En Sıcak Konular

AKP, 3200 belediyenin 2500'ünü alır

8 Kasım 2007 09:18 tsi
KONDA'nın Başkanı Erdem, AK Parti'nin 1700 dolayında belediye başkanlığına sahip olduğunu hatırlattı ve bu sayının önümüzdeki seçimde çıkabileceği rakama dikkat çekti.

Meral Tamer'in köşe yazısı

Geçen akşam bindiğim taksinin 40 yaşlarındaki şoförü, "Haydi" deseler, o anda beni yolun ortasında bırakıp koşa koşa Kuzey Irak'a gidecek! "Dedelerimiz savaşta canlarını vererek bıraktı bize bu vatanı, ben de torunlarım için savaşmalıyım" diyor. İstanbul'un çeşitli semtlerinde, hâlâ devam eden yürüyüşlerdeki genel hava da bu.

Tarhan Erdem'in araştırma kuruluşu KONDA'ya göre halkın neredeyse yarısı, Kuzey Irak'a askeri müdahaleden yana, ancak "Kuzey Irak'a girelim" diyenlerin bile yarısı, bu müdahalenin bir işe yarayacağına inanmıyor.

Erdem'e göre bu yanıt, halkımızın ne kadar gerçekçi olduğunun göstergesi. Tıpkı "Ülkenin acil sorunlarını hangi parti çözer?" diye sorulanlardan yarısının "Hiçbiri" demesi gibi. Tıpkı CHP'ye oy verenlerin % 36'sının yeni bir parti arayışı içinde olması gibi.

Halkımız gerçekçi

Ben de Erdem'e katılıyorum. Halkımız çok gerçekçi, eski model siyaset yapmakta direnen politikacılarımızdan çok daha akıllı. Ama şu Kuzey Irak'a girme meselesinde bir tuhaflık var! Madem askeri müdahalenin işe yarayacağına inanmıyorsun, o zaman ne diye Kuzey Irak'a girelim be kardeşim?

Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki toplantıda Tarhan Erdem'le birlikte "Yeni Türkiye'yi Anlamaya" çalışırken, şu notları düştüm defterime:

Türkiye'de 1970'den bugüne 20 milyon kişi doğduğu kenti terk etmiş, başka bir kentte yaşıyor.
İstanbul'da oturanların % 71'i İstanbullu değil.
İzmir'de oturanların % 65'i, Ankara'da oturanların % 62'si başka yerde doğmuş.
Kırsal kesimde yaşayan nüfus yarı yarıya azalmış.
İletişim, baş döndürücü hızla artmış ve çeşitlenmiş.

Kır-kent farkı azaldı
Hal böyle olunca halkın siyasette önem verdiği faktörler değişti. Bu arada kır ve kent arasında siyaseti algılamada da çok önemli bir fark kalmadı. Eski model siyasetçiler toplumdaki dönüşüme ayak uyduramayınca da 3 Kasım 2002'de oyların % 34'ünü alarak iktidara gelen AKP, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde oy oranını % 41'e, 22 Temmuz'da da % 46.7'ye yükseltti.

Erdem'den bir saptama: "AKP, hiçbir partinin olamadığı kadar bürokrasiye hakim oldu." Ve ardından da bir hatırlatma: "3200 belediye başkanından 1600 - 1700'ü AKP'li. Yerel seçimlerde bu rakamı 2500'e çıkarmak istiyorlar. Bunun hazırlığına başladıklarını da gizlemiyorlar!"

AKP'nin oy haritası

Gerçekten de AKP'de Genel Merkez, seçimlerin hemen ardından tüm iller ve ilçeler için mahalle-mahalle oy haritası çıkardı, eksikler ve daha çok çalışılması gereken yerler belirlendi. Ve seçimlerin üzerinden daha 1.5 ay geçmişti ki, Başbakan Erdoğan bütün teşkilatı ve yerel yöneticileri toplayarak, belediye seçimleri için çıtayı daha da yukarı çeken hedefler koydu: "Mart 2009'da başarımızı daha da artırmalıyız. İzmir, Trabzon, Diyarbakır ve Tunceli başta olmak üzere tüm belediyeleri kazanmak için çalışmalarınızı başlatın. Başkan adaylarınızı şimdiden belirleyin. Sevilen, düzgün insanlar olsun."

Ben AKP'nin hedefinin 3200 il ve ilçe belediyesinden 2500'ünü elde etmek olduğunu Tarhan Bey'den öğrendim. Diğer partilerin nelerle uğraştıklarını gördükçe, bu hedefi gerçekçi de buluyorum. Ve bilgilerinize sunuyorum.

 Milliyet



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs