En Sıcak Konular

ABD sinsi planını devreye mi soktu?

7 Kasım 2007 22:45 tsi
ABD sinsi planını devreye mi soktu? Kandil'den İran'a firar, ABD'nin sinsi planı başladı...Hedef dehşet verici: "İşte terörist" diyerek, Türkiye'yi K.Irak'a sokup İran topraklarında cephe açtırmak

Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinden çıkan sonuçlar kafaları karıştırdı... Bazı kesimlerin 'Yeni bir şey yok', bazı kesimlerin de 'operasyona yeşil ışık' olarak nitelendirdiği görüşmede, Washington yönetiminin İran politikasının da şekillendiği iddia edildi. Kulislerde ortaya atılan yorumlara göre, Türkiye Aralık ayında Irak'ın kuzeyine operasyon yapacak. Karşılığında ise Bush yönetimi şubat ayında 'terör' bahanesiyle İran'ı vuracak.

Oval Ofis'teki Bush-Erdoğan görüşmesinde, özellikle Türkiye'nin uzun süredir gündeminde olan sınır ötesi operasyon konusunun netleşmesi bekleniyordu. Ancak, görüşmenin ardından gündeme gelen noktalar, yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Şifre İran mı?

Bush-Erdoğan görüşmesinin ardından iki ismin yüzü de gülüyordu. Bush, PKK terör örgütünü Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı olarak tanımlarken, yürütülecek çok yönlü ve kapsamlı işbirliği için acil adımlar atılacağı ve ortak mekanizma kurulacağı ifade edildi. Operasyonel koordinasyon sağlanması amacıyla iletişim kanallarının güçlendirilmesinin konuşulduğu görüşmede, istihbarat paylaşımının acil olarak gerçekleştirilmesi noktasında da görüşbirliğine varıldığı vurgulandı. Hükümetin, TBMM'nin verdiği yetki çerçevesinde terör örgütü yuvalarına yönelik operasyon düzenleme, siyasi, diplomatik ve askeri adımlar atma kararlılığının da sürdüğü belirtildi.

Özellikle nokta operasyonlara ABD'nin yeşil ışık yaktığı vurgulandı.

Ancak tüm bu değerlendirmelerin ardından kulislerde farklı senaryolar gündeme taşındı. Senaryoların odağındaki husus ise, sınır ötesine geçiş şifresinin İran'a yönelik operasyon olduğuydu.

Tahran dikkatle izliyor

İddiaya göre Türkiye, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonu düzenleyecek. İlk planda nokta operasyonlarla başlayacak harekat, Aralık ayında Irak'ın kuzeyine yayılacak. Bu esnada, terör örgütünün İran'ın belli bölgelerine dağıldığı da iddia edilerek, Şubat ayında bazı hedefler vurulacak. Böylece, ABD istihbaratıyla gerçekleştirilecek operasyonlarla Türkiye ile bin yıllık komşusu İran karşı karşıya gelmiş olacak.

Ortaya atılan iddialar Ankara'da kafaları karıştırdı. ABD'nin uzun süredir İran'ı vurma planları yaptığı gündemdeydi. Bu nedenle Türkiye ile tüm görüşmelerde İran konusu da başlı başına bir gündem maddesi haline gelmişti. Sınır ötesi operasyon karşılığı bu adıma da yeşil ışık yandığı öne sürülüyor.

Gelişmelerin bu yöne kayacağından endişe eden İran yönetiminin de dikkatle süreci izlediği bildiriliyor. Uzun süredir terör örgütü PKK kamplarını bombalayan, kendi sınırları içinde faaliyet gösteren PJAK'a karşı operasyonlar düzenleyen İran yönetimi, Türkiye'ye de zeytin dalı uzatmıştı. Bağdat ile Ankara arasında gerilen ilişkilerde arabuluculuk öneren Tahran Yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ziyareti öncesi Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yi de apar topar Ankara'ya yollamıştı. Tüm bu senaryoların ortasında kalan ve PKK tehdidini de ortadan kaldırmayı hedefleyen Türkiye ise bu senaryolarda da hedef ülke durumunda. Kışa girerken nokta operasyonlar konusunda vize alan ve istihbarat paylaşımını artıracak olan Ankara'nın nasıl bir adım atacağı merak konusu...

Tercüman / ANKARA



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs