Türkiye tezkereyi kullanacak | " /> Türkiye tezkereyi kullanacak | "/>

En Sıcak Konular

Son söz: Türkiye tezkereyi kullanacak

5 Kasım 2007 20:17 tsi
Son söz: Türkiye tezkereyi kullanacak 
Washington'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasındaki kritik görüşme sona erdi. Bush bir mekanizma önerirken Erdoğan yaptığı açıklamada bu mekanizmaya karşı çıktı ve 'kendimizi korumaya gücümüz var. Tezkereyi kullana

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme sonrasında açıklama yapan iki lider, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye 'terörle mücadele koordinatörlüğü'nün işlemediğini görmüştü. Şimdi Bush başka bir mekanizma önerdi. Bush'un mekanizmasına göre üç ülkenin ordularının ikinci komutanları arasında üçlü bir yapı olacak. Ancak böyle bir mekanizma kurulması halinde durumun daha resmi olacağının altı çiziliyor. Bir öncekinden farklı olarak Bush'un önerdiği mekanizmada doğrudan ordu komutanları başat rol oynuyor.

Türkiye ise bu mekanizmaya yanıtı hayır oldu. Başbakan Erdoğan bir strateji merkezinde yaptığı açıklamada mekanizmaların bir şeye yaramadığını belirtti. Erdoğan Türkiye'nin kendini korumaya hakkı olduğunu ve bu hakkı kullanacağını belirtti. Erdoğan'ın ısrarla tezkerenin Irak halkına değil, PKK'ya yönelik olduğu vurgusu 'ABD ve Türkiye anlaşamadı, Türkiye operasyonda kararlı' yorumlarına yol açıyor.

Öte yandan Başbakan Erdoğan istihbarat paylaşımını önemsediklerini belirtti. Erdoğan'ın bu vurgusu ise ABD'nin istihbarat desteğini sağladığı bir operasyon şeklinde yorumlanıyor.

İşte yapılan açıklamalar....

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush görüşmesinde gazeteciler oval ofise alındı ve ilk açıklamalar yapıldı.

Yapıtığı açıklamada Bush istihbarat paylaşımının öneminin altını çzidi. İstihbarat paylaşımı doğru zmanada yapılırsa PKK ile mücadelenin daha kolay olduğunu söyledi. Bush Erdoğan ve Türkiye’nin dostluğuna çok önem verdiğini belirtti. Seçimlerde aldığı başarı için kendisini tebrik etti.

Bush PKK’nın ortak tehdit olduğunun altını çizdi. Bir mekanizmadan bahsetti. Türk ve Amerikalı iki numaralı komutanların katılımıyla bir mekanizma kurulmasını istedi.

Bush Irak zirvesine ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür etti.

Erdoğan PKK’yı ele aldıklarını söyledi. stratejik ortak olarak teröre karşı ortak müadele verdiklerini bu bağlamda PKK’ya karşı neler yapılacağını ele aldı. Erdoğan tezkerenin PKK’ya karşı olduğunu asla sivilleri kapsamayacağını belirtti.

Başbakan’ın altını çizidiği husus ortak mücadeleydi. Erdoğan dayanışmanın altını çizdi.

ABD Başkanı George W. Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme sona erdi. Beyaz Saray'da TSİ 20.15'te başlayan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmeye; Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Görüşmeye, ABD tarafından ise Başkan Bush'un yanı sıra, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yurt dışında bulunduğu için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı. Başbakan Erdoğan, görüşme öncesinde Roosevelt Salonunda Beyaz Saray Özel Defteri'ni de imzaladı.

 

 

 



Bu haber 1,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs