ABD ile istihbarat paylaşacağız! | " /> ABD ile istihbarat paylaşacağız! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye tek tabanca: ABD ile istihbarat paylaşacağız!

5 Kasım 2007 23:06 tsi
Türkiye tek tabanca: ABD ile istihbarat paylaşacağız! Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile beklenen konuşmayı gerçekleştirdi. Bush ile yaptığı görüşmenin ardından ABD Ulusal Basın Kulübü'nün düzenledği bir basın toplantısına katılan Başbakan Erdoğan, çok önemli açıklamalarda bulundu...

ABD Ulusal Basın Kulübü'nde konuşan Başbakan Erdoğan özetle şu açıklamaları yaptı.

"Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ciddi bir dönemden geçiyor.

Türkiye'nin tarih boyunca sahip olduğu jeostratejik konum bugün artan bir dönemle devam ediyor. Türkiye zor bir bölgede istikrar adasıdır. Daha iyi bir dünya gerçekleştirilmesi için mücadele ediyoruz.

Türkiye Avrupa ile ordadoğu arasında köprü vazifesi görüyoruz.

Medeniyetler İttifakı'nda İspanya Başbakanı ile ortak görev yürütüyoruz. Riskleri fırsata çevirmek için çok boyutlu bir politika yürütmemiz gerekiyor. Türkiye hem bölgesinde hem de dünyada çok önemli bir görev üstleniyoruz.

Türkiye'nin istikrarı kafkasya, ortaasya ortadoğu ve AB için son derece önem arzetmektedir.

Türkiye'nin medeniyetlerin uzlaşması için çok büyük rol üstlenmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması ile bu bölgede 24 ülke çıkmıştır. Türkiye'nin bu bölgede ortak tarihi ortak kültürü ve ortak inançları vardır. Türkiye, bu bölge içinde demokrasi ve laikliği benimsemiş AB ile ilişşisini yürüten tek ülkedir. Bu açıdan önemli bir konumu vardır.

Gerek AB ülkeleri gerek ABD bu bölge ile temas kurmak istiyorsa Türkiye ile ilişkilerini sağlamlaştırmak durumundadır.

Koçaryan'a mektup yazdım cevap alamadım!

Türkiye ile ABD yıllardır ortak politikalar üretmiş ve birlikte çalışmıştır. Bugün bazı sorunlar yaşınıyor olsa da bu sorunların aşılması konusunda ortak mutabakat sağlanmasında iki ülke içinde çok önemlidir.

Bugün görüşülen iki önemli konu;
Biri sözde ermeni soykırımı iddialarına Temsilciler Meclisi'nde onaylanması ve Kuzey Irak'taki terör hareketidir.

ABD'nin Temsilciler Meclisi'nin böyle bir tasarıyı onaylaması Türkiye'yi rencide etmiştir. ABD yönetiminin bunun onaylanmaması için gönderdiği mektubu ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılıyoruz. ABD yönetiminin bu konuda gösterdiği sağduyuyu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu durumu ABD başkanına ilettim. Ermeni iddaları ne tarihi ne de hukuki zeminde kanıtlanabilmiş değildir.

2005 yılında benim Koçaryan'a yazdığım mektupta ortak tarih komisyonu kurulması önerisinde bulundum. Arşivlerde olan belgeleri açmayı önerdim.

Teröre bu yıl 45 şehit verdik

Türkiye bölgesinde barış için en büyük gayreti gösterirken Türkiye'nin böyle bir teröre maruz kalması ve Türkiye'ye dost olan ülkelerin buna kayıtsız kalması beklenemez.

Ülkemiz yıllardır teröre karşı mücadele veriyor. sadece bu yıl 45 evladımızı şehit verdik.Bunların hepsi asker değil, şehitlrimiz arasında siviller de vardı. 

Terörle mücadelenin çok boyutlu ve uzun bir süreç olduğunu biliyoruz. Terörün sadece tezahürlerini değil, kaynaklarını da kurutmak gerekir. Bu süreç, sadece milli mücadele ile olmaz. Uluslararası platformda birlikte mücadele ederek, terör örgütüne verilen desteğe karşı durmak gerekir.

Türkiye terörle mücadele hususunda elinden geleni yaparken, maalesef diğer ülkelerden gerekli desteği göremedik. AB ükeleri yanımızda olmadı. AB, PKK’yı terörist ilan ederken, kimi Avrupa ülkeleri, terör örgütü üyelerini yargılayıp başka Avrupa ülkelerine yolladı. Oradan da Irak’a geçmesini sağladılar ise, bunu biz toplumumuza nasıl izah ederiz bilemiyoruz.

Türkiye ulusal hukuktan doğan hakkını kullanacak

Biz Irak’ın ulusal bütünlüğünü ve toprak bütünlüğünü korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Terörle mücadele konusundaki temaslarımızda, Iraklı Kürtlerinin de güvenliğini sağlama amacı güdüyoruz. Irak Savunma bakanı ve İçişleri bakanı ile Kuzey Iraklı yönecticilerin olduğu heyetlerle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler terörle mücadelye ve istikrara yönelikti. Bu sorunların tekrar çözüme kavuşmaması halinde, bölgede huzursuzlukların ortaya çıkacağı bir gerçektir. Türkiye’nin artık zamana yayılan bir takım önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamamıştır. Türkiye, K. Irak destekli PKK terörüne karşı kararlı ve kesin bir adım atmakta kararlıdır.

Hedefimiz PKK!

Bu noktada bölücü terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan doğan hakkımızı kullanacağız. Bizim sınırötesi harekat için aldığımız tezkerede 507 milletvekilimizin evet, 19 vekilimizin hayır oyu vardır. Bu Türkiye Cuhuriyeti tarihinde bu denli önemli bir karar karşısında verilen ev yüksek oy oranıdır. Türkiye infial ve beklenti içindedir. Hedefimiz K.Irak’ta konuşlanmış olan PKK terör örgütüdür!

Türkiye meşru müdafa hakkını kullanırken ABD ile senkronize olmak istemektedir. Kosova, Afganistan ve bir çok bölgede kendimize düşeni yaptık, yapabileceğimizi kanıtladık. PKK'nın, liderlerinin yakalanıp teslim edilmesinden, kaynak verilmesine kadar, özellikle bulunduğumuz bölgede yapılanarak sirayet etmesine engel olacağız. Uyuşturucu orgaizasyonunda batıda da ne etkileri olduğu bilinmektedir. PKK’ya karşı bu haklı davamızda, teröre karşı tüm ülkeler Türkiye’nin yanında yer almalıdır.

Ülkelerin işlerine geldiği gibi PKK’lıları asiler, direnişçiler şeklinde tanımlamaları anlaşılabilir değildir. Bunu kabullenmek mümkün değildir. ABD basınının büyük bir kısmında da bu tanımlar kullanılıyor. El Kaide terörist, PKK değil. O zaman teröristin tanımını yapsınlar. Bizim öğrendiklerimiz içinde, bu hakkaniyetli bir davranış değildir. Başkan Bush ile yaptığımız görüşmede bu konudaki ve diğer konuardaki pek çok düşüncelerimizin örtüştüğünü de gördük.

Ortak mücadeleden kaçanların sonu kötü olacak!

Bana dokunmayan yılan anlayışı ile hareket eden ülkeler, bu işten yakalarını sıyıramazlar. Ortak mücadeleden kaçanlar, yarın aynı hareketlerle karşılaştıklarında çok geç olacak.

Türkiye, ABD ile ilişkisini güçlü dostluk, stratejik ortaklık ve karşılıklı güven temelleri üzerine kurdu.

Başbakan Erdoğan'a sorulan "Başkan Bush ile görüşmeniz neticesinde, kendisi somut birşey vaat etti mi? Tatmin oldunuz mu?" sorusuna Erdoğan, "Basına yaptığı açıklamada yaptığı gibi PKK, Türkiye’nin Irak’ın ve ABD’nin düşmanıdır. Gerek sesli, gerek görsel istihbarat paylaşımı için konuştuk. İstihabarat paylaşımı anlık olacak. Son gelişmeleri beraber takip edeceğiz." yanıtını verdi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs