o rezil sözü nereden öğrendi? | " /> o rezil sözü nereden öğrendi? | "/>

En Sıcak Konular

Akın Birdal o rezil sözü nereden öğrendi?

8 Kasım 2007 13:04 tsi
Akın Birdal o rezil sözü nereden öğrendi? Bu sözler DTP’nin siyasi pratiğine uygun düşüyor olabilir. Ancak, “En iyi Kürt ölü Kürt” sözünün üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü bu söz ne askerlerin kurtarılması ile ilgili ne de Bakan Şahin’in sözlerine karşılık gelen bir mantı

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın bir sözü hem internet haber portallarında hem de yazılı basında bolca yer buldu.

Birdal, “Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in ‘Esir askerlerin kurtulduğuna sevinemedim. TSK'nın hiç bir mensubu böyle duruma düşmemeliydi’ sözlerine yanıt olarak şunları söylemişti:

“Eskiden Kürtlerle ilgili söylenen bir söz vardı 'En iyi Kürt ölü Kürt' diye. Şimdi en iyi asker de ölü asker mi olmalıdır.”

Bu sözler DTP’nin siyasi pratiğine uygun düşüyor olabilir.  Ancak, “En iyi Kürt ölü Kürt” sözünün üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü bu söz ne askerlerin kurtarılması ile ilgili ne de Bakan Şahin’in sözlerine karşılık gelen bir mantığı var.

Ama asıl önemlisi şu. Ne eskiden ne de bugün, Türkiye’de ve Türk insanının belleğinde böyle bir söz bulunuyor. Böyle bir söz hiç yok. Bunun nereden çıktığı ve ne için bu kadar ireti edici biçimde kullanıldığı düşünülmeli!

Türkiye’de tam da şu sıralar bir Türk-Kürt ayrımcılığının, etnik düşmanlığın tahrik edildiği herkes tarafından biliniyor. Ama bu söz bunların ötesinde de bir anlam ifade edebilir mi?

İşte bunun için sözün “kökünü”, tarihini, yani “orijinini” bilmek gerekiyor. Çünkü böyle bir söz var ve Türklere ya da Türkiye’ye ait değil.

Bu söz ve “türevleri” hemen bütün dünyada biliniyor. Ancak bu sözü dünyaya armağan eden ülke “Amerika!” Üstelik bir “Amerikalı generalin” sözü. Fakat ne amaçla ve kimin için söylendiği de gayet önemli.

Bu generalin ismi; Philip Sheridan. Sözün söylendiği tarih ise 1869! Sebep ve muhatabın kim olduğuna gelince.

Amerikalı General bu tarihte-Kızılderililerin kontrolünden sorumlu bir asker olarak-50 Kızılderili şefi ile bir araya geliyor. Bu oturumda bir kızılderili şefi öne çıkarak, “Benim adım Toch-a-way, ben iyi bir Kızılderiliyim” diyor.

General Sharidan’ın ağzından cevap olarak çıkan ve Akın Birdal’ın 2007 yılına “farklı” boyutta taşıdığı söz ise şu; “En iyi Kızılderili ölü Kızılderilidir!” (The only good Indians I ever saw were dead.)

Peki bu söz nasıl oluyor da, bir DTP milletvekilinin ağzından sanki Türklerin söylediği (üstelik “eskiden bir söz vardı” güçlendirmesi kullanılarak) tamamen gerçek dışı bir yaklaşımla dilendiriliyor.

Bunun üzerinde çok konuşulabilir. Ama gerçek olan şu; Birdal’ın sözlerinin gerçek sahibi Amerikalılar. Ama Türklerin başka sözleri var: “Söyleyene değil, söyletene bak!”



Bu haber 2,602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs