En Sıcak Konular

Yunanistan'a gaz vereceğiz!

7 Kasım 2007 13:03 tsi
Yunanistan'a gaz vereceğiz! Enerji Bakanı Hilmi Güler, 3 kez ertelenen Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın 18 Kasım’da Türkiye ve Yunanistan başbakanları tarafından devreye alınacağını açıkladı.

 
Enerji Bakanı Hilmi Güler müjdeyi verdi

Güler, projenin devamı olarak hattın İtalya’ya uzatılarak, Adriyatik geçişinin sağlanması ayrıca Arnavutluk’a geçişi üzerinde de durulduğunu kaydetti.

Vatan'ın verdiği habere göre, Kasım 2006’dan bu yana taşeron firmanın işi yetiştirememesi, yeni ihale açılması, seçimler ve tarih anlaşmazlığı nedeniyle 3 kez ertelenen Azeri gazının Yunanistan’a aktarılması bu ay ortasında başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığı’nın bütçe sunuşunu gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın 18 Kasım’da Türkiye ve Yunanistan Başbakanları Erdoğan ve Karamanlis tarafından devreye alınacağını açıkladı. İki ülke başbakanlarının Meriç Nehri üzerinde biraraya geleceğini belirten Güler, projenin devamı olarak hattın İtalya’ya uzanması ve Adriyatik geçişinin sağlanacağını ifade söyledi. Güler, gazın Arnavutluk’a geçişi üzerinde de durulduğunu ifade etti.

Türkiye’yi enerji kaynağı olmadan enerji oyuncusu yaptıklarını öne süren Güler, Türkmen gazının Türkiye’ye getirilmesi için önemli adımlar attıklarını belirterek, “Türkmen gazını İran veya Hazar üzerinden ülkemize getireceğiz. Bu gaz Avrupa’ya da geçirilecek. Çalışmayan eski bir kontratımız var, buna da hayatiyet kazandırıyoruz” dedi.

Güler, İran konusunda da çalışmaların devam edeceğini bildirirken, “İran’la görüşmelerimiz sürüyor ve sürecek. Kasım ve Aralık bu bakımdan çok önemli bir dönem olacak” diye konuştu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kafkaslar’dan Güney Amerika’ya kadar 10 ülkede çalıştığını ifade eden Güler, “Futbol tabiriyle deplasmana çıktık” diye ekledi.

Elektrikte yüzde 1.5-6.5 indirim yaptık

Kasım 2002-Ekim 2007 döneminde elektriğe zam yapmadıklarının altını çizen Hilmi Güler, şöyle konuştu: “Bilakis sanayide kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 6.5, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatı ise ortalama yüzde 1.5 indirilmiştir. Elektrik satış fiyatlarındaki bu iyileştirmeler enflasyonun düşmesi ve büyüme üzerinde önemli bir paya sahiptir.”

Elektrik enerjisi üretiminin 2006’da 176.3 milyar kWh olarak gerçekleşmiş olduğunu anımsatan Güler, 2007 sonu itibarıyla yaklaşık 188 milyar kWh olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs