En Sıcak Konular

'PKK'ya değil, Irak'a elektrik veriyoruz'

6 Kasım 2007 20:38 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2008 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Bakan Güler, bor, Kaz Dağı ve Irak'a satılan elektrikle ilgili sorulara yanıt verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlığının çevre ile bir sorunu olamayacağını belirterek, ''Türkiye'de çevre kirliliği kadar bilgi kirliliği de var'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumunun 2008 yılı bütçeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Güler, komisyonda, milletvekillerinin Bakanlığının 2008 bütçesi üzerindeki soru ve eleştirilerini yanıtladı. Son günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çevre ile bir sorunu varmış gibi hava yaratıldığını, bundan da üzüntü duyduğunu ifade eden Güler, ''İnanç olarak da politika olarak da bizim çevre ile bir sorunumuz olamaz. Biz, bir taşın bile hakkı olduğuna inananlardanız. Dolayısıyla çevre ile bir sorunumuz olamaz'' diye konuştu.

Kaz Dağlarında altın aranmasıyla ilgili iddialar üzerinde çok ciddi durduklarını ve araştırma yaptıklarını anlatan Güler, ''Türkiye'de çevre kirliliği kadar bilgi kirliliği de var'' dedi. Vatandaşların çevre konusundaki hassasiyetlerini takdirle karşıladığını ifade eden Güler, ''Bazı madenlerimiz çıkarılırken özensiz davranılıyor. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ama Kaz Dağlarında Cenevizliler döneminden buyana altın aranıyor...'' diye konuştu.

Kaz Dağlarında şu anda 20'den fazla maden işletildiğini de hatırlatan Güler, ''Bunlar yapılırken nedense herkes susmuş ama altın söz konusu olunca bir hassasiyet var. Burada bir gariplik var... Anlamakta güçlük çekiyorum. Devletin bazı kuruluşlarına da bu durumu sordum'' ifadesini kullandı.

ÇED RAPORU

 Bakan Güler, Kaz Dağlarından altın çıkarılmasıyla ilgili olarak ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu şartı getirdiklerini hatırlatarak, ''Eğer 'hayır' derlerse çıkarmayız, 'çıkar' derlerse çıkarırız, 'çıkar işletme' derlerse de başka yerde işleriz'' diye konuştu. Türkiye'nin şu anda altın üretiminde 7. sırada yer aldığını ifade eden Güler, tespit edilen rezervlerin çıkarılması durumunda dünya ikinciliğine yükseleceğini söyledi.

Türkiye'nin yılda 5 milyar dolar altın ithal ettiğini bildiren Güler, madenlerin işletilmesi durumunda bu ithalatın yapılmayacağını anlattı. Madencilikte kullanılan siyanür oranın AB ortalamasının bile altında olduğunu bildiren Güler, MTA kurulurken Atatürk'ün maden konusunda bu kuruma verdiği direktifleri hatırlattı.

Milletvekillerine, ''Bana bir yandan 'bor madenini değerlendir' diyorsunuz, bir yandan da 'altına dokunma' diyorsunuz. Ben bu paradoksu (çelişki) anlamıyorum. Çözmeme yardımcı olun'' diyen Bakan Güler, Türkiye'nin kendi altınını çıkarması ve onu işleyecek tesisler kurması gerektiğini söyledi. Maden aranırken engel teşkil eden ağaçların kesilmek yerine başka yerlere taşınmasını öneren Güler, madenciliğin Türkiye için önemine dikkati çekti. Güler, Türkiye'de olayların taraftar zihniyetiyle tartışıldığını öne sürerek, ''Ne söylendiğine değil. Kimin söylediğine bakılıyor'' dedi.

BOR

Bor madeni konusunda da bilgi veren Güler, bor madenciliğinden bor kimyasalları aşamasına geçildiğini bildirdi. Bordan elektrik üretmeyi başardıklarını anlatan Bakan Güler; ayrıca, borla çalışan bir motor üretildiğini açıkladı. Motorun oldukça sessiz çalıştığını, savunma alanında kullanılabileceğini ifade eden Güler, ''Ama şu anda üretilemez çünkü, ekonomik değil'' diye konuştu. Güler, Türkiye'nin maden ihracatından net 2 milyar dolar kazandığını belirterek, ''Ben hala anlamış değilim, mermere gösterilmeyen hassasiyet niçin altına gösteriliyor?'' diye sordu. Türkiye'nin elektrik ve doğal gaz tüketiminde son 5 yılda dünya ikinciliğine yükseldiğini kaydeden Güler, Türkiye'nin son 78 yılın en sıcak yazını geçirmesine rağmen, su, elektrik ve doğal gazın iyi yönetildiğini söyledi. Son 5 yılda 59 bin 630 ihale yaptıklarını anlatan Bakan Güler, 272 firmanın ihalelere girmesinin yasaklandığını belirtti. Güler, ihaleler konusunda hassas davrandıklarını ve en küçük bir kayırmaya bile izin verilmediğini bildirdi.

IRAK'A ELEKTRİK SATIŞI

Bakan Güler, bürokratlardan aldığı bilgiye göre, Türkiye Petrollerinin petrol için 22 sondaj yaptığını ve bulunan petrollerle birlikte üretimin 2 bin 700 tona kadar çıkarıldığını söyledi. Irak'a 650 milyon kilovat elektrik verildiğini bildiren Güler, bu rakamı yıl sonunda 1 milyar kilovata ulaşacağını kaydetti.

Verilen elektriğin Türkiye'deki fiyatlardan ucuz olmadığını belirten Güler, elektriği PKK'ya değil, Irak'a veriyoruz'' diye konuştu. Bakan Güler, Türkiye'nin artık Bulgaristan'dan da elektrik almadığını ifade ederek, Türkiye'nin komşularına elektrik satan bir ülke haline geldiğini kaydetti.

haber7



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs