En Sıcak Konular

'Teröre karşı sabır taşımız çatladı'

7 Kasım 2007 23:34 tsi
'Teröre karşı sabır taşımız çatladı' Roma'da İtalya Başbakanı Romano Prodi ile görüşen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin teröre yönelik mücadelesine değindi ve gelinen noktayı şu sözlerle ortaya koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Savunmasız insanlar öldürülecek, hala bunlara karşı Türkiye de savunmasız kalacak. Biz çok sabrettik, 30 yıldır sabrediyoruz ve 30 bini aşkın insanımız maalesef teröre kurban gitti ama artık sabır taşı çatladı'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Chigi Sarayı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin 150 yılı bulduğunu belirterek, son dönemde İtalya ve Türkiye arasında siyasi, askeri, ticari ve diplomatik alanda ilişkilerin çok iyi noktaya geldiğini kaydetti. İlişkilerin iyi olmasının iki ülke açısından memnuniyet verici olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, gün boyu yapılan temasların da son derece verimli olduğunu dile getirdi. ''Mükemmel'' olan ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için çalıştıklarını belirten Başbakan Erdoğan, yılda en az bir kez bir araya gelinmesi konusunda da mutabık kaldıklarını anlattı.

Ekonomik, ticari, kültürel ve turizm alanlarında da ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, özellikle savunma alanında atılan adımların da iki ülke arasında bugüne kadar görülmemiş bir seyir içerisinde olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, savunma alanında tarihi adımlar attan iki ülkenin birbirinin üçüncü ticaret ortağı olduğunu vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin İtalya ile 2006 yılı sonu itibariyle ticaret hacminin 12 milyar Avro'yu geçtiğini, hedefin bunu bu yıl için 16-17 milyar Avro'ya çıkarmak olduğunu kaydetti. Erdoğan şöyle devam etti:

''Turist sayısına baktığımızda 2006 yılı sonu itibariyle 400 bin olan sayıyı bu yıl 500 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu da halklarımızı kaynaştırması bakımından önemlidir. Yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirdik. Bunlardan en önemlisi gerek Orta Doğu gerekse Balkanlar'daki gelişmeler. Bunlardan bir tanesi de Kosova'daki gelişmeler. Bu konulardaki dayanışmamızın neler olabileceğini konuştuk. İki ülke bir çok uluslararası örgüt içerisinde yer almaktadır.

Burada en önemlilerden birisi AB sürecidir. AB konusunda son 5 yıl içinde adeta İtalya'nın genel bir politikası oldu. Bu politikada, iktidarlar değişse bile İtalya'nın Türkiye'ye AB sürecindeki desteğinin değişmemiş olması bizleri memnun etmektedir. Bundan dolayı da İtalya'ya müteşekkiriz. Bütün bunların yanında bir AB ilerleme raporu açıklandı. Burada bizim katılamadığımız tespitler olduğu gibi geneli itibariyle bir yavaşlama olduğu tespiti vardır, ona katılıyoruz.

Çünkü Türkiye bir seçimden geçti. Bir taraftan milletvekili seçimi, diğer tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi. Tabi bu süreç hakikaten çalışmalarımızı olumsuz etkiledi. Şimdi ise Parlamentomuz yeni çalışma dönemine başladı. Artık bu süreç hızlanarak devam edecektir. Bu konuya inanmış olan bir iktidar var. Ne gibi adımlar atılması gerekiyorsa bu adımları atmakta kararlı bir Hükümet var ve burada herhangi bir sıkıntımız yok. Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı ile Hükümeti ile dayanışma içerisinde bu işe inandık. Kararlı olan bir Hükümet işbaşında''

-TERÖRLE MÜCADELE

Türkiye'nin son zamanlarda terör belasıyla yoğunlaşan bir sürece girdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''bu da PKK terör örgütüne karşı verilen mücadeledir'' dedi. Terörizmin uluslararası sorun olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''ulusal olması çözülmesini kolaylaştırır, ama uluslararası olması çözümü zorlaştırmaktadır'' dedi. Türkiye'nin 30 yıldır terörizme karşı mücadele verdiğini anlatan Erdoğan, bu yıl içinde Türkiye'nin teröre aralarında sivillerin de bulunduğu 200 insanını şehit verdiğini anımsattı.

Terör belasına karşı Türkiye'nin ''dostlarından gerekli desteği görmediğini'' vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: ''Halbuki 'uluslararası teröre karşı ortak bir mücadele gerekir' anlayışı her ülkede var. Örneğin, AB'nin PKK terör örgütüne karşı takındığı tavır 'PKK bir terör örgütüdür' demesine rağmen maalesef bu ülkeler PKK terör örgütüne karşı gerekli yaptırımı hala ortaya koymamıştır. Örneğin bakıyorsunuz bir ülke terör liderini yakalıyor. Yakaladıktan sonra yargılamasını yapıyor. Yargılamada verdiği karar şu; Tutuksuz olarak yargılanmasına... Bu kararla terörist lider bakıyorsunuz bir başka ülkeye kaçıyor ve bir başka ülkeden de uçağa bindiriliyor oradan da Irak'a gönderiliyor. Şimdi teröre karşı ortak mücadele bu mudur? Bu bir samimiyet sınavında kayıptır. Aynı şeyi bizler bir başka ülkenin teröristlerine karşı yapsak acaba ne derler.''

-''ARTIK SABIR TAŞI ÇATLADI''-

Dikkatini çeken bir başka konuyu da ifade etmek istediğini belirten Erdoğan, bu konuyu basın mensuplarına özellikle söylemek istediğini kaydetti. Batılı görsel ve yazılı medyaya baktığında teröristlere yakıştırılan ifadelerin ''asiler, direnişçiler, militanlar, gerillalar'' olduğunu anlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü. ''Bu tür ifadelerle tanımlıyorlar, yani 'terörist' demiyorlar. Fakat burada bir şeyi söylemem lazım; El-Kaide'den olunca terörist oluyor, ama bunlardan olunca terörist olmuyor, asi oluyor direnişçi oluyor vs... Bu konuda da ben diyorum ki herhalde batı basını kendini check (kontrol) etmelidir. Şöyle bir ortada terörün tanımını, teröristin tanımını yapmak suretiyle terörist kimdir, bunu biz de Batı basınından öğrenelim.

Ona göre biz de bundan sonra kim teröristtir kim asidir, direnişçidir, biz de tanımlarız, öyle ifade ederiz. Bir başka olay da şu; Savunmasız insanlar öldürülecek, öldürüldükten sonra hala bunlara karşı Türkiye de savunmasız kalacak. Biz çok sabrettik, 30 yıldır sabrediyoruz ve 30 bini aşkın insanımız maalesef teröre kurban gitti, ama artık sabır taşı çatladı. Ve Parlamentomuzda verdiğimiz teskere 526 katılımla, 507'si evet 19'u hayır demek suretiyle kabul edildi. Ve 'hükümetimize artık bu beladan nasıl kurtaracaksanız kurtarın sınır ötesi operasyon mu diyorsunuz alın size sınır ötesi operasyon' denildi ve bu yetki bize verildi. Peki sınır ötesi operasyonla neyi hedefliyoruz?

Operasyonun tek amacı vardır o da Irak'ın kuzeyinde konuşlanmış olan PKK'nın kamplarıdır. Burada asla siviller hedef alınamaz ve haritalarımızın arasında asla sivil yoktur. Böyle bir şey olmaz, böyle bir şeyi düşünemeyiz, buna zaten bizim temel ilkelerimiz de müsaade etmez'' 14-15 ay Türkiye-ABD-Irak arasında oluşturulan 3'lü mekanizmadan sonuç beklendiğini ancak buna ulaşılamadığını belirten Başbakan Erdoğan, şimdi istihbarat paylaşımı konusunda önemli bir adımın atılacağını dile getirdi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu istihbarat paylaşımını zenginleştirmek suretiyle bu adımı atarak biz sınır ötesinde terör kamplarını dağıtma gayreti içerisinde olacağız, hedefimiz, hesabımız bu. Bu konuda kararlı bir adım atmak durumundayız. Ve bu kararımızı yerine getireceğiz. Zira Türkiye'de 81 vilayetinin tamamında halkımızın bu noktada beklentisi var.

Avrupa'nın bir çok ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarının kararlılığını görüyoruz. Bu kararlılığa Hükümetimiz tercüman olmazsa biz de herhalde görevimizi yapmamış oluruz, atmamız gereken adımlar var. Tabi biz yıllardır dostlarımıza şunu söylüyoruz; 'Uluslararası terör listesinde yer alan PKK ile mücadelede ortaklık ve işbirliğiniz büyük önem taşıyor.'

Uluslararası terörizme karşı işbirliği konusunda Türkiye'nin beklentilerini hep anlattık, konuştuk. Bakınız Türkiye, Afganistan'a Somali'ye Bosna Hersek'e Kosova'ya asker gönderdi. Mücadelemizi oralarda sürdürüyoruz. Bir çok bölgenin huzuru için de dostlarımızla birlikte mücadele ediyoruz. Bütün bu mücadeleler, bölgede huzuru nasıl sağlarız bunun içindir. İtalya'nın da birbirine yakınlaşmış halklar olarak teröre karşı çok daha hassas olacağına inanıyorum ve İtalyan halkından da Türk Milleti olarak bunu bekliyoruz ve bizi bu konuda anlayışla karşılayacaklarına olan inancımı ifade etmek istiyorum.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sayın Başkan Bush ile yaptığımız görüşmenin temel ilkesi şu olmuştur; PKK bir terör örgütüdür, bunu daha öncede zaten Amerika söylemişti, yine söyledi, ama şöyle altını doldurdu, PKK terör örgütü Türkiye'nin düşmanıdır, Irak'ın düşmanıdır, Amerika'nın düşmanıdır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. İtalyan bir gazetecinin Türkiye'ye gelen yabancı yatırımlarla ilgili sorusunu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, geçen yıl Türkiye'ye 20 milyar dolar küresel sermaye girişi olduğunu, bu yıl ise yaklaşık 30 milyar dolara yakın yatırım beklendiğini söyledi.

 Bunların reel yatırımlar olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, bu yöndeki çabaların sürdüğünü kaydetti. Başbakan Erdoğan ''sınır ötesi operasyona yakın mı uzak mısınız?'' sorusuna ise şu karşılığı verdi: ''Siyasilere düşen görev, hele hele terörle mücadelede; Zamanı, nerede, nasıl olacağını söylemek değildir. Bize düşen, ancak genel bir çerçeve çizmektir, ama burada Sayın Başkan Bush ile yaptığımız görüşmenin temel ilkesi şu olmuştur;

PKK bir terör örgütüdür, bunu daha önce de zaten Amerika söylemişti, yine söyledi, ama şöyle altını doldurdu, PKK terör örgütü Türkiye'nin düşmanıdır, Irak'ın düşmanıdır, Amerika'nın düşmanıdır. Peki düşman kimdir? Veya düşman nedir? Yok edilmesi gereken bir unsurdur. Bu ise yok edilmesine yönelik olarak ortak bir mücadele vereceğimiz unsurdur. Burada da öncelikle halledilmesi gereken nedir? istihbarat teminidir.

 Bu istihbarat paylaşımının zamanında yapılması en önemli dayanışmadır. Ondan sonra bunu hangi unsurlarla yapacaksanız, ona göre yaparsınız. Şimdi kalkıp da bunu anlatmak düşmana malzeme vermek olur ki ben bu malzemeyi size veremem kusura bakmayın'' Ortak basın toplantısının ardından İtalya Başbakanı Prodi, Başbakan Erdoğan ve heyeti onuruna akşam yemeği verdi.


 

 

 

 

 



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs