En Sıcak Konular

Dikkat, GRİP ölümcül olabilir!

6 Kasım 2007 12:17 tsi
Sonbahar ve ardından kışla birlikte gelen soğuk ve yağışlı havalarda birçok hastalık da sık görülmeye başlanır. Bu dönemde en sık görülen hastalıkların başında da insanı halsizlikten yataklara seren, işinden gücünden eden grip gelmektedir.

 Grip son derece bulaşıcı bir hastalık olup, işgücü kaybından başka, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hastanede yatarak tedavi gerektirmesi ve ölümlere neden olabilecek kadar ağır seyredebilmesi hastalığın önemini bir kat daha artırmaktadır.

Grip, influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeni ile hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka yatağa mahkûm etmektedir. Özellikle çocuklar, yaşlılar kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istira-hati gerektirmeyen bir hastalıktır. Bu yüzden grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır ve gribin hafife alınmasına olanak tanınmamalıdır.

KESİN TEDAVİSİ YOK
Hastalığın spesifik tedavisinin olmadığını da söylersek ne kadar önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılacaktır. Gribin tedavisinde kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, vitamin ve antialerjiklerin hepsi hastalarm geçici olarak rahatlamalarını sağlamakta, kesin iyileşme ve komplikasyonla-rın önlenmesinde işe yaramamaktadır. UZ. DR. MIKAİL KABAK  İç Hastalıkları Uzmanı

KİMLER AŞI YAPTIRMALI?
Grip aşısı ile hamileler de dahil olmak üzere her yaştaki herkes aşılanabilir. Hamile kadınların tıbbi durumları nedeni ile gribe bağlı komplikasyon riski artmışsa takip eden hekimlerin gözetiminde gebeliğin dönemine bakılmaksızın aşılanabilir.

NE ZAMAN AŞILANMALI?
Grip aşısı tüm kış sezonu uygulanabilmekle birlikte, aşıdan maksimum düzeyde faydalanabilmek için aşının yaptırılması gereken ideal zaman grip vakalarının ve salgınlarının henüz görülmeye başlandığı EylülEkimKasım aylarıdır. Ancak hastalığa yakalanmamış olanlar kış aylarında da grip aşılarını yaptırabilirler.

YAN ETKİLERİ VAR MI?
Grip aşısının kesinlikle hiçbir zararlı yan etkisi yoktur. Çok nadir olarak aşı yerinde 24 saat içinde yok olan kızarıklık ve şişlik ile yine çok kısa süreli ateş ve nezle belirtileri oluşturabilir.
 
Birgün



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs