En Sıcak Konular

"Kriz aşılmazsa Pakistan parçalanır"

7 Kasım 2007 19:01 tsi
Cemaat-i İslami sözcüsü Abdulgaffar Aziz, Pakistan'daki krizin aşılmaması halinde ülkenin parçalanacağını söyledi

Dünya Bülteni'ne konuşan Pakistan Cemaat-i İslami başkan yardımcısı Abdulgaffar Aziz, Pakistan'ın çok çetin bir dönemden geçtiğini ifade etti. Aziz, ülkedeki krizin aşılmaması halinde Pakistan'ın parçalanabileceğini söyledi. Butto ve Müşerref'i ittifaka ABD'nin zorladığını belirten Aziz, her ikisinin de batan gemiyi kurtaramayacaklarını bildirdi. Cemaat-i İslami'nin hem ittifaka hem de olağanüstü hale şiddetle karşı olduğunu dile getiren Abdulgaffar Aziz, Dünya Bülteni'ne şu açıklamalarda bulundu:


Pakistan'da olağanüstü halin ilanının ardından ne tür gelişmeler yaşanıyor?


Pakistan'ın hemen hemen tüm şehirlerinde günlerdir gösteriler oluyor. Başkent İslamabad'da bugün öğrenci birlikleri büyük bir gösteri düzenledi. Eğer bu geniş çaplı protesto gösterileri bir sonuç vermez ise ülkenin tüm şehirlerinden İslamabad'a günleri alacak büyük bir yürüyüşün hazırlıkları yapılıyor.


HÜKÜMET BÜYÜK BİR SUÇ İŞLEDİ


Olağanüstü halin ilanını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Hükümet olağanüstü hali ilan ederek hem hata işledi hem de bir suça imza attı. Olağanüstü hal bir hataydı ve anayasanın rafa kaldırılması ise büyük bir suçtu. Olağanüstü hal ile ülkedeki sorunların üstesinden geleceğini tahmin ediyordu General Pervez Müşerref, lakin bu amacı ters tepti. Şu anda işler daha da karmaşık bir hal aldı. Bugün hükümet bu hatasını kısmen kavramış durumda fakat bu işten nasıl sıyrılacaklarını bilmiyorlar. Yüksek Mahkeme Başyargıcı ile birlikte birçok avukatın tekrar görevlerinden alınması hükümeti işin içenden çıkılmaz bir arenaya sürükledi.


Hükümet bu hatasında dönebilir mi?


Hükümet bu hatasını bir şekilde telafi edebilir. Acilen Pervez Müşerref görevinden alınmalı. Hiçbir resmi görevde bulunmamalı. Seçim tarihi ilan edilmeli ve demokratik süreç başlatılmalı. Avukatlar görevlerine iade edilmeli. Eğer bunlar gerçekleşmez ise -Allah korusun- bu ülkenin geleceği büyük bir tehlike altına girmiş olacak. Bunun farkında olan yetkililerimizin derhal buna müdahale etmesini istiyoruz.


Abdulgaffar Aziz


PEŞAVER'DE HAPİSHANELER DOLDU


Gözaltına alınanların sayısını biliyor musunuz?


Muhalefet liderleri tamamen susturuldu. Birçok parti lideri ya evinde göz hapsine alındı ya da güvenlik görevlileri tarafından tutuklandı. Her gün yüzlerce kişi gözaltına alınıyor. 4 eyaletten oluşan Pakistan'ın sadece Pencap eyaletinde binlerce kişi tutuklandı. Serhad eyaletindeki Peşaver şehrinde ise hapishanelerde yer kalmadığı bildiriliyor. Bu gözaltılar ve tutuklamalar protestoları daha da körüklüyor. Ülke tamamen bir kaosa doğru sürükleniyor.


AŞİRET LİDERLERİ ÇATIŞMA DEĞİL, BARIŞ İSTİYOR


Kabile bölgelerinde süren çatışmaların aslı astarı nedir?


Veziristan ve Swat bölgelerinde yaşananlar ise ayrı bir sorun. Müşerref başkanlığındaki hükümeti aşiret bölgelerini tamamen düşman bellemiş durumda. Hâlbuki oradaki insanlar, ülkelerine can-ü gönülden bağlı ve ülkenin içinde bulunduğu zor durumdan derhal kurtulmasını talep ediyorlar. Fakat Müşerref ABD'nin baskısıyla ne yaptığının farkında olmadan her yere saldırıyor. Ülke bir iç savaşa sürükleniyor. ABD'nin zaten istediği bu değil mi? ABD'nin Pakistan'ı üçe bölme gibi bir hedefinin olduğunu biliyoruz. Kabile bölgelerindeki insanlar istemeyerek ordu ile çatışıyor. Geçen haftalarda tüm aşiret gruplarını bir araya getirdik. Hepsi hükümete barış çağrısında bulundu. Fakat hükümet dış baskı nedeniyle buna yanaşmıyor. Orada sadece bir grup yok onlarca grup var. Onları Talibancılık ile suçlamak ise hükümetin büyük bir ayıbı. Hükümet bu iftirası ile dışarıdan gelen maddi yardımın kesilmemesini istiyor.


MÜŞERREF VE BENAZİR BERABER BOĞULACAK


Benazir'in ülkeye dönüşü bir şeyi değiştirir mi?


Benazir Butto batının desteğiyle tekrar döndü. Şimdi Müşerref ile birlikteliğe zorlanıyor. Eğer böyle bir ittifak olursa her ikisi de zaten batmakta olan gemide birlikte boğulmuş olacaklar. Butto bugün başkent İslamabad'a geldi. Bu akşam başkanlık konutunda Müşerref ile görüşmesi bekleniyor. Bu görüşme ülkenin geleceği açısında önemli. Ne tür bir sonuç çıkacağını bilmiyoruz. Umarım Benazir de bu oyuna alet olmaz.


Pakistan bu krizden nasıl kurtulur, sizce?


Acilen askeri hükümetin siyasetten el çekmesini ve seçimlerin ilan edilen tarihte yapılmasını istiyoruz. Demokratikleşme süreci hızlandırılmalı. Muttahida Meclisi Amal Hareketi (MMA) olarak yarın tüm muhalif partilerle bir toplantımız olacak. Ortak bir deklarasyon yayımlamayı hedefliyoruz. Ülkenin farklı yerlerinde yapılan müteferrik protesto gösterilerini tek çatı altında birleştirip geniş çaplı gösteriler yapmayı hedefliyoruz. Bu ülkenin ayak oyunları ile vakit kaybedecek vakti kalmadı. Kendi iç sorunlarını çözmekte başarısız olanlar, dışarıdan aldıkları destekle bunu asla çözemezler.

Salih Saygılı / Dünya Bülteni

 



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs