En Sıcak Konular

Erbakan'ın D-8'i ilk kez somut adım atıyor!

8 Kasım 2007 15:20 tsi
Erbakan'ın D-8'i ilk kez somut adım atıyor! Erbakan'ın öncülüğünde kurulan Gelişen Ülkeler Platformu (D-8) ilk kez somut bir adım atıyor. Bali'de yapılacak ticaret anlaşmasını Başbakan Erdoğan imzalayacak.

Kapatılan RP'nin siyasi yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde kurulan Gelişen Ülkeler (D-8) platformu üyeleri Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye arasında tercihli ticaret yapılmasına ilişkin anlaşmayı imzalamak, Erbakan'dan koparak iktidara gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a nasip oldu. Endonezya'nın turistik Bali adasında bugün yapılacak zirvede Türkiye'yi Erdoğan temsil edecek.

Gümrük vergisi indirimi

Erbakan'ın yoğun girişimleri sonrasında Gelişmiş Ülkeler (G-8) platformuna alternatif olarak D-8 girişimi kurulmuş ve sekiz ülkenin liderleri 15 Haziran 1997'de İstanbul'da ilk toplantısını yapmıştı. Ancak aradan geçen dokuz yılda planlanan hiçbir projeyi yürürlüğe sokamayan D-8 ülkeleri, ilk kez bugün Bali'de somut bir adım atacak. D-8 üyeleri arasında imzalanacak tarife dışı engellerin kaldırılması ve gümrük vergilerinin indirilmesini öngören anlaşmayla karşılıklı ticaretin artırılması hedefleniyor.

Toplam nüfusu 825 milyon olan sekiz ülkenin dünyayla ticaret hacminin 800 milyar dolar olduğunu kaydeden Türk kaynaklar, anlaşmayla Türkiye'den diğer yedi üye ülkeye yapılmakta olan toplam 2 milyar dolarlık ihracatın artmasının da öngörüldüğünü belirtti. Türkiye'nin diğer yedi üyeden yaptığı 6 milyar dolarlık ithalatta da özellikle tarım ürünlerinde artış öngörülüyor. Anlaşma çerçevesinde bir de "Ticaret Bakanları Konseyi" kurulacak.

Hayal projeler rafta

Erbakan'ın katıldığı ilk toplantıdan bu yana gündemde olan Ortak Pazarlama Şirketi de hiçbir özel sektör kuruluşun ilgi göstermemesi nedeniyle iptal edildi. Erbakan'ın "İslam arabası, uçağı" gibi hedeflerinin ışığında geliştirilen ortak Zirai İlaçlama Uçağı projesi de ilk prototip uçak TAI'de üretilmesine rağmen diğer ülkelerin mali destek ve alım garantisi vermemesi nedeniyle destek bulunana kadar ertelendi.

Ahmedinecad da zirvede

Nükleer programı üzerindeki tartışmalar nedeniyle tüm dikkatlerin çevrildiği Ahmedinecad da Bali'ye geldi. Bugün yayımlanacak bildiride, işbirliği yapılacak alanlar arasında "sivil amaçlı nükleer enerji kullanımı"nın da yer almasının öngörüldüğü öğrenildi. Ahmedinecad'ın bu kararı, ABD ve AB ülkelerinin ülkesine karşı uyguladığı izolasyon politikalarına karşı koz olarak kullanması bekleniyor. İran geçen hafta Bakü'deki Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde de benzer bir karar aldırmak istemiş, Türkiye ve Pakistan'ın engellemesi sonucu başarısızlığa uğramıştı.

Kutan'dan Erdoğan'a sitem

D-8'in kuruluşunda Erbakan'ın yanında aktif olarak yer alan Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, D-8 çerçevesinde ilk somut imzayı Erdoğan'ın atmasını "Hayırlı bir adım" sözleriyle değerlendirdi. Kutan, "Erbakan Hoca bu projenin öncüsüydü. Keşke davet etselerdi. Davet olmasa bile en azından gelip bir istişare etselerdi" diyerek Erdoğan'a sitem etti.



Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,955 µs