En Sıcak Konular

Fransa'nın PKK politikası

6 Kasım 2007 09:31 tsi
Fransa'nın PKK politikası Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı terör örgütü liderlerini gözaltına aldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakan Fransa'nın, örgütün faaliyetlerine neden müdahale etmediği anlaşıldı.

Zaman gazetesi haberine göre,  Fransız hükümeti, 1998 yılında uluslararası tutuklama kararlarına rağmen PKK militanlarını Türkiye'ye teslim etmeme yönünde siyasi bir karar aldı. İdam cezasının varlığı, işkence ve insan hakları ihlalleri de buna gerekçe oluşturdu. Geçtiğimiz şubat ayında yakalanan Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi isimler de halen geçerli olan bu karar gereğince Türkiye'ye teslim edilmedi. Fransız polisinin adlî gözetiminde bulunan Rıza Altun ve Nedim Seven, Paris'ten Kuzey Irak'a geçmişti.

Ankara'nın 1998 yılından bu yana Fransa'ya örgütle ilgili verdiği notaların ve iade taleplerinin dikkate alınmadan Fransız adalet bakanlığının bir kasasında bekletildiği ortaya çıktı. Fransa ile son nota krizi ekim ayının sonunda yaşandı. Ankara, interpol kırmızı bülteniyle "terör suçundan" aranmakta olan örgütün ele başlarından Ahmet Gülabi Dere'nin Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi'ne geleceğini Paris'e bildirdi ve gerekenlerin yapılmasını talep etti. Fakat, daha önce yapılan taleplerde olduğu gibi Fransız dış işleri bakanlığından notaya herhangi bir cevap gelmedi. Türk yetkililer bastırdı fakat resmi bir karşılık verilmedi. Sonunda Türkiye masası ile ilgilenen bir yetkili konuya ilişkin Türk tarafına email geçti. Emailde, sadece Ahmet Gülabi Dere hakkındaki interpol kırmızı bülteninin Fransa'da "farklı yorumlandığını" ifade ediliyor. Sonuçta, Fransa Gülabi ile ilgili herhangi bir girişimde bulunmadı. Türkiye'nin, Avrupa Konseyi nezdinde gerçekleştirdiği temaslarda sonuç vermedi. Hakkında uluslararası tutuklama emri bulunan Gülabi, herhangi bir sorunla karşılaşmadan Avrupa Konseyi'ne gelerek görüşmelerini tamamladı. Gülabi, daha önce de birkaç kez Strasbourg'taki Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na gelerek Avrupalı yetkililerle görüşmeler yapmıştı. Öte yandan, Türkiye'nin talebiyle çıkarılan kırmızı bültenin dışında, Fransa'nın kendisinin de 1993 yılında Dere'yi sınır dışı kararı etme kararı aldığı bildirildi.

Talepler bakanlık kasasında

PKK dosyasını yakından takip eden Fransız ve Türk kaynaklar, Paris'in örgüt konusundaki bu tutumunun ardında 1998 yılında Lionel Jospin başbakanlığındaki Sosyalist hükümet döneminde alınan "bir siyasi kararın" olduğunu belirtiyor. Sosyalist hükümet, Türkiye'deki "idam cezası, insan hakları ihlali ve işkenceleri" gerekçe göstererek, Fransa'da gözaltına alınan örgüt üyelerinin, uluslararası tutuklama emri de olsa Türkiye'ye iade edilmemesi yönünde bir karar almış. Bu çerçevede, 98'den bu yana Türkiye'nin yaptığı iade talepleri ve notaları adalet bakanlığının kasasında dikkate alınmayı bekliyor. Söz konusu siyasi irade, Türkiye'de idam cezasının kaldırılmasına ve insan hakları konusundaki köklü reformlara rağmen hala değişmemiş durumda. Fransa'nın, açıkça terör örgütü olarak tanıdığı, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla "saldırılarını kınadığı" PKK'ya kendi topraklarında hâlâ göz yumduğu belirtiliyor.

Fakat, son haftalarda bu tavrın değiştirilmesi yönünde önemli gelişmeler oluyor. Zaman'a konuşan Fransız kaynaklar, Türkiye ile PKK konusunda işbirliğinde "yeni bir dönem" başladığına dikkat çekerek özellikle terörle mücadele birimlerinin söz konusu kararın değişmesi için çaba sarf ettiğini belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'den gelen bir ekip, Paris'te tutuksuz yargılanan örgüt üyelerinden bazılarını sorgulamış ve adalet bakanlığında temaslarda bulunmuştu. Fransız polisi, şubat ayında düzenlediği "İmralı" operasyonunda aralarında Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi örgütün lider kadrosundan isimlerin de bulunduğu 16 kişiyi tutuklamıştı. Fakat, Paris İstinaf Mahkemesi, operasyonları düzenleyen terörle mücadele savcılığının "tutuklu kalmaları gerekir" talebine rağmen PKK militanlarını tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı. Paris'te her gün imza atması gereken örgütün kurucularından Rıza Altun, Viyana üzerinden Kuzey Irak'a kaçmıştı. PKK'nın "kasası" olarak bilinen Nedim Seven ise, Fransız polisinin adli takibine rağmen geçtiğimiz ay izini kaybettirdi.

 



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs