmanlının getirdiği bir kültürdür" dedi.

Hamamın "dini yönünden ziyade sosyal bir proje" olduğunu anlatan Saltık, hamamın toplumun yıkanma ve eğlenme ihtiyacını karşılamak üzere inşa edildiğini ve hamamda hijyene büyük önem verildiğini kaydetti. Saltık, bu nedenle de hamamda akar su kullanıldığını ve havuz sisteminin yasaklandığını ifade etti.

Açıklamasında, hamamda kullanılan teknolojiye de işaret eden Saltık, "hamamın, bir çatı altında çok sıcak, ılık ve soğuk olmak üzere üç iklimi barındıran bir teknolojiyle inşa edildiğini" bildirdi.

Osmanlı döneminde yönetimin her mahalleye bir hamam yaptırma gereği duyduğunu anlatan Saltık, "hijyene büyük önem atfedildiği için hamamda akan su kullanılması koşulu getirildiğini ve havuzun yasaklandığını" kaydetti.


Viyana'daki Eschenbach Sarayında başlayan iki günlük sempozyumun açılışına Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel de katılarak projede görev alan uzmanlardan bilgi aldı.

 



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs