En Sıcak Konular

'Sosyal güvenlik primi düşecek'

5 Kasım 2007 19:47 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe elvermediği için prim indiriminin yapılamayacağı açıklamasına karşılık, 'Kimse endişe etmesin' dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe elvermediği için prim indiriminin yapılamayacağı açıklamasına karşılık, "İşveren üzerindeki prim yükü 2008 yılında 5 puan indirilecektir. Bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerekir" dedi.

Çağlayan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlık bütçesi görüşmelerinin sonunda, milletvekillerinin, bakanlardan gelen farklı açıklamalar nedeniyle prim yükündeki indirimle ilgili doğan tartışmayı değerlendirdi. Prim indirimine gidileceğinin Başbakan tarafından hükümet programında açıklandığını kaydeden Çağlayan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda koordinasyondan sorumlu bakan göreviyle aynı yönde açıklama yaptığına işaret etti. Çağlayan, "2008 yılında sosyal güvenlik primleri işveren yükü üzerinden 5 puan indirilmesini öngörmektedir. Mutlama yerine getirilecektir. Bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerekir" diye konuştu.

-İLLERE ÖZEL TEŞVİK SİSTEMİ-

Teşvik sisteminin yeniden gözden geçirileceğini bildiren Çağlayan, teşviklerin çeşitlendirilmesi üzerinde duracaklarını kaydederek, "İl, ilçe, yöre ve sektör bazındaki denge ve dağılımlar gözönüne alınacak. Örneğin muz Anamur'da desteklenmesi gerekiyorsa muz Kars'ta veya Muş'ta desteklenmeyecek, Isparta'da halıcılık ve gül için teşvik verilecek. Ürün kabiliyetleri, hangilerinde istihdam ve katma edğer yaratılacağı, ihracat yapılacak pazarlara uzaklık, personel potansiyeli dikkate alınacak" dedi.

Teşvik verilecek illerin zayıf ve güçlü yönlerinin değerlendirileceğini kaydeden Çağlayan, "Sadece ben bu teşviği veriyorum demet bugüne kadar yapılanlardan farklı birşey getirmeyecektir. Teşvik sisteminin iyi değerlendirilmesi lazım. Geçmişte teşvik sisteminde yapılan hatalar, teşvik kullanmanın bir günah, bir suç, bir yanlış olduğu gibi değerlendirilmiştir. Özellikle nakdi teşvikler nedeniyle... Teşvikler suç değil, sanayici-girişimci için onu tahrik edecek bir mekanizmadır. Suç değil bilakis bir ülkenin katma değeri, istihdamı için önemlidir" dedi.

-İSTİHDAM ENVANTERİ ÇIKARILACAK-

İstihdam sorununa değinen Çağlayan, "Türkiye'de iş bulumayan milyonlar var ama bir yandan da milyonları arayan sanayici var. İstihdamın arzıyla talebinin çakışmaması, aynı fotoğrafa aynı kareye oturmaması sözkonusu. İstihdamın çeşitliliğinin ortaya konulması lazım. Önümüzdeki dönemde sanayi envanteri gibi bir istihdam envanteri yapılması da kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu.

İstihdamın çözümünün sadece sanayide aranmaması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, teknolojinin geliştiği ortamda sanayinin istihdam kapasitesinin giderek azalacağını belirtti. Bir kişiye istihdam yaratmak için yapılması gereken yatırımın sanayi sektöründe 100-150 bin dolar, ticaret sektöründe 40-50 bin dolar, bilişim sektöründe 5-10 bin dolar olduğunu vurguladı.

Öte yandan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sanayi Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşlarının bütçesini kabul etti. Sanayi Bakanlığı'nın bütçesi 332 milyon 774 bin YTL, Rekabet Kurumu'nun bütçesi 33 milyon 274 bin 517 YTL olarak kabul edildi.

haber7



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,198 µs