En Sıcak Konular

Dolar dibe vuruyor, altın rekor kırıyor!

7 Kasım 2007 17:20 tsi
Dolar dibe vuruyor, altın rekor kırıyor! Euro, 1,4730 ile dolar karşısında yeni zirvesini gördü. ABD ham petrolü 98 doları, brent petrolü de 95 doları aştı. Altın fiyatları 28 yılın en yüksek düzeyine yükseldi.

Uluslararası piyasalarda doların değer kaybı sürüyor. Çin’den gelen bir açıklama, Euro/dolar paritesini yeni bir rekora taşıdı. Çin Parlamentosu’nun üst düzey danışman komitesi, Çin’in 1 trilyon 430 milyar dolarlık döviz rezervini, güçlü para birimlerinin dolar gibi zayıflayan para birinlerini bertaraf edecek şekilde dengelemesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamasının ardından, Euro/dolar paritesi 1,4730’la tarihi zirveye çıktı.

Haber7'nin haberine göre, ham petrol fiyatları da rekora doymuyor. ABD ham petrolü bugün 98 dolar 62 sent, brent petrolü ise 95 dolar 19 sentle tarihin en yüksek seviyesine tırmandı. Fiyatların yükselmesinde, kış mevsimi öncesi stokların yetersizliğine dair endişeler başrol oynuyor. Kış mevsiminde stokların azalmasının yanı sıra, kuzey buz denizinde etkili olan fırtınanın üretimi aksatması ve dolardaki düşüş de bu süreçte etkili oluyor.

IEA UYARDI: ARZ SIKIŞIKLIĞI RİSKİ VAR

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol piyasasının arz sıkışıkığı riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunu yayımlayan ajans, üretimin talebi karşılamaya yetmeyebileceğine dikkat çekerek, petrol fiyatlarının 2030’da nominal olarak 159 dolara çıkabileceğini kaydetti. Raporda, enerji sektöründe talebin karşılanması için 2030’a kadar 5 trilyon 400 milyar dolarlık yatırım gerektiği belirtildi. Rapora göre, bu yatırımın yapılmaması durumunda yaşanacak sıkıntı, fiyatları daha da yükseltebilecek.

ALTIN REKORA GİDİYOR

Petroldeki yükseliş ile dolardaki değer kaybı altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Spot altın bugün spot piyasada son 28 yılın en yüksek seviyesi olan 845 dolar 40 sente çıktı. Altın en son Ocak 1980’de 850 dolarla rekor kırmıştı.



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs