En Sıcak Konular

Erdoğan Bush zirvesini ayrıntıları

6 Kasım 2007 09:38 tsi
Başbakan Erdoğan'la ABD Başkanı Bush arasındaki büyük zirve nihayet gerçekleşti. Zirveden çıkan en önemli sonuç "üç komutana üç ortak hedef" verilmesiydi.

Bush-Erdoğan görüşmesinde düşman olarak ilan edilen terör örgütü PKK'ya karşı iki ülke arasında orgeneraller düzeyinde işbirliği yapılması kararı çıktı. Erdoğan, üç somut hedefi şöyle açıkladı:


Irak'taki PKK kamplarını dağıtın

Bölücü elebaşıları yakalayın

Örgüte lojistik desteği kesin


Aktif habere göre, ABD Başkanı George W. Bush ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında birbuçuk saat süren Oval Ofis görüşmesinden PKK'ya karşı dört yıldızlı askeri cephe kararı çıktı. Emekli Ralston ile Edip Başer denemesi tutmayınca iş muvazzaf komutanlara bırakıldı, Irak'lı temsilci alınmadı. Bush, PKK'yı Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak düşmanı ilan etti. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ABD Genelkurmay İkinci Başkanı James E. Cartwright, Irak Koalisyon Güçleri Komutanı Org. David Petraeus işbirliği içinde çalışacak. ABD ve Türkiye "etkili istihbarat" paylaşacak.

Başbakan Erdoğan Beyaz Saray'da, Başkan Bush'un yanında ortak mücadelenin somut hedeflerini saydı: 1)Irak'ın kuzeyindeki PKK kampları dağıtılacak 2) PKK liderleri yakalanıp teslim edilecek 3) PKK'ya para, silah ve patlayıcı sağlayan lojistik yollar kesilecek. 4) Örgütün uyuşturucu kaçakçılığı geliri önlenecek. 5) Sesli ve görsel anlık istihbarat paylaşımı olacak.

ÜÇLÜ MEKANİZMAYI BUSH AÇIKLADI

Beyaz Saray'da 1,5 saatlik görüşmenin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başkan Bush basının karşısına çıktı. Liderler, PKK ile mücadele için generallerin katılımıyla yeni bir yapı oluşturulduğunu açıkladı. Bush, yeni kurulan yapıyı, "Ordularımızın en üst düzey ikinci yetkililerinin sürekli irtibat kurabileceği üçlü bir mekanizma" sözleriyle açıkladı. Bush, yeni koordinasyon kurulunun, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı ile ABD'nin Irak Birlikleri Komutanı General David Petraeus ve Türk Genelkurmayı İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un katılımıyla oluşturulduğunu belirtti. Bush, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ORDULARIN SÜREKLİ İLETİŞİMİ

PKK bir terör örgütüdür. Türkiye'nin düşmanıdır, özgür Irak'ın düşmanıdır, ABD'nin düşmanıdır. PKK'dan kendimizi korumak için birlikte nasıl çalışacağımıza değindik. Daha iyi istihbarat paylaşımına olan ihtiyacı görüştük. Katilleri bulabilmek ve yakalaybilmek için iyi istihbarata ihtiyacımız var. Ordularımızın sürekli iletişimde kalma ihtiyacından bahsettik. PKK'ya finansal kaynakların kesilmesi konusunu da görüştük.

ÇOK NET İFADE ETTİM

Sayın Başbakan'a şunu net bir şekilde ifade ettim; kendileriyle çok yakın bir işbirliği yaparak, bu soruna çözüm bulmayı umuyoruz. Sayın Erdoğan'a, Irak'a komşular zirvesine evsahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum. Çok önemli bir zirveydi. Irak'taki halkın özgürlüğün nimetlerinden faydalanmaları için çok yararlı bir zirveydi.

Başbakan Erdoğan da Bush'un ardından, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

STRATEJİK ORTAĞIZ

Tabii ağırlıklı ziyaret konumuzu dünyadaki terör, ülkemizdeki PKK terör örgütünün, özellikle Kuzey Irak'taki konuşlanması teşkil etti. Stratejik ortaklar olarak, dünyada uluslararası teröre karşı bir ortak mücadelemiz söz konusu. Bu ortak mücadelemizin gereği olarak kuzey Irak'a konuşlanmış olan bu bölücü terör örgütüne karşı neler yapabiliriz, bunu değerlendirme fırsatını bulduk.

TEZKERE VURGUSU

Bildiğiniz gibi 17 Ekim'de parlamentomuz, hemen hemen tamamına yakınının desteğiyle iktidarımıza bir sınırötesi operasyon görevlendirmesi yaptı. Bu tamamiyle PKK terör örgütüne yönelik bir sınırötesi operasyon yetkilendirmesidir. Asla sivilleri kapsayamaz. Tabii bu noktada bizler istihbarat paylaşımına öncelik veriyoruz. Bu konuda stratejik ortağımızla dayanışma içinde olmamız çok önemli. Çünkü PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmeleri ve terör örgütü liderleri olsun, katiller olsun, bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şart

ORTAKLIK SÜRMELİ

Sadece terör değil, yani dünyanın barışı için ortak olarak verdiğimiz mücadeleler var. Beraberce bunu Somali'de verdik, Bosna-Hersek'te verdik, Kosova'da verdik ve şu anda Afganistan'da hálá veriyoruz. Teröre karşı da bu ortak mücadelemizin sürmesinin gereğine inanıyoruz. İnanıyorum ki bölgede barışın, huzurun gereği budur.

LOJİSTİK DESTEK

Terörist kamplarının dağıtılmasından liderlerin yakalanmasına varıncaya kadar, bunun yanında atmamız gereken diğer adımlar, lojistik desteğin sağlanması noktasında, bunların engellenmesine varıncaya kadar, bütün bunları konuşma fırsatımız oldu. Gerek diplomatik, gerek siyasi, gerekse askeri noktada müşterek çalışmamızın devamı önem arz ediyor.

BÜYÜK ORANDA ÖRTÜŞTÜ

Tememnin ediyorum ki bu çalışmalar neticesini en kısa zamanda verecektir. Çünkü Irak'ın istikrarı da bunu gerektirmektedir. Kuzey Irak'ın istikrarı da bunu gerektirmektedir. Çünkü onların istikrarı, bizim istikrarımızdır. Bölge zaten bir huzursuzluk bölgesi. Bunu stratejik ortaklar olarak birlikte gidermek de bizim görevimizdir. Düşüncelerimizin büyük oranda örtüştüğünü gördük, bundan dolayı ayrıca mutluyum.

Erdoğan konuştu, Bush onayladı

BEYAZ Saray'da 1 saat 30 dakika süren görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında Başkan Bush'un kafasını sallayarak sürekli söylenenleri onayladığı dikkat çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile dün yaptığı kritik görüşmeye, uğurlu kravatı olarak bilinen "kırmızı-beyaz" çizgili kravatı ile katıldı. Erdoğan, uluslararası toplantılarda ve görüşmelerde genellikle Türk bayrağının renklerini taşıyan bu kravatını takıyor. Erdoğan, aynı kravatını İstanbul'daki Irak Zirvesi'nde, Letonya'daki NATO Zirvesi'nde ve geçtiğimiz yılın sonlarında Bush ile yaptığı görüşmede de takmıştı.



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs