En Sıcak Konular

Kritik AB raporu bugün açıklanıyor

6 Kasım 2007 09:27 tsi
Kritik AB raporu bugün açıklanıyor
AB'nin kritik raporunda, Türkiye eleştirilmekle birlikte anayasa krizini demokratik kurallar çerçevesinde çözdüğü için takdir edileceği belirtiliyor.

AB Komisyonu, diğer aday ve potansiyel aday ülkelerle birlikte Türkiye İlerleme Raporunu, strateji belgesini ve önümüzdeki 4 yıla ilişkin mali yardım çerçevesini bugün açıklıyor. Basına sızan taslağa göre ilerleme raporunda Türkiye birçok konuda eleştirilmekle birlikte özellikle anayasa krizini demokratik kurallar çerçevesinde çözdüğü için takdir ediliyor. Taslak, 27 Nisan'daki muhtıraya atıfla, orduya eleştirilerde bulunuyor. Raporda Türkiye'ye yöneltilen eleştiriler başlıca üç noktada toplanıyor. Bunlar, insan hakları, askerin siyaset üzerindeki etkisi ve Kıbrıs olarak sıralanıyor. Rapor, cumhurbaşkanlığı seçimleri yüzünden patlayan krizin demokratik kurallar çerçevesinde çözülmesini ve iktisadi reformları övüyor. Siyasi reformlar konusunda ilerlemenin kısıtlı olduğunu, bilhassa ifade hürriyeti, askerin sivil idareciler tarafından kontrolü ile gayrimüslüm azınlıkların haklarında ilerlemeler sağlanması gerektiğine işaret eden rapor, yolsuzlukla mücadele, yargı reformu, sendikal, kadın ve çocuk haklarındaki sorunlara da işaret ediyor. Raporda, geçen ocak ayında katledilen Hrant Dink'e de atıf yapılırken, son dönemde artan PKK terörüne de yer verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

AB ADİL DAVRANMALI

Raporun açıklanmasından önce görüşlerini bildiren Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, raporun pozitif ve negatif değerlendirmeler içermesini beklediğini söyledi. Avrupa Komisyonu'nun uzun süredir verdiği sinyaller ışığında, Türkiye'nin bilhassa Kıbrıs ve 301. madde nedeniyle eleştirilmesinin sürpriz olmayacağını söyleyen Şen, buna karşın ülkede süregelen ekonomik ve siyasi istikrarla anayasa reformunun olumlu değerlendirileceğini umduklarını ifade etti. Kuzey Irak'taki gelişmeler ve Türkiye'nin bölgeye askeri operasyonunun ise çok ağır bir eleştiri konusu veya raporun ağırlık noktası olmasını beklemediğini söyleyen Şen, yine de bölgede askeri bir operasyona sıcak bakmayan ifadelerin raporda yer bulabileceğine işaret etti.

yenişafak



Bu haber 183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs