En Sıcak Konular

DTP kongresi'nde 'özerlik' belgesi kabul edildi

8 Kasım 2007 16:26 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) 2'nci Olağanüstü Kongresi, çalışmalarına başladı. Genel başkanlık ve parti meclisi seçiminin yapılacağı kongrede İstiklal Marşı okunmadı.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) 2. Olağanüstü Kongresi, çalışmalarına başladı. Ankara'daki Büyükhanlı Park Apart Otel'de gerçekleştirilen 2. olağan üstü büyük kongrede, genel başkanlık ve parti meclisi için seçimler yapılacak. Kongrenin açılışında, bir süre önce vefat eden Orhan Doğan ve Hatem İke anıldı. Salondakilerin, ''özgürlük ve demokrasi şehitleri adına'' saygı duruşuna davet edildiği açılışta, İstiklal Marşı okunmadı.

Divanın oluşturulduğu sahnenin arkasında Türk bayrağı ve parti flamasının yanı sıra geçtiğimiz günlerde vefat eden Orhan Doğan'ın da fotoğrafı yer aldı. Salonda Atatürk posterinin asılmadığı görüldü. Kongrede, divan başkanlığına Nursel Aydoğan seçildi. Salona sadece delegelerin alındığı kongrede, 878 kayıtlı delege oy kullanacak. Kongre salonunda, ''Demokratik özerklik ile demokratik cumhuriyet'', ''Demokratik sosyalizm ışığında özgürlüğün zaferine yürüyoruz'', ''Siyaset kadınla demokratikleşecek ve toplumlaşacak'' yazılı pankartların asılı olduğu görüldü. Kongreye, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle ve Selim Sadak da katıldı. -

Kongreye DTP Genel Başkan Vekili ve Genel Başkan Adayı Nurettin Demirtaş (Sağda) Genel Başkan Adayı Emine Ayna (solda) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı.

 

EMNİYET ÖNLEMLERİ

Öte yandan, polis tarafından DTP kongresinin yapıldığı Büyükhanlı Park Apart Otel çevresinde sabah erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Delegeler, kongrenin yapılacağı salon ve girişler bomba imha ekiplerince tarandıktan sonra polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarında üst aramaları yapılarak salona alındı. Girişler sırasında delege olduğu öğrenilen 2 kişinin ruhsatlı silahlarıyla kongrenin yapılacağı salona girmek istemeleri üzerine polis, bu kişilerin silahla girişini engelledi. Yaklaşık 700 polisin çevre güvenliğini aldığı Park Otel ve civarında panzerler ve çok sayıda polis aracı bulunuyor.

Rehin Türk askerlerini, terör örgütü PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın posterinin asıldığı masada PKK yandaşlarıyla birlikte imza atarak teslim alan DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan DTP Genel Kurulu'nun ilgi odağı gelen ismi oldu.

DEMİRTAŞ: ZAMANI, ENERJİYİ, MADDİYATI SINIR ÖTESİNE DEĞİL İÇERİYE HARCAMALIYIZ

DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, kongrede yaptığı konuşmada, ''siyasetin diyalogla çözümün dili olması gerekirken, şiddetin her şeyin belirleyeni olup, siyasetin ise sadece onun hizmetinde bir kuruma dönüştürüldüğünü'' iddia ederek, ''bu zihniyetteki partilerin hiçbir sorunu çözemedikleri gibi ülkeyi her dönemde içinden çıkılmaz kaoslara sürüklediklerini'' ileri sürdü.

''Siyasetin çözmesi gereken en acil konunun, ülkeyi ve yürekleri yangın yerine çeviren 'Kürt sorunu' olduğunu'' öne süren Demirtaş, ''birlikte yaşama istencinin şiddet ortamında köreltilmemesi gerektiğini'' ifade etti. ''Yollardaki her mayın, dağlara atılan her bomba yüreğimizde patlamaktadır'' diyen Demirtaş, ''Bu acıyı sadece canından bir parça yitiren analar değil, her gün çocuklarının yolunu gözleyen onbinlerce Türk ve Kürt anası yaşamaktadır'' diye konuştu.

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Zamanı, enerjiyi, maddiyatı sınır ötesine taşırma yerine içte kardeşleşmeye, toplumsal barışı tesis etmeye harcamalıyız. Şiddetle her sorunu çözme iddiasında olan zihniyet Türkiye'yi ABD ve AB kapılarında neredeyse dilenci konumuna getirmiştir. Bu zihniyetin vardığı son nokta 8 askerin dramının, partimizin diplomatik ve gayet insani çabalarıyla kurtulup, mutluluğa dönüşmesi karşısında gösterilen karşı reflekslerde tüm çıplaklığıyla görülmüştür.''

''Bugün 'Kürt sorununun' demokratik çözümü için şartlar bir hayli zorlu hale gelmiş görünmektedir. İstenirse Bulgaristan'daki örnek bile hızla çözümün önünü açabilecektir. Orada Türk halkının hakları verilerek, sorunlar barışçıl ve demokratik bir anayasa içinde çözüldü'' görüşünü savunan Demirtaş, TBMM'yi sorunların çözüm yeri olarak gördüklerini, ''fakat inanılmaz bir tahammülsüzlük ve linç yaklaşımıyla karşı karşıya olduklarını'' iddia etti.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI IRMAK

DTP tüzüğünde yapılan değişikliğe rağmen parti yönetiminin ''Eş Başkan'' olarak adlandırmaya devam ettiği Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak ise konuşmasında, Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini söyledi. Irmak, ''Bıçak sırtı bir süreçten geçiliyor. Bunu aşabilmenin yolu demokrasiyi güçlendirmektir'' dedi.

''Toplumun binlerce yıl hiçbir nedenle birbirinden ayrılamadığını, ancak şimdi karşı karşıya getirilmek istendiğini'' savunan Irmak, kendilerine yönelik bir ''linç politikası'' yürütüldüğünü iddia etti. Irmak, ''Ağzımızı her açtığımızda bize soruşturma açılıyor'' diye konuştu.

Irmak, ''Tek tip insan yaratılmaktan vazgeçilmelidir. Tek bayrak, tek vatan, tek dil olgusu bizi karşı karşıya getirdi, sorunu çözemedi. Teklik değil, çokluk olgusunu esas almalıyız'' görüşünü savundu. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi ve kongrenin sonuç bildirgesinin, sorunların çözümü yolunda Türkiye kamuoyuna sunulmuş ''kaçırılmaması gereken bir fırsat'' olduğunu ileri süren Irmak, ''Sadece 'Kürt sorununa' değil, Türkiye'nin birçok alanda geri kalmasına yol açan ve içinden çıkılmaz hale gelmiş sorunlarına yönelik kapsamlı bir çözüm paketi olan 'Demokratik Özerklik Projesi 21. yüzyılın Türkiyesini şekillendirecek bir adımdır'' şeklinde konuştu.

'SUSMAYACAĞIZ'

''Yerinde yönetimin esas alınarak, tek tip yönetimin terk edilmesi'', yeni yapılacak anayasada ''kültürlerin kendilerini ifade etme imkanına kavuşturulması'' gerektiğini savunan Irmak, ''tekçi zihniyet'' ile yapılan anayasayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

''Kendilerine susmanın, uslu olmanın ve teslimiyetçiliğin dayatıldığını'' iddia eden Irmak, ''Onlara karşı biz diyoruz ki susmayacağız, söylemeye devam edeceğiz, bedeli ne olursa olsun bundan sonra da yürümeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

TÜRK: ''BU BİR NÖBET DEĞİŞİKLİĞİ, HİZMET DEĞİŞİMİDİR

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, kongreye ilişkin çeşitli tartışmalar yaratılmak istendiğini belirterek, ''Bu bir nöbet değişikliği, hizmet değişimidir'' dedi. Türk, kongrede yaptığı konuşmada, iki yıl süreyle genel başkanlık görevinde bulunduğunu hatırlatarak, eksiklerinin bulunduğunu ancak bütün samimiyetiyle çaba gösterdiğini söyledi.

Türk, ''Eksiklerim varsa, arkadaşlarım, halkım, partim beni bağışlasın'' diye konuştu. Türk, kongreye ilişkin bazı tartışmalar yaşandığını da ifade ederek, ''bir nöbet, hizmet değişimi olacağını'' söyledi.

TUĞLUK: TEK TEK DİL, TEK DEVLET HATASI

DTP milletvekili Aysel Tuğluk da ''tek dil, tek tarih ve tek devlet anlayışının, cumhuriyet dönemiyle birlikte isyan ve çatışma sürecini başlattığını'' iddia etti. ''Kürt sorunu''nun demokratik bütünlük içinde çözüm aşamasına taşınması gerektiğini ifade eden Tuğluk, ''Eyalet, federasyon gibi kavramlaştırmalara dayalı çözümlerle değil, demokratik birlik modeliyle çözümü bulabiliriz'' diye konuştu.

Bölgedeki gelişmelerin heyecana neden olabileceğini ancak, rasyonel olmak gibi bir sorumlulukları bulunduğunu belirten Tuğluk, ''Kürt olgusunu inkarın anayasal zeminde sürdüğünü'' öne sürdü. ''Sorunun nihai çözümü anayasal olacaktır'' diyen Tuğluk, ''Kürt realitesinin anayasal zeminde yadsınması halinde, herkes için felaket olabilecek koşulların ortaya çıkabileceğini'' savundu.

ABD'nin Kürtlere yönelik politikasında belirsizlik olduğunu da ifade eden Tuğluk, bölgede ''iyi Kürt-kötü Kürt'' ayrımı yapıldığını ileri sürdü.

UFUK URAS DA KONGREDEYDİ

Kongrede bir konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da şiddetten arınmış bir toplumda bir arada yaşama kültürünün inşa edilebileceğini belirterek, bu konuda parlamentonun tarihi bir sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin çıkardığı tezkere ile Ortadoğu bataklığına girmesine hayır diyen iradenin, ''ulusun aydınlık yüzü'' olduğunu savunan Uras, 8 askerin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak ''bazı milletvekillerinin şeceresinin çıkarıldığını ancak herkesin ayrı bir birey olduğunu ve kendinden sorumlu bulunduğunu'' kaydetti.

Haber 10



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,735 µs