En Sıcak Konular

A. Necdet Sezer'e madalya verilmedi

8 Kasım 2007 12:38 tsi
A. Necdet Sezer'e madalya verilmedi    
Suudi Arabistan Kralı Devlet Şeref Madalyası verilen 8. yabancı devlet adamı olacak. Kaç çeşit madalya ve nişan var.Bu güne kadar kimler madalya aldı? Ayrıntılar....

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud, Türkiye tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Şeref Madalyası alan 8. yabancı devlet adamı olacak. Suudi Kral'a Devlet Şeref Madalyası verilmesi, bir başka gerçeği de ortaya çıkardı. Yabancı devlet adamları dışında bu madalya Türkiye'de ise son 8 yıldır görev süresi sona eren Cumhurbaşkanları ile Genelkurmay Başkanları'na verilmesine rağmen, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e henüz bu en yüksek madalyanın verilmediği ortaya çıktı.
Yasal düzenlemesi 24 Ekim 1983 yılında yapılmasına rağmen, 1998'e kadar kimseye verilmeyen Devlet Şeref Madalyası, “Madalya ve Nişanlar Kanunu” üçüncü maddesinin (a) fıkrasına göre,yabancı devlet adamlarına, “Bakanlar Kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirine yakınlaşmasını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına” veriliyor.
Aktif habere göre, Bu çerçevede, ilk Devlet Şeref Madalyası Bakanlar Kurulu kararıyla 5 mayıs 1997'de Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'e verildi. Bunu Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Alia İzzet Begoviç (9 Haziran 1997), Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek (1 Aralık 1998), Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman (7 Ocak 1999), Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze (10 Şubat 1999), ABD Başkanı Bill Clinton (15 Kasım 1999) izledi. Devlet Şeref Madalyası'nın 7. sahibi de KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş'ın madalyasını 6 Temmuz 2005'te düzenlenen törenle Sezer takdim etti. Devlet Şeref Madalyası'nın yabancı devlet adamları arasında 8. sahibi ise Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud olacak. Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud'a Madalyayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek törenle takacak. Böylece Cumhurbaşkanı Gül, ilk Devlet Şeref Mardalyası'nı da Suudi Kral'a vermiş olacak.

TÜRKİYE'DE KİMLER ALDI?

Türkiye'de ise Devlet Şeref Madalyası son 8 yıldır ise görev süresi sona eren Cumhurbaşkanları ile Genelkurmay Başkanları'na veriliyor. Yasaya göre, Türkiye'de, Devlet Şeref Madalyası, "Bakanlar Kurulunun teklifi, Cumhurbaşkanının tevcihi ile Türkiye Cumhuriyetinin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurt içinde veya yurt dışında üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk ve yabancı uyruklu kişilere” veriliyor.
Devlet Şeref Madalyası ilk olarak 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya verildi. 28 Ağustos 1998'deki törende madalyayı Karadayı'ya, dönemin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı. Devlet Şeref Madalyası alan ikinci isim 9. cumhurbaşkanı Demirel oldu. Süleyman Demirel'in madalyası cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından bir ay sonra, 16 Haziran 2000'de düzenlenen törenle halefi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi. Demirel madalyaya, 2002 yılında, Bülent Ecevit hükümetinin teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer'in "tevcihiyle" aldı. Karadayı'dan sonra madalya Genelkurmay Başkanlığı görev süresi dolan Orgeneral Hüseyin Kıvrıoğlu'na verildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de Devlet Şeref Madalyası ile ödüllendirilen Genelkurmay Başkanı oldu.

-SEZER'E HENÜZ VERİLMEDİ-

Türkiye'de Devlet Şeref Madalyası son 8 yıldır ise görev süresi sona eren Cumhurbaşkanları ile Genelkurmay Başkanları'na verilmesine rağmen 10. Cumhurbaşkanına henüz bu en yüksek madalyanın verilmediği ortaya çıktı. Bir Cumhurbaşkanı ve üç Genelkurmay Başkanına Devlet Şeref Madalyası takmasına karşın Sezer'e bu madalya verilmedi.
Demirel'e Ecevit'in başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nun kararıyla madalya verilirken, Cumhurbaşkanlığı görevini törensiz ve basına kapalı şekilde Abdullah Gül'e devrederek sessiz sedasız Köşk'ten ayrılan Ahmet Necdet Sezer'e Erdoğan Başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda, madalya verilmesine yönelik bir henüz bir işlem yapılmadı.

KAÇ ÇEŞİT MADALYA VE NİŞAN VAR?

24 Ekim 1983 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Madalya ve Nisanlar Kanunu'na göre, üç madalya bulunuyor : “Devlet Şeref Madalyası”, “Devlet Övünç Madalyası, “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”
Kanuna göre, Devlet Şeref Madalyası, “Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulunun teklifi, Cumhurbaşkanının tevcihi ile Türkiye Cumhuriyetinin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurt içinde veya yurt dışında üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk ve yabancı uyruklu kişilere” veriliyor. Devlet Övünç Madalyası da “ilgili bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile yurt içinde veya dışında gösterdiği sorumluluk ve görev anlayışı içinde feragat ve fedakarlık, başarı ve yararlılık dolu çalışmalarıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti adına haklı gurur kaynağı teşkil ederek malul olanlara ve şehit olan kişilerin mirasçılarına” veriliyor. Devlet Üstün Hizmet Madalyası, yine “ilgili bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile yurt içinde veya dışında herhangi bir alanda feragat, fedakarlık ve gayreti ile yaptığı çalışmalarda ülke ve dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı göstererek Devletin yücelmesine ve milli menfaatlere önemli ölçüde katkısı olan Türk vatandaşlarına” veriliyor..
Ayrıca, Nişan olarak da Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı bulunuyor.

- MADALYA TÖRENİ -

Kanuna göre, madalya ve nişanlar, düzenlenen bir törenle, Cumhurbaşkanı veya Cumhurbaşkanının görevlendireceği bir kişi tarafından beratı ve rozeti ile birlikte hak kazanana, hak kazananın hayatta olmaması halinde madalya ve nişanlar en büyüklerinden başlamak üzere erkek çocuklarına, yoksa kız çocuklarına, çocukları yoksa babasına, o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine veriliyor.



Bu haber 1,453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs