En Sıcak Konular

Erdoğan'ı ABD'de şok eden açıklama

8 Kasım 2007 14:56 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan, Oval Ofis'te ABD Başkanı Bush'la siyasi hayatının "en kritik" görüşmelerinden birini yaparken kendisine Türkiye’den bir haber iletilir.

Eyüp Can / Referans

Başbakan Tayyip Erdoğan, Oval Ofis'te ABD Başkanı Bush'la siyasi hayatının "en kritik" görüşmelerinden birini yaparken kendisine Türkiye'den bir haber iletilir.


İlk duyduğunda inanmak istemediği bir açıklamadır bu.

Habere göre Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 21 Ekim'de PKK tarafından kaçırılan sekiz askerimizin, 4 Kasım Pazar günü Kuzey Irak'ta kameralar önünde PKK'lı teröristlerle tutanak imzalanarak teslim edilmesine çok bozulmuş ve ertesi gün, yani tam Erdoğan, Bush'la görüşmeye hazırlanırken basına şu açıklamayı yapmıştır: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hiçbir mensubu böyle bir duruma düşmemeliydi. Dolayısıyla kendilerinin kurtulmuş olmasından fazla bir sevinç duyamadığımı ifade etmek istiyorum.”

Erdoğan basın üzerinden kendisine aktarılan bu bilgiye ilk önce inanmak istemez.

Ve hemen Şahin'in gerçekten böyle bir açıklama yapıp yapmadığının araştırılmasını ister.

Kısa bir araştırmadan sonra Adalet Bakanı Şahin'in sekiz askerin yakalanma ve teslim edilme şekline çok içerleyip, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 82. kuruluş yıldönümü törenine gelişinde gazetecilere birebir bu açıklamayı yaptığı hatta "Bu, benim kişisel değerlendirmemdir" dediği aktarılır.

Başbakan "şoke" olur.

Adalet Bakanlığı gibi bir koltukta oturan Şahin'in herkesin diken üstünde yürüdüğü bir zamanda "kişisel fikrim" diyerek böylesine sorumsuz bir açıklama yapmasına fena halde içerler.

Açıkçası esir askerlerimizin teslim edilme şekli, teslim alan heyette DTP'li milletvekillerinin hazır kıta bulunması ve PKK'nın bunu bir propagandaya dönüştürmek istemesi Erdoğan'ı da üzmüştür ama çok önemli bir bakanının askerlerin salıverilmesinin ardından adeta; "ölseler daha iyi olurdu" anlamına gelebilecek "bu şekilde kurtulduklarına sevinemedim" şeklinde bir açıklama yapmasını kabul edemez.

İşin daha ilginci gazeteciler Adalet Bakanı'nın bu açıklaması üzerine, tepkisini tek bir şekilde haklı çıkarabilecek "o en önemli soruyu" da sormuşlardır:

“Sayın bakan kaçırıldıkları yönünde haberler vardı. Kaçırılmayıp, teslim mi oldular?”

Şahin bu uyarıcı soruya rağmen hızını alamaz ve Başbakan Erdoğan'ı Amerika'da çileden çıkaran şu cevabı verir: “Hayır. Böyle bir beyanda bulunamam. Bir Türk askerinin birkaç tane çapulcuyla birlikte gitmiş olduğu gibi bir izlenim beni rahatsız etti. O nedenle terör örgütünün propagandasına zemin hazırlandı. Bizim askerimiz, bizim Mehmetçiğimiz vatanı korurken gerektiğinde her an şehit olmayı göze alan bir askerdir. Dolayısıyla kendilerinin kurtulmuş olmasından fazla bir sevinç duyamadığımı ifade ettim..." 

Bakan Şahin'in en hafif ifade ile duyarsız açıklaması tahmin edebileceğiniz gibi sadece Başbakan Tayyip Erdoğan'ı değil, başta serbest bırakılan asker aileleri olmak üzere toplumun birçok kesiminde tepkiyle karşılandı.

Çünkü kaçırılan askerlerin bu suçlamayı hak etmek için yapmış olmaları gereken tek bir şey var. O da başından beri PKK ile işbirliği.

Fakat bizzat Adalet Bakanı Şahin böyle bir beyanda bulunamayacağını söylüyor.

O halde savaş koşullarında asla istenmeyen ama her zaman karşılaşılabilen bir durum için, askerlerimizi töhmet altında bırakmak, sonra da kurtulmuş olmalarına sevinememek hangi vicdana sığar?

Hele de bu kişi Adalet Bakanlığı koltuğunda oturuyorsa!

Mehmet Ali Şahin'i tanırım. Açıkçası ben en çok bu açıklamayı onun gibi duyarlı bir siyasetçinin yapmış olmasına şaşırdım.

Tamam PKK'nın 12 askerimizi şehit ettikten sonra kaçırdığı 8 askerle şov yapmaya kalkışması, DTP'nin bu propagandaya fütursuz bir biçimde dahil olması hepimizin canını sıktı.

Ama hangi akıl ve vicdan sahibi insan bu acıların faturasını dağlarda bu ülke için savaşırken esir düşen gencecik askerlere çıkarabilir?

Nitekim Başbakan'ın rahatsızlığı ve kamuoyunun tepkisi üzerine Şahin, kişisel değerlendirmesinin maksadından saptırıldığını savundu.

Bence böylesine hassas bir dönemde Mehmet Ali Şahin gibi duyarlı bir siyasetçiye yakışan bu kişisel değerlendirmeyi en başta yapmamaktı.

Ama madem yaptı, şimdi samimi bir biçimde özeleştirisini yapmalı.

Türkiye Amerika ile birlikte Kuzey Irak'ta nokta atışlı operasyon dahil çok kapsamlı ve sancılı bir döneme giriyor. Bir yanda kısa vadede PKK terörü ile askeri yöntemlerle baş etmemiz, diğer yanda paralel bir biçimde entegrasyonu güçlendiren uzun vadeli çözümler üretmemiz gerekiyor.

Karşı karşıya olduğumuz en çetrefil konu şu: PKK terörüne karşı kısa vadede atacağımız her adım eğer gerekli özeni göstermezsek uzun vadede yapmamız gerekenleri anlamsız ve imkânsız kılabilir.

Bu yüzden teröre karşı savaş açarken terörle mücadele edenleri üzecek açıklamalardan özenle kaçınmamız gerekiyor.

Öyle değil mi Sayın Şahin?

 



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs