En Sıcak Konular

Gül devriminde son perde!

7 Kasım 2007 15:42 tsi
Gül devriminde son perde! ABD Irak’ta görece durumunu düzeltti. Ölen Amerikan askerlerinin sayısında azalma yaşanıyor. Şimdilik Amerikalılar için ölçü bu… Bu yüzden ABD İran konusunu daha güçlü bir şekilde uluslar arası arenada konuşabiliyor. Ortadoğu’da dengeler

ABD’nin Irak’a müdahalesi ile paralel zamanlarda dünya üç ‘devrim’i konuşmaya başlamıştı. Renkli devrimler olarak adlandırılan bu süreç ilk olarak Sırbistan, ardından Gürcistan ve son olarak ‘turuncu devrimle’ Ukrayna’da ortaya çıkmıştı. ABD Kafkaslar ve Doğu Avrupa’daki ülkelerin ‘Sovyet artığı’ hükümetlerinde halk devrimi sayesinde yaşanan değişimleri desteklemişti. Üstelik bu devrimler Rusya ve ABD arasında güç mücadelesine dönüşmüştü.

Yaşanan bu devrimlerle ABD’nin Sırbistan, Ukrayna ve Gürcistan gibi Doğu Avrupa ve Kafkas ülkelerini AB ve kendi etki alanına aldığı bir gerçek. Aynı zamanda Rusya’nın ülkeler üzerindeki etkisini kırdığı da… Bu süreç öyle işledi ki 2008 Rusya seçimlerinde benzer bir ‘devrim’ ya da ‘darbe’ yaşanıp yaşanmayacağı iddiaları ortalıkta dolanmaya başlamıştı. Putin’in bu iddialara ilk tepkisi yabancı Sivil Toplum Örgütlerini ülke dışına çıkarmak oldu. Ardından muhaliflerin lideri ünlü satranç ustası Kasparov’un üzerine baskı kurmak.

Elbette bu devrimlerin ana taşıyıcı ayağı ülke içi dinamiklerdi. Devrimlerin neden yapıldığı, toplumların neye karşı çıktıkları, hangi toplumsal ve ekonomik sıkıntıların bu ülkeleri devrimlere götürdüğü çokça konuşuldu. Ancak vurgulanan başka bir şey daha vardı: Bu devrimlerin uluslar arası ilişkilere etkisi.

Haberin başında da vurgulandığı gibi, bu etki Amerikan nüfuzunun Rus etkisini bölge üzerinde sınırlamasına yol açtı. ABD’nin aynı dönemde Ortadoğu’da attığı adımlar ciddi bir bölge planlamasına gidildiği izlenimi yaratmıştı. Ta ki Irak’taki savaşın başarıyla değil, başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya çıkana kadar.

Şimdi Amerikan yönetimi Irak’ta belli ölçüde de olsa rahatlamışa benziyor. En azından Amerikan yönetiminin yaptığı hesaba göre daha az Amerikan askeri ölüyor. Kuzey Irak’ta güvenliğin sağlanması için Amerikan askerine ihtiyaç duyulmazken, Orta Irak’ta güvenliğin hükümet güçlerine devredileceği konuşuluyor.

İşte bu esnada ABD tekrar İran’ı tartışmaya açıyor. Ortadoğu’da yeni girişimlerde bulunacağı sezilen ABD İran nükleer krizini tartışmaya açarken bir yandan da İsrail-Filistin barış sürecini tekrardan gündeme getiriyor. Yani ABD artık Ortadoğu’da daha etkin.

Ancak bu kez ABD hiç ummadığı bir yerden darbe yiyor. Devrimlerle Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu sınırlayan Amerikan yönetimi, devrim ülkelerini bir bir kaybediyor.

Ukrayna’daki turuncu devrimin yolsuzlukları aynen sürdürmesi halk nezdinde hayal kırıklığı yaratmış ve Rusya yanlısı Yanukovich geçtiğimiz seçimleri kazanmıştı. Daha sonra yapılan koalisyonla Ukrayna turuncu devrim çizgisinde yürümeye devam etti, ancak devrim çocuklarının kırılganlığı ve Rus yanlısı muhalefetin gücü kanıtlanmış oldu. Ukrayna’da işler Beyaz Saray’ın umduğu gibi gitmiyor.

Şimdi sıra ikinci devrim ülkesinde… Gül devrimi ile dünyanın gündemine düşen Gürcistan karışmış durumda. Gürcistan bir hayli karışık. Gürcistan'da polis, 2 Ekim'den bu yana parlamento binası önünde hükümeti protesto eylemini sürdüren göstericilere çok sert bir müdahelede bulundu. Parlamento önüne gelen çevik kuvvet ve kar maskeli özel giysili polis, göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Polisin sert müdahalesi karşısında ara sokaklara dağılan göstericiler, otobüslerin camlarını kırdı ve bazı işyerlerine de zarar verdi. Parlamento önündeki göstericileri tamamen dağıtan polis, ara sokaklara kaçan protestoculara da biber gazıyla müdahalede bulundu.

Müdahalede muhalefetin önde gelen liderlerinden eski Devlet Bakanı Giorgi Haindrava gözaltına alındı. Haindrava daha sonra serbest bırakıldı. Basına açıklama yapan Haindrava, gözaltındayken, uyuşturucu kullanıp kullanmadığının kontrol edilmek istendiğini, ancak bunu kabul etmediği için mahkemeye çıkarıldığını söyledi.

Bu gelişmeler Gürcistan’daki Gül devrimine paralel olayları hatırlatıyor. Bu kez yönetimi değiştirmeye çalışanlarla, muhalefete karşı güç kullananlar yer değiştirmiş görünüyor. Bu durumun bölgede yeni hesaplar yapan ABD’yi mutlu etmeyeceği ise açık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs