En Sıcak Konular

"Amacımız PKK kamplarını dağıtmak"

8 Kasım 2007 11:37 tsi
İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi operasyonun amacının terör kamplarını dağıtmak olduğunu söyledi.

Chigi Sarayı'ndaki görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, PKK üyelerini terörist olarak nitelemeyen Batı basınını da eleştirdi.
 
Erdoğan, "Savunmasız insanlar öldürülecek, hala bunlara karşı Türkiye de savunmasız kalacak. Biz çok sabrettik, 30 yıldır sabrediyoruz ve 30 bini aşkın insanımız maalesef teröre kurban gitti ama artık sabır taşı çatladı" dedi.
 
Sınır ötesi operasyonun amacının terör kamplarını dağıtmak olduğunu söyleyen Erdoğan, "Burada asla siviller hedef alınamaz ve haritalarımızın arasında asla sivil yoktur. Böyle birşey olmaz, böyle bir şeyi düşünemeyiz, buna zaten bizim temel ilkelerimiz de müsaade etmez" dedi.
 
Bazı Avrupa ülkelerini bir kez daha terörle mücadelede yetersiz kalmak ve samimi olmamakla suçlayan Erdoğan, terörle mücadelede en önemli unsurun istihbarat paylaşımı olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, bu konuda uluslararası düzeyde işbirliği gerektiğini söyledi, İtalya'dan da destek istedi.
 
Erdoğan, ABD ile istihbarat paylaşımı konusunda yeni bir düzenlemeye gidildiğini hatırlattı, operasyonun zamanlaması konusunda söyleneceklerin sadece PKK'nın işine yarayacağını vurguladı.
 
Erdoğan, PKK üyelerini terörist olarak nitelemeyen Batı basınını da eleştirdi, "El Kaide'ye gelince 'terörist', PKK'ya gelince 'isyancı' diyorlar" dedi.
 
Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği sürecine de değindi, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin reform çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Prodi: "İtidalli davranışı takdirle karşılıyoruz"
 
İtalya Başbakanı Romano Prodi de, Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'dan kaynaklanan terör sorunuyla mücadelesinde itidalli davranış sergilemesini takdirle karşıladığını söyledi.
 
Prodi, "Sergilenen itidal, Avrupa tarafından da takdir ediliyor. Başbakan'a, bugüne dek itidalli tutum sergilemiş oldukları için takdirlerim ifade ettim. Zira bana göre, terörle mücadele, aynı zamanda provokasyonlara gelmeyerek, demokrasi ve itidal gücünü ortaya koymaktır" dedi.
 
İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam ettiğini de belirten Prodi, "Dün yayımlanan İlerleme Raporu'nu da konuştuğumuz görüşmelerde, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İtalya'nın verdiği desteği Başbakan'a da teyit ettim. Türkiye'nin reformlar konusunda ciddi adımlar atması için temennilerimi de dile getirdim" diye konuştu.
 
Türkiye'nin, AB müzakerelerinde hedefinin tam üyelik olması gerektiğine de değinen Prodi, "İtalya olarak biz, Türkiye'nin tam üyeliğinden yanayız. Ayrıcalıklı ortaklık türünden önerileri doğru bulmuyoruz" dedi.
 
Ortak basın toplantısının ardından İtalya Başbakanı Prodi, Başbakan Erdoğan ve heyeti onuruna akşam yemeği verdi.
 
İtalya Cumhurbaşkanı ile de görüştü
 
Erdoğan, Prodi ile görüşmesinden önce İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından kabul edildi. Quirinale Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede Medeniyetler İttifakı gündeme geldi.
 
Başbakan Erdoğan, öğle saatlerinde ise Roma'da konakladığı St. Regis Grand Oteli'nde FIAT ve Augusta firmalarının yetkilileriyle görüştü.
 
Erdoğan, İtalya'nın savunma sanayindeki en önemli kuruluşlarından biri olan Finmeccanica firmasının onuruna verdiği yemek sonrasında, FIAT Başkanı Luca Cordero di Montezemolo ve FIAT Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne, Augusta firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Giuseppe Orsi'yle ikili görüşmeler yaptı.
 
Görüşmelerde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da hazır bulundu.
 
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün verdiği bilgilere göre, Augusta firmasıyla yapılan görüşmede, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) projesi de gündeme geldi.
 
İtalyan mevkidaşı Arturio Parisi ile yarın bir araya geleceğini de kaydeden Gönül, görüşmede, projeye ilişkin işbirliği anlaşmasının altyapısını oluşturmak için görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade ederek, 100 helikopteri kapsayan bu projenin maliyetinin yaklaşık 4.5 milyar ABD doları olacağını söyledi.
 
Görüşmelere katılan İtalyan firmalarının, Türkiye'ye yatırımların artırılması ve başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere üçüncü ülkelere ortak ihracatın yanı sıra KKTC ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularıyla ilgilendikleri de öğrenildi.
 
Erdoğan Berlusconi ile de görüştü
 
Başbakan RecepTayyip Erdoğan ayrıca İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüştü.
 
Berlusconi'nin evinde gerçekleşen görüşme, basına kapalı gerçekleşirken, görüşme sırasında Erdoğan ile Berlusconi'nin FB ile PSV Eindhoven arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçının bir bölümünü de izledikleri öğrenildi.

Cnntürk



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,683 µs