En Sıcak Konular

Ben adamı gözünden anlarım!

0 0 0000 00:00 tsi
Ben adamı gözünden anlarım! Yeni kimlik tanıma sistemleri artık parmak iziyle yetinmiyor. Elinizdeki toplardamarlar, retinanız sizin siz olduğunuzu tespit etmek için kullanılıyor. Herkese potansiyel suçlu gözüyle bakanlar biraz daha rahatlayacak!

ABD girişlerinde artık retinaya, kalp atışınıza, avuç içinizdeki toplardamarlara bakmak isterlerse şaşırmayın. Parmak izinden kimlik tespiti artık demode oldu...

Kimlik doğrulama işlemlerini daha güvenilir kılmak üzere geliştirilen parmak izi, ses karakteristiği, el yazısı, yüz şekli gibi kişiye özgü işaretlerden kimlik tanıması yapan biyometrik sistemler, yakın geçmişe kadar değerlendirmelerini pasif işaretler yardımıyla gerçekleştiriyorlardı. Oysa yeni yaygınlaşmaya başlayan biyometrik tanıma sistemleri, kimliğinizi belli eden karakteristik özelliklerinizin yanında, canlılığınızı ortaya koyan işaretleri de dikkate almaya başladılar. Yeni sistemler artık karşılarındaki kişinin sadece doğru kişi olduğunu değil, aynı zamanda yaşıyor olduğunu da bilmek istiyorlar.

Toplardamar diziliminden kimlik tanımı

Bir biyometrik tanıma sistemi kimliğinizi doğrulamak için avucunuzu analiz ediyor. Ancak bunu parmaklarınızın şekline veya el çizgilerinize bakarak değil, elinizin içinde yer alan toplardamarların dizilimine bakarak yapıyor.

Bunun için elinizi sistemin üzerinde duracak biçimde, algılayıcıya temas etmeden havada tutuyorsunuz. Algılayıcı elinizin üzerine kızılötesine yakın dalga boyunda bir ışık huzmesi gönderiyor. Bu ışık, avuç içindeki oksijeni azalan kanı kalbe geri döndürme görevini üstlenen toplardamarlar tarafından daha fazla emiliyor. Böylece avuç içinde yer alan toplardamarların geçtiği yollar algılayıcı tarafından koyu renkli izler olarak belirleniyor. Algılanan damar yapısı, kişinin kimliğiyle özdeşleştirilerek daha sonraki giriş izinlerinde doğrulamanın sağlanması için veritabanına aktarılıyor.

Retina tabakasına da bakılıyor

Aynı prensip, gözün retina tabakasını tarayan biyometrik sistemler için de geçerli. Bu sistemler, gözün arka bölümünde yer alan retina tabakasının toplardamar haritasını çıkararak bu bilgiyi kimlik doğrulama amacıyla kullanabiliyorlar. Diğer çoğu biyometrik tanıma sisteminden farklı olarak, bu sistemleri kullanan kişinin canlı olması şart. Çünkü sistem taze kan taşıyan atardamarlara değil, sadece oksijeni azalmış kanı kalbe döndüren toplardamarlara karşı hassas. Kandaki oksijen oranının atardamar ve toplardamarlarda farklı olabilmesi için de, vücudun canlılığından kaynaklanan düzenli kan dolaşımına ihtiyaç var.

Kalp atışlarınız da sizi ele veriyor

Son zamanlarda ortaya çıkan bir diğer ilginç biyometrik yaklaşım da kalbinizle alakalı. Hastane acil servislerinde kalp monitörüne bağlanan hastalarda, kalp atışlarının ekranda belli bir grafik düzen izlediğini gözlemişsinizdir. Bu grafik, aslında kalbin atmasını sağlayan elektriksel döngünün zamanını ve şiddetini gösteriyor ve tamamen kişiye özgü. İki firma, bu veriyi biyometrik kimlik doğrulaması için kullanmak üzere bir cihaz üzerinde çalışıyorlar. İki adet elektrottan oluşan bu cihaza ellerinizi yerleştirdiğinizde, vücuttaki elektrik akımı cihaz tarafından algılanarak kimlik doğrulaması yapacak.

Kimliğinizi ele veren detaylar

Vücudunuzda ve davranışlarınızda kimliğinizi ele verebilecek bir çok detay bulunuyor. Biyometrik tanıma sistemleri, bu detaylara bakarak karşısındaki kişinin gerçekten siz olduğunu anlamaya çalışıyorlar. İşte bu detaylardan bazıları:

Parmak izi: Parmaklarınızın üzerinde yer alan izler, kişiye özgü bir profile sahip.

Dinamik imza: Sadece imzanın şeklini değil, kalemin hangi noktalardan daha hızlı geçtiğini veya kalem ucunun nerelerde daha çok basınç uyguladığını da sezebiliyorlar.

Yüz geometrisi: Yüzün tamamına veya burun, dudak, göz gibi belli bir bölümüne bakılarak kişinin kimliği doğrulanabiliyor.

İris tanıma: Gözdeki iris tabakasının ortaya koyduğu şeklin, tamamen kişiye özgü oluşu prensibiyle çalışıyor.

Retina analizi: Gözün retina tabakasındaki toplar damarların haritasını çıkararak, kimlik doğrulamada kullanıyor.

El ve parmak geometrisi: El ve parmakların duruşuna ve geometrisine bakarak değerlendirme yapıyor.

El damar analizi: El üzerindeki toplardamarların haritasını çıkarıyor ve kimlik doğrulamada kullanıyor.

Kulak formu: Kulağın görünen kısmının formunu analiz ederek kimlik doğrulamayı gerçekleştiriyor.

Ses tanıma: Ses tonunu ve tınısını analiz ederek, sesin sahibinin doğru kişi olup olmadığını kontrol ediyor.

DNA analizi: Kullanıcının genetik kompozisyonunu analiz ederek kimlik doğrulaması yapmayı hedefliyor.

Tuş vuruşları: Klavye üzerindeki tuşlara vuruş hızınız ve temponuz dahi size özgü bir karakter yaratıyor. Sistem tuş vuruşlarını değerlendirerek kimlik doğrulaması yapabiliyor.

Hürriyet



Bu haber 1,492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs