En Sıcak Konular

Ne olacak 8 askerimizin hali?

7 Kasım 2007 14:37 tsi
14 gün sonra Kuzey Irak'ta serbest bırakılan sekiz asker, askeri savcı tarafından sorgulanıyor. Peki bundan sonra ne olacak?

Yargılanacaklar mı?
Aileleri ile görüşebilecekler mi?
14 gün askerliklerinden sayılacak mı?
Erken terhis olacaklar mı?


İŞTE EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI...

Kuzey Irak'ta serbest bırakılmalarının ardından Ankara'ya getirilerek Genelkurmay Askeri Savcısı tarafından özel olarak sorgulanan sekiz askerin aileleriyle görüştürülmesi planlanıyor. Askerlerin sağlık kontolü için GATA Askeri Hastanesine götürülmeleri ve ailelerle burada görüştürülmeleri üzerinde duruluyor.

Askeri savcının askerler rıza ile gitmedikleri için haklarında, "takipsizlik" kararı vermesi ve "irtibat kurulamayan" 14 günün askerliklerinden sayılması bekleniyor.

14 GÜN ASKERLİKLERİNDEN SAYILIR

Genelkurmay Askeri Mahkemesi eski Başkanı emekli Albay Mehmet Sever Hürriyet'e, 14 günlük sürenin askerlik hizmetlerinden sayılması gerektiğini savundu. Sever, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu konuda açık bir hüküm bulunmuyor. Ama bu askerler kendi iradeleri ile gitmiş değiller. Bu sürenin askerliklerinden sayılmayacağına dair herhangi bir hüküm de yok. Suçun unsuru kasıttır. Bilerek, isteyerek, yapılırsa bir eylem suçtur. Bu noktada askeri savcılık soruşturma yapar ve zorla kaçırıldıkları için 'takipsizlik' kararı verir. Suç olmaz. Cürümde kastın bulunmaması suçu kaldırır. Genel hükümlerden giderek ve 'görevi terk etme kasıtları' olmadığı için birlik komutanları bu 14 günlük süreyi askerliklerine sayar. Sayılmaması da insafsızlık olur diye düşünüyorum. Bu konuda benim hatırladığım kadarıyla örnek karar yok."

ESKİ BİRLİKLERİNE DÖNMEYECEKLER

Askerlerin görev yaptıkları birliğe dönmesi öngörülmüyor. Askerlerin bir başka birlikte geri hizmete verilerek askerlik süresini burada tamamlaması bekleniyor.

ÖZEL TERHİS NE ZAMAN MÜMKÜN

Özel terhis ancak sınırlı hallerde mümkün oluyor. Bakanlar Kurulu sel, deprem gibi doğal afet durumlarında ailesi afetten etkilenenler için özel terhis imkanı yaratıyor. Kardeşlerden birinin askerde şehit olması durumunda eğer diğer kardeş askerde ise hayatta kalan askere de bu durumda "özel terhis izni" veriliyor. Ancak, kaçırılan askerlerin bu iki durumdaki özel terhis şartlarından yararlanması mümkün görünmüyor.

MÜŞAHADE ALTINA ALINABİLİRLER

Askerler, "Psikolojim bozuldu, artık askerlik yapamam" şeklinde bir talepte bulunmaları veya gerekli görülmesi halinde, müşahade için askeri bir hastaneye sevk edilebilecekler. Bu durumda, kaçırılan askerler Sağlık Kurulu'nca muayene edilecekler. Gerekli görülmesi halinde üç haftayı geçmemek üzere askeri hastanede müşahade altında tutulacaklar. Bu muayene ve kontrol sonrasında, "Psikolojileri bozulduğu" ve "Askerliğe elverişli değil" şeklinde rapor verilmesi halinde askerlikleri sona erecek. "Askerliğe elverişli" raporu verilirse askerliğe devam edecekler.

SORGULAMA DİYARBAKIR'DA BAŞLADI

Alınan bilgilere göre 8 asker Diyarbakır'a ulaşır ulaşmaz Genelkurmay tarafından özel olarak görevlendirilen iki subay tarafından sorguya alındı. Askerlerin ilk sorgudan sonra askeri uçakla Ankara'ya getirildi ve askeri savcı tarafından sorgulanmasına başlandı.

Hürriyet

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs