En Sıcak Konular

'Türkler ekmek yediği Irak'ı vurmaz'

8 Kasım 2007 11:31 tsi
ABD’nin etkili gazetelerinden New York Times, Türkiye’nin Kuzey Irak’a bir operasyon düzenleme ihtimalinin, bölgedeki Türk yatırımları sebebiyle azaldığını ileri sürdü.

New York Times (NYT) on binlerce Türk askerinin sınırda beklediğini, binlerce peşmergenin de karşılık vermek üzere hazırlandığını hatırlatarak, Türkiye’nin yaptığı tehditlere rağmen Türk şirketlerin bölgedeki faaliyetleri nedeniyle müdahale ihtimalinin azaldığını belirtti. Gazetede geniş yer verilen yazıda şu ifadeler dikkat çekti:

EN BÜYÜK YATIRIMCI: "Türkiye bir taraftan Irak’taki Kürtler’e karşı ihtiyatlı yaklaşırken, bir yandan da bölgeye büyük yatırımlar yaptı; bu kendi refahını da yükseltti. Kuzey Irak, Türk çiftçi ve fabrika sahipleri için önemli bir ihracat pazarı. Bu ihracatın kısılması durumunda, Türkiye de zarar görür."

KORKULARI AZALDI: Kürtlerin başka bir güç tarafından kontrol edilme korkusunun, şehirli Kürtlerin artan materyal rahatlığıyla az da olsa azaldığı yorumu yapılan yazıda, "Bu kısa bir süre önce düşünülemeyecek bir şeydi. Bunu büyük ölçüde Türklerin yaptığı yatırımlar, tüketici maddeleri ve mühendislik çalışmaları sağladı" deniliyor.

YÜZDE 80 TÜRK: Kuzey Irak’taki yabancı yatırımların yüzde 80’inin Türkiye’den geldiğine dikkat çekilen yazıda şöyle denildi: "Kuzeybatı’daki Dohuk şehrinde gerçekleştirilen 7 büyük altyapı ve yatırım projesini Türk müteahhitlik şirketleri üstlendi. 187 odalı ve 25 milyon dolara mal olacak lüks otel projesinden sorumlu Bölgesel Kürt hükümetine bağlı çalışan mühendis Naji Saeed, bölgedeki müze, otel gibi pek çok projenin bölgesel hükümet tarafından finanse edildiğini aktardı."

TÜRKİYE SAYESİNDE: Dört yıl önce başlayan Amerikan işgalinden bu yana Dohuk’ta tüketimin Türkiye sayesinde büyük ölçüde arttığı vurgulanan yazı şöyle devam ediyor: "Mazi süpermarketlerinde raflar boyunca Türk malı cam eşyalar, ayakkabılar, temizlik malzemeleri, güzellik ürünleri ve dondurulmuş gıdalar bulunuyor. Mazi’de satılan ürünlerin yüzde 60’ı Türkiye’den geliyor. Diğer pek çok ürün de Zaho sınır kapısından, Türkiye üzerinden ithal ediliyor. Mazi’den alışveriş yapan 34 yaşındaki Shamiran Eshkery, en iyi ürünlerin Türk ürünleri olduğunu, Suriye ve İran mallarından daha yüksek kaliteye sahip olduğunu belirterek, ’Türk gıda ya da giyim ürünleriyle hiç bir problemimiz yok. Üzgünüz çünkü savaşmak istemiyoruz.’

TÜRKİYE SAVAŞ İSTEMİYOR: Yazıda, "Görünüşe bakılırsa Türk yetkililer de büyük bir savaş istemiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu hafta Washington’da Irak’ta PKK’ya odaklı sınırlı operasyon önerdi" denilen yazıda, Erdoğan’ın ABD’de ’Biz bir operasyonun peşine düşme kararı verdik. Savaş aramıyoruz’ sözlerine yer veriliyor.

Türk yatırımcılar büyük konut projeleri de yapıyor

TÜRK yatırımcıların üç büyük konut projesini de gerçekleştirdiğine dikkat çekilen yazıda, şöyle deniliyor: "Bunlar arasında 1800 daireyi, sağlık kliniği, okul, petrol istasyonu ve alışveriş merkezini kapsayan 400 milyon dolarlık proje de var. Dohuk’ta yer alan 15 ofisin bulunduğu yapılanma bölgesindeki bütün mühendis ve yöneticiler ve düzinelerce çalışan da Türk. Türk mühendis Ahmet Şahin "Büyük projelerde Kürt mühendis hiç yok" dedi."

Star gazetesi
 



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs