En Sıcak Konular

Kaçak elektriğin faturası milyar dolar sınırını aştı!

7 Kasım 2007 12:36 tsi
Kaçak elektriğin faturası milyar dolar sınırını aştı! Son dört yılda Türkiye'de kullanılan kaçak elektriğin faturası milyar dolar sınırını aştı. Enerji Bakanlığı, sadece bu yıl kayıp - kaçak elektriğe yönelik 53 bin 199 dava açıldığını bildirdi. İşte kaçak elektriğin ülkemize maliyeti!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde komisyon üyelerine sunulan kitapçık, Türkiye'deki kaçak elektrik kullanımının boyutunu ortaya koydu. Buna göre 2003 - 2007 arasında incelenen 27 milyon elektrik abonesinden 1.2 milyonunun kaçak elektrik kullandığı tespit edildi.
Söz konusu kaçak kullanıma yönelik yaklaşık 1.2 milyar YTL'lik fatura tahakkuk ettirilirken, bu rakamın sadece 395 milyon YTL'si tahsil edilebildi.

Dört yıllık bilanço

Milliyet'in haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2008 bütçesi görüşüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in sunum kitapçığında yer alan bilgilere göre, bu yıl kayıp-kaçak elektriğe yönelik 53 bin 199 adet ceza davası açıldı.

Eylül 2006 itibarıyla savcılıklara ulaşan ihbar adedi 77 bin 478 oldu.

Ekim 2007 itibarıyla son 4 yılda taranan 27 milyon aboneden 1.2 milyonunun kaçak elektrik kullandığı, bu kullanımlar sonucunda ortaya çıkan faturanın 1.2 milyar YTL'ye ulaştığı belirlendi. Türkiye genelinde kayıp-kaçık oranı ise yüzde 15 oldu.

Yunanistan'a gaz yolda

Enerji Bakanlığı, artan enerji talebinin karşılanması için 2020'ye kadar toplam 120 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirledi. Bu kapsamda 40 bin 500 megavat olan mevcut kurulu gücün, 2020'ye kadar yüksek kullanım öngören senaryoya göre 55 bin 500 megavat, düşük senaryoya göre ise 39 bin 500 megavata çıkması gerekecek.

Güler, komisyonda yaptığı konuşmada Şahdeniz doğal gazının, 18 Kasım'da Yunanistan'a verilmeye başlanacağını, Meriç Nehri'nin üstünde yapılacak törene iki ülkenin başbakanlarının katılacağını söyledi.

"Türkiye'yi enerji kaynağı olmadığı halde enerji oyuncusu yaptık" diyen Güler, Türkmen gazının İran ya da Hazar üzerinden getirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.


'Dışa bağımlılık yükselebilir'

Bakan Hilmi Güler, gelecekteki talebin karşılanması için mevcut ve inşa halinde olan tesislere ilave olarak 2020'ye kadar yüksek senaryoya göre 55 bin 500 MW'lık, düşük senaryoya göre 39 bin 500 MW'lık yatırım yapılması gerektiğini iletti. Bakan Güler, "Dışa bağımlılık oranımız yüzde 73'lerde, üretim planlamasının gerektirdiği yatırımlar için tedbir alınmazsa bu oranın yüzde 80'lere yükselme eğiliminde olduğu görülmektedir" dedi.

'Lisanslar elemeden geçecek'

Rüzgâr enerjisi için 1 Kasım itibarıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) 780 yatırımcının başvuruda bulunduğunu anlatan Bakan Hilmi Güler, 2-3 yıl içerisinde mevcut kurulu gücün 400 kat artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Güler, 3 binin üzerinde enerji KOBİ'sinin devreye gireceğini, böylece yatırım portföyünün 20 milyar dolara çıkacağını ifade etti. Ülkede tahmin edilenden daha fazla kömür rezervi bulunduğunu vurgulayan Güler, 600 milyon tonluk yeni rezerv bulduklarını açıkladı. EPDK İkinci Başkanı Yusuf Tülek de rüzgârdan elektrik enerjisi üretimi konusunda gelen 78 bin MW'lık başvurunun büyüklüğüne işaret ederek aynı yerler için gelen başvurularda eleme yapacaklarını bildirdi.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs