En Sıcak Konular

Yakında önemli gelişmeler olacak

6 Kasım 2007 10:26 tsi
"Ankara çok istemese de Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat düzenleyecek" Ruşen Çakır'ın analizi

Son yılların en kritik görüşmelerinden biri, yarım saat uzayarak 90 dakika sürdü. İlk bakışta maç tam bir dostluk havasında oynanmış ve berabere bitmişe benziyor. Ama kısa sürede görüşmenin, özellikle Bush ile Erdoğan’ın baş başa kaldıkları bölümün ayrıntılarının sızacacağını ve tarafların birçok konuda anlaşamadıklarını öğreneceğimizi düşünüyorum. Çünkü iki lider de, özellikle Bush çok gergindi. Öncekilere kıyasla daha uzun konuşup, akılda kalacak sözler söylediler. Öteden beri Ankara’nın çok istemese de Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat düzenlemek zorunda kalacağını savunuyordum, dün buna iyice emin olduğumu söyleyebilirim. Çünkü Oval Ofis’te Bush ile Erdoğan’ın görüşme sonrası yaptıkları açıklamaları dinlerken Türkiye’nin çok geciktirmeden Kuzey Irak’a gireceği hissine kapıldım. Bu operasyon çok geniş kapsamlı ve uzun süreli olmayabilir ama Erdoğan’ın her vesileyle 17 Ekim’de çıkan tezkereye vurgu yapması herhalde boşuna değil.

Bush’un yanıtı...

Bu noktaya daha çok Erdoğan’ın sözlerinden dolayı vardım. Başbakan sanki yarın operasyon olacakmış gibi konuşuyor; PKK kamplarının dağıtılması, liderlerinin yakalanması ve lojistik desteğin kesilmesinden söz ediyordu. Bu duygularla, soru bölümünde Başkan Bush’a doğrudan “Türk Ordusu Kuzey Irak’a girerse tepkiniz ne olur?” diye sordum. O da, beklendiği gibi “Bu varsayıma dayalı bir soru” diye başladı ve uzun uzun daha önce değinmiş olduğu “istihbarat paylaşımı” nın ve üç ülke (Türkiye, ABD, Irak) orduları arasında sürekli temasın öneminden bahsetti.

Bush’un muhtemel bir operasyona yeşil ışık yaktığını herhalde söyleyemeyiz. Ama pekala sarı bir ışık söz konusu olabilir. Zira Washington sonunda Türkiye’de bıçağın kemiğe dayandığını anlamış durumda. Örneğin geçen yılki görüşmenin ardından PKK’nın adını bile anmamış olan Başkan Bush bu sefer PKK konusunda alışılmadık ölçüde açık, net ve vurgulu konuştu. “PKK Türkiye’nin, ABD’nin ve Irak’ın düşmanıdır” demesi yeni değil ama önemliydi. “Katillerin bulunup yakalanması” gereğinden bahsetmesi de aynen öyle.

Ayrıca Amerikan yönetimi artık Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuna her ne olursa olsun karşı çıkma noktasında değil. Ama bunun hemen olmasını, geniş bir coğrafyaya yayılıp uzun süreli olmasını istemiyorlar. Bunun için de Bush Erdoğan’a “anlık” olanları da dahil istihbarat paylaşımı önerdi. Bu, Amerikalıların PKK hakkında edindikleri bazı bilgileri zaman geçirmeden Türk tarafına vermesi ve hemen bu hedeflere operasyon düzenlemesi anlamına gelecek. Hatta Bush’un bu tür istihbaratlar vererek büyük bir harekatı engellemek istediği bile ileri sürülebilir.

Genelkurmay soğuk

Erdoğan ise gerek Bush’un yanında, gerekse ardından Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlediği basın toplantısında bu öneriden hayli memnun olduğunu gizlemedi. Ama Başbakan’ın burada ettiği “Türkiye’nin zamana yayılan ve sonuç vermeyen mekanizma ve önerilerle daha fazla vakit kaybetmesi mümkün değil” sözlerinden, Bush’un üç ülke orduları ve Türkiye ile ABD Genelkurmay ikinci başkanları arasında kurulacağından söz ettiği mekanizmaları kastettiği sonucunu çıkarabiliriz.

Yani Amerikalılar daha önceki koordinatörlük olayı gibi yeni bazı mekanizmalar önererek, “emekli subaylara yaptıramadıklarını görevdeki üst düzey subaylara yaptırma” rüyası kuruyorlar. Ama yaptığım temaslardan hükümet ve Genelkurmay’ın bu öneriye sıcak bakmadıklarını, bunu Washington’un yeni bir zaman kazanma manevrası olarak değerlendirdiklerini gördüm. Böyle bir yeni koordinasyon mekanizmasının gerçekleşeceğini hiç sanmıyorum.

Özetle birkaç gün içinde çok önemli gelişmeler yaşayacağa benzeriz. Ankara bir kısmı Washington’un desteğiyle, bir kısmı onayıyla, bir kısmı ondan habersiz, hatta bir kısmı da ona rağmen ciddi, somut adımlar atacak gibi.

Vatan



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs