Batı basını nasıl yorumladı? | " /> Batı basını nasıl yorumladı? | "/>

En Sıcak Konular

Batı basını nasıl yorumladı?

6 Kasım 2007 12:01 tsi
Batı basını nasıl yorumladı? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’daki görüşmelerini değerlendiren büyük batılı gazeteler, ABD Başkanı George Bush’un verdiği sözlerin, Türkiye’nin büyük çaptaki operasyonu önlemeyi amaçladığı görüşünde birleşti. İşte ga

New York Times gazetesinde, “Sayın Bush’un taahhütleri, yönetimin bir Türk saldırısını bertaraf etme çabalarının aciliyetine vurgu yaptı” diye yazdı.

The New York Times, Başkan Bush’un istihbarat konusunda Türkiye’ye yardım etmeye söz verdiğini belirtirken Bush’un PKK’yı için “Türkiye’nin, özgür Irak ve Amerika Birleşik Devletlerinin düşmanı” nitelendirdiğine dikkat çekti. Gazete, “Sayın Bush’un taahhütleri, yönetimin, Türk parlamentosunun onay verdiği bir Türk saldırısını bertaraf etme çabalarının aciliyetine vurgu yaptı” yorumunu yaptı.

“BEYAZ SARAYI SINIRLI OPERASYONLARA KARŞI ÇIKMADI'
Bush Yönetiminin şimdiye kadar “Ermeni soykırımı” tasarısına güçlü bir biçimde karşı çıktığını ve Iraklı liderlerine, “Kürt asilerine” karşı harekete geçmeleri için baskı yaptığını kaydeden NYT, “Beyaz Saray aynı zamanda Amerikan yetkililerinin sınırlı baskınlar olarak adlandırdıkları eylemlere kamuoyu önünde karşı çıkmadı” da diye yazdı.

İngiliz the Times gazetesi de, Washington kaynaklı haberinde Başkan Bush’un Erdoğan’a PKK’lıları kovalamak için “yeni yardımlar” taahhüt ettiğini belirtti. Gazete, bu sözlerin, “Türk işgali”ni önlemeye yönelik olarak Washington’daki “kritik” görüşmeler sırasında verildiğini kaydetti.

Başkan Bush’un, Erdoğan’dan “Kuzey Irak’a asker göndermemesini istediği”ni kaydeden gazete, “Sayın Bush, ABD’nin askeri eylemlerine ilişkin herhangi bir planından söz etmemiş ise de, Beyaz Saray sözcüsünün görüşme öncesi Bush’un Erdoğan’dan Kuzey Irak’taki durumun Amerikan ve Iraklı güçlerine bırakmasını isteyeceğini söylediğine işaret etti.

“GÖRÜŞMEDEN SONRA ERDOĞAN ASKERİ OPERASYONU DIŞLAMADI”
Beyaz Saray’daki toplantı ardından Erdoğan’ın askeri operasyonu dışlamadığına dikkat çeken gazete, “Türk yetkilileri, dünkü görüşmeyi askeri operasyonu önlemek için son şans olarak nitelendirmişlerdi” diye yazdı.

The Times “Geçen aya kadar Irak-Türkiye sınırı, kayda değer bir ABD dış politika sorunu olarak değerlendirmiyordu” dedikten sonra artık sınırdaki durum değiştiğini belirtti.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK ÇAPTAKİ OPERASYON TEHDİDİ AZALDI GİBİ”
Bush’un Türkiye’nin olası operasyonu bertaraf etmek için PKK’yı durdurmaya söz verdiğini öne süren The Independent ise, “Başbakan Bush, Washington’un PKK’yı durdurmak için elinden geleni yapacağı sözünü verirken Türkiye’nin Kuzey Irak’taki büyük çaptaki bir askeri operasyon tehdidi azaldı gibi” yorumunu yaptı.

The İndependent, Washington toplantısının, çok yoğun diplomatik girişimlerin yapıldığı haftaların ardından gerçekleştiğine dikkat çekerken görüşmelerin 8 Türk askerinin, Washington’un büyük ölçüde “aracılık” yaptığı bir çabanın sonucunda serbest bırakılmasının ardından gerçekleştiğini yazdı.

Bush Yönetiminin masaya daha geniş istihbarat paylaşımı teşvikini koyduğunu belirten gazete, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’nin hafta sonunda Türkiye’deki tepkileri yatıştırmak için yaptığı çabaların pek sonuç vermediği görüşünü de dile getirdi.

“BUSH’UN ÖNERİLERİ ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ BASKILARI AZALTAMAYABİLİR”
Ekonomi gazetesi Financial Times de, Bush’un sınır ötesi operasyonun önünden geçmek için daha geniş bir istihbarat paylaşımı ve bir askeri irtibat sistemini önerdiğini ancak bunun Erdoğan üzerindeki baskıları azaltmak için yeterli olmayabileceğini kaydetti.

Batı basınının Bush Erdoğan zirvesini nasıl yorumladığı star gazetesinde yer aldı.



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,450 µs