En Sıcak Konular

Saniye saniye istihbarat akışı

7 Kasım 2007 23:06 tsi
İstihbarat teknolojisi uzmanı Ergün Gökdeniz: Anlık istihbarat 24 saat boyunca sınır bölgesindeki hereketliliği 1 metre kareye kadar tarayarak Ankara'da Türk Genelkurmay Başkanlığı'na saniye saniye vermesi demektir

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush görüşmesinde karara bağlanan “sesli” ve “görüntülü” istihbarat desteğini değerlendiren Emniyet İstihbarat Teşkilatı'nın kurucu başkanı ve istihbarat teknolojisi uzmanı Ergün Gökdeniz, terörle mücadelede 'anlık istihbarat' denilen yöntemin hayati önemde olduğunu söyledi.

Yeni Şafak'ın soruların cevaplandıran Gökdeniz şunları söyledi: “Anlık istihbarat, sofistike istihbarat sistemlerinin 24 saat boyunca sınır bölgesindeki hereketliliği, 1 metre kareye kadar tarayarak Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'na saniye saniye iletmesi demektir. Yani Genelkurmay'ın bilgisayar ekranına bu tarama sonuçları uydudan aynen yansıtılacak. Bu görüntülerde gece ve gündüz, kıpırdayan her şey bütün niteliğiyle ve bulunduğu koordinatlarla ortaya konulabilmektedir. Uydudan sağlanan bu görüntülere ek olarak casus uçaklarla sağlanan görüntüler var. Bunlar da Kandil gibi belirli noktalardaki hareketliliği detaylı bir şekilde aktarabiliyor. Genelkurmay'a sağlanacak olan bu bilgi akışı sayesinde, sınır bölgesindeki uç operasyonel birliklerimiz en detaylı şekilde, koordinatları belirlenmiş nokta operasyonlar yapabileceklerdir.”

FAZLA MESAİYE GEREK YOK

“Türkiye'ye anlık istihbarat sağlaması için ABD'nin artı bir mesai yapmasına da gerek yok. İsrail ile birlikte Suriye ve İran sınırını, operasyon ihtimaline karşı da Türkiye-Irak sınırını sürekli gözetim altında tuttuğu için bütün yoğunluğu aylardır bu bölgelerdedir. Dolayısıyla ABD istediği taktirde nokta operasyonlar yapmamıza imkan verecek anlık istihbarat akışını bize sağlayabilir.”

Keşif uçuşları başladı

Başbakan Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı George Bush görüşmesinde alınan istihbarat paylaşımı kararının açıklanmasından sonra ABD uçaklarının PKK kapmları üzerinde keşif uçuşlarını 2 gündür yoğunlaştırdığı ortaya çıktı. Türk ordusunun da yakından izlediği keşif uçuşları Haftanin, Metina, Zap, Çemço ve Hakurk kamplarının sıkı takibe alındığını gösteriyor. ABD uçaklarının keşif uçuşlarının 3 Kasım'dan itibaren aralıksız sürdüğü, istihbarat için insansız ve hayalet uçaklara da görev verildiği belirtildi.

Tunceli'de saldırı: 1 şehit

PKK'lı teröristler dün gece Tunceli'de jandarma karakolunu basmak istedi. Merkez ilçeye bağlı Uzunçayır karakoluna uzun menzilli silahlarla saldırıda bulunan teröristlere güvenlik kuvvetleri anında ateşle karşılık verdi. Çıkan çatışmada Jandarma Uzman Çavuş Bahtiyar Şimşek şehit oldu. Havanın karanlık olmasından yararlanarak kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla operasyon başlatıldı.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs