En Sıcak Konular

BM'den savaştaki özel şirketlere tepki

6 Kasım 2007 23:53 tsi
BM'den savaştaki özel şirketlere tepki BM, özel güvenlik şirketlerinin, Irak ve Afganistan dahil savaş bölgelerinde denetimden ve hesap verme sorumluluğundan yoksun olarak faaliyet gösterdikleri uyarısında bulundu.

BM'nin bir çalışma grubunun hazırladığı raporda, özel güvenlik şirketlerinin, Irak ve Afganistan dahil savaş bölgelerinde denetimden ve hesap verme sorumluluğundan yoksun olarak faaliyet gösterdikleri kaydedildi.

BM Genel Kurulu'na yarın sunulacak olan raporda, ABD'nin özel güvenlik şirketlerini kullanmasının, gelişmekte olan ülkelerde eski polis ve askeri personelin, gerçekte özel silahlı askerler olarak çalışan, ''güvenlik muhafızları'' olarak görevlendirilmesi isteklerini giderek artırdığı belirtildi.

Özel güvenlik şirketlerinin, paralı askerliğin yeni bir biçimini temsil ettiği kaydedilen raporda, bu güçlerin fiili olarak, ulusal yasaların özel askeri ve güvenlik şirketi personeline sağladığı dokunulmazlıktan yararlandığı bildirildi.

Raporda, çoğu özel güvenlik şirketinin, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ya da ABD Dışişleri Bakanlığı ile sözleşmesi bulunduğu belirtilerek, Afganistan ve Irak'taki anlaşmazlık durumlarıyla bağlantılı özel askeri ve güvenlik şirketlerinin sayısının artışına işaret edildi.

Özel güvenlik şirketleri muhafızlarının, ağır silahları olmalarına karşın kimi hükümetler tarafından ne sivil, ne de muharip olarak nitelendiği belirtilen raporda, bunların paralı askerliğin yeni biçimleri olduğu vurgulandı ve bu güçler ''düzensiz muharipler'' olarak tanımlandı.

Özel güvenlik şirketleri sorunu, ABD özel güvenlik şirketlerinden Blackwater'ın çalışanlarının eylül ayında Irak'ta 17 sivili öldürmesinin ardından yoğun olarak gündeme gelmişti. Merkezi Kuzey Karolina'da bulunan şirketin, Irak'ta Amerikalı diplomatları ve diğer yetkilileri koruyan 1000 çalışanı bulunuyor.

Blackwater olayının ardından gelen tepkiler üzerine Bağdat hükümeti, ABD işgal yönetimi tarafından 2004'te çıkarılan, yabancı özel güvenlik şirketlerine yargı dokunulmazlığı sağlayan kararnameyi iptal eden bir yasa tasarısını kabul etmişti. Yasa tasarısının onaylanması için meclise gönderilmesi gerekiyor.

Afganistan'da da onlarca özel güvenlik şirketinin faaliyet gösterdiği haber veriliyor. BM'nin 2 yıl önce kurulan 5 üyeli çalışma grubunun, Irak ve Afganistan'a çok sayıda sözleşmeli güvenlik personeli gönderen Şili, Fiji ve Peru gibi ülkelerde de incelemelerde bulunduğu belirtildi.

haber7

 



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,445 µs