En Sıcak Konular

Fransa ve ABD arasında buzlar eriyor

6 Kasım 2007 19:36 tsi
Fransa ve ABD arasında buzlar eriyor
Irak işgali sırasında araları bozulan ABD ile Fransa ilişkileri, Sarkozy'nin yapacağı ziyaretle yeni bir boyut kazanması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy iki günlük bir ziyaret için ABD'ye gidiyor. Sarkozy, bu akşam Washington'da Beyaz Saray'ı ziyaret ettikten sonra Amerikan Kongresi'nin ortak oturumunda konuşma yapacak.

Kırk yıldır Amerika Birleşik Devletleri ile arasında mesafe koymaya özen gösteren bir ülkenin lideri için beklenmeyen bir şeref olarak yorumlanabilir.

Washington'daki Fransız elçiliğinde düzenlenecek törende de bazı Amerikan vatandaşlarına Legion d'Honneur ödüllerini verecek.

Bu da iki ülke halkları arasında dostluğun uzun süredir yapılmayan bir şekilde vurgulanması olarak yorumlanıyor.

Sarkozy'nin ziyareti sırasında iki konu dikkatle inceleniyor olacak: Biri Fransız liderin İran'ın nükleer programı konusunda izleyeceği tutum.

Fransa son dönemde İran konusunda daha sert bir tavrı savunarak Washington çizgisine yaklaşmış görünüyor.

Bir diğer konu da Fransa'nın Charles de Gaulle zamanında ayrıldığı NATO'nun askeri kanadına yeniden katılıp katılmayacağı olacak. Kosova, Afganistan ve Orta Doğu'daki gelişmeler de tarafların ortak çıkarları doğrultusunda tartışılacak.

Ancak Irak konusunun gündeme gelmesi beklenmiyor. Sarkozy'nin ziyaretinden hemen sonra Bush bu kez Almanya lideri Angela Merkel'i ağırlıyor olacak.

Bush, en yakın müttefiki olarak görülen Tony Blair'in başbakanlıktan ayrılması ve halefi Gordon Brown'un daha mesafeli bir siyasete yönelmesini takiben, Fransa ve Almanya ile ilişkileri güçlendirmeye ağırlık verdi.

İlk kez Haziran ayındaki G-8 zirvesinde görüşen Bush ve Sarkozy daha sonra, Sarkozy'nin New Hampshire'daki tatili sırasında bir araya gelmişlerdi.

Ancak bu Sarkozy'nin ülkeye ilk resmi ziyareti.

İLİŞKİLERDE NORMALLEŞME BEKLENTİSİ

Sarkozy'nin savunduğu siyasetler Jacques Chirac'a göre ABD anlayışına daha yakın. Hatta bu nedenle cumhurbaşkanına ülkesinde "Amerikalı Sarkozy" lakabını takanlar var.

İki ülke ilişkileri 2003 yılında Irak savaşı arefesinde ve Amerikan askerleri ülkeyi işgal ettikten hemen sonra büyük oranda kötüye gitmişti.

Dönemin Fransa cumhurbaşkanı olan Jacques Chirac'ın Irak'ın işgalini desteklemeyi reddetmesi Fransızlara karşı öfkeyi artırmıştı.

Irak savaşının hemen ertesinde Washington'da egemen olan görüş, Fransa'nın Amerika'yı yarı yolda bıraktığı şeklindeydi. Bunun cezası verilmeli diye düşünen Amerikalılar Fransız mallarına karşı direnirken içinde Fransız sözcüğü olan deyimler bile değiştirildi.

Örneğin Fransız usülü patates kızartmasının adı Özgürlük patatesi oldu. O aylarda Paris sokaklarında patlak veren isyanlara bıyık altından gülenler bile oldu.

Ancak bir yanda Irak savaşının beklendiği gibi başarılı olmaması, öte yanda Amerikalıların, Fransa'ya karşı neredeyse savaş ilan edilmesinin ne kadar gülünç olduğunun farkına varması bu havayı değiştirdi.

Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Nicolas Sarkozy'nin kazanması ise ilişkileri iyice canlandırdı. Bir Amerikan televizyonuna verdiği mülakatta Sarkozy, Amerikalıları ve Amerika Birleşik Devletlerini öven açıklamalar yaptı.

Washington'daki Düşünce kuruluşu Brookings Institute'den Stephen Hess, Nicolas Sarkozy'nin Amerikalıların gözünde daha sempatik bir kişi izlenimi oluşturduğunu söylüyor: "Jacques Chirac bizi hiçe saymayan, adam yerine koymayan açıklamalar yapmadıkça adını bile anmadılar Amerikan basınında ve televizyonlarında." diyor.

"Bir de Sarkozy ile bizim bazı konularda görüş birliğinde olduğumuz görülüyor ki bu da iki ülke arasındaki ilişkilerde bir yenilik sayılır. Fransızların daha çok çalışmalarını, daha verimli olmalarını istiyor ki bu da bizim hoşumuza gidiyor."

Bu ziyarette Sarkozy'ye İran konusundaki sert çıkışıyla dikkat çeken Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in yanı sıra Adalet Bakanı Rachida Dati ile Maliye Bakanı Christine Lagarde de eşlik ediyor.

dunyabulteni



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs