En Sıcak Konular

Mc Donald's'ta "açıklamalı hamburger" dönemi

7 Kasım 2007 14:25 tsi
Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, gıda sektörünün, özellikle Türkiye’de hala gelişmiş ülkelerin ulaştığı seviyenin çok altında olduğunu, sektörün yüzde 90’ının kayıt dışı ve merdiven altı üretim yaptığını söyledi.

Özilhan, McDonald’s ürünleri ile ilgili beslenme bilgilerinin ürün paketleri üzerinde de yer almaya başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2007 sonunda yeni restoran açılışları ve mevcut restoranlarında yapılan yenileme projeleri için toplam 10 milyon dolarlık yatırım yapmış olacaklarını belirtti.
Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama, memnuniyetlerini artırma ve güvenlerini koruma çabalarının kesintisiz sürdüğünü ifade eden Özilhan, "Geçen yıl yüzde 20 artan toplam satışlarımız, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 27 oranında artış gösterdi. Mukayeseli satışlarımız ise artış trendini 45 aydır sürekli olarak koruyor" diye konuştu.
Bu yıl 11 restoran açtıklarını ve yıl sonuna kadar 6 yeni restoranın daha hizmete gireceğini bildiren Özilhan, McDonald’s zincirine bu yıl 2 kenti daha eklediklerini, Mayıs’ta Samsun’da ve Eylül’de Diyarbakır’da ilk restoranlarını açtıklarını bildirdi.
Özilhan, bu ay Adapazarı’nda ilk restoranlarının hizmete gireceğini, toplam restoran sayılarının yıl sonu itibarıyla 106’ya yükseleceğini ve önümüzdeki yıl 14 yeni restoran daha açmayı hedeflediklerini kaydetti.
Özilhan, günümüz tüketici profilinin, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok değiştiğini ve modern zamanların tüketicisinin artık daha bilinçli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tüketici sorguladıkça, taleplerini dile getirdikçe, ilgili sektörler de kendilerini geliştirerek beklentileri karşılamak zorunda kalıyorlar.
Gıda endüstrisi, tüketici beklentilerinin en hızlı yükseldiği sektörlerden biri... Gıda sektörü, özellikle Türkiye’de ne yazık ki hala gelişmiş ülkelerin ulaştığı seviyenin çok altında. Sektörün yüzde 90’ı kayıt dışı ve merdiven altı üretim yapıyor. Dünya standartlarında faaliyet gösteren firma sayısı ise son derece kısıtlı."

MÜŞTERİLERİ BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI...
McDonald’s Genel Müdürü Sadi Fansa da, McDonald’s’ın, dünya çapında 30 yıldır sürdürdüğü "müşterileri yedikleri ürünler hakkında bilgilendirme" çalışmalarını yıllardır Türkiye’de de başarıyla uyguladığını, restoranlarında bulunan beslenme broşürleri ve tepsi örtüleri kanalıyla sundukları tüm ürünlerin detaylı beslenme bilgilerine ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Fansa, McDonald’s ürünleri ile ilgili beslenme bilgilerinin ürün paketleri üzerinde de yer alması girişiminin, geçen yıl başta Avrupa olmak üzere 41 ülkede uygulanmaya başladığını, bu yıl Türkiye dahil 3 ülkede, 2008’de ise Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika bölgelerinde 47 ülkede daha uygulamaya geçeceğini bildirdi.
Ambalaj üzerinde yayınlanacak tabloda, paket içindeki ürün ile ilgili enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve sodyum değeri ve bu değerlerin, bir insanın günlük ihtiyacının yüzde kaçını karşıladığının gösterileceğini belirten Fansa, söz konusu tablo ile bilimsel verileri, müşterilerinin kolay anlayabileceği bir şekilde sunduklarını kaydetti.
Fansa, son yıllarda fast food sektörü ile ilgili doğru-yanlış birçok haber yayınlandığını ve tüketicilerin kafasının karıştığını belirterek, hızlı servis restoranları ile ilgili haberlerde genelleme yapılmasından ve dünya standartlarının ötesinde faaliyet gösteren, sürekli olarak müşterilerinin güvenliğini ve önceliklerini ön planda tutan markaların, diğer markalar ile aynı kefede değerlendirilmesinden rahatsızlık duyduklarını söyledi.
Fansa, "Şunu da memnuniyetle gözlemliyoruz ki, şirketimizin uygulamış olduğu şeffaflık ve açıklık politikaları paralelinde tüketicilerimiz, hakkımızda daha fazla bilgi sahibi oldukça McDonald’s’ı daha fazla seviyorlar, ona daha fazla güveniyorlar ve tercih ediyorlar" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Fansa, McDonald’s mutfaklarının her zaman müşterilere açık olduğunu, bugüne kadar on binlerce kişinin restoranlarının mutfak kısmını ziyaret ettiğini bildirdi.
     
YILDA BİN 700-BİN 800 TON KIRMIZI ET TÜKETİMİ
Sadi Fansa, Türkiye’deki McDonald’s restoranlarında yıllık kırmızı et tüketiminin bin 700-bin 800 ton, patates tüketiminin de 5 bin 500 ton olduğunu belirterek, "En çok satan ürünümüz Big Mac’tir. Big Mac ve patates, McDonald’s’ın amiral gemisidir" dedi.
Evlere servisin, satışlarının yüzde 12’si civarında bir paya sahip olduğunu ve çocuk menüsünün, satışlarının yüzde 12-13’ünü oluşturduğunu ifade eden Fansa, arabaya servisin toplam satışlara oranının ABD’de yüzde 60-65’e ulaştığını, Avrupa’da yüzde 30-35 seviyesinde bulunduğunu, Türkiye’de ise yüzde 12-13 civarında olduğunu anlattı.
Diyarbakır’daki restoranlarında satışların iyi olduğunu ve beklentileri seviyesinde bulunduğunu kaydeden Fansa, önümüzdeki yıl Gaziantep’te restoran açma planları olduğunu ve bazı yeni illeri de düşündüklerini bildirdi.
Türkiye’de hızlı servis restoranları pazarının 2 milyar dolar civarında olduğunu belirten Fansa, kriz döneminde pazarda yüzde 30-35 daralma olduğunu, ancak o tarihten bu yana pazarın yüzde 10-15 büyüdüğünü ifade etti.
Sadi Fansa, geçen yıl 105 milyon dolar olan cirolarının bu yıl 150 milyon dolara ulaşacağını da bildirdi.

Milliyet



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs