En Sıcak Konular

ABD ve Çin arasında 'özel hat'

5 Kasım 2007 14:35 tsi
ABD ve Çin arasında 'özel hat'
ABD ve Çin aralarındaki sorunları çözmek için özel bir telefon hattı oluşturmayı planlıyor.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri aralarındaki gerginlikleri gidermek amacıyla askeri bir kırmızı telefon hattı kuracaklarını açıkladılar.

BBC habere göre, Anlaşma, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile Çin Savunma Bakanı Cao Gangchuan'ın Pekin'de yaptıkları görüşmeleri takiben sağlandı. Çin ilk kez başka bir ülkeyle savunma bakanlığı arasında bu tür bir hat kurulmasını kabul ediyor. Gates, düzenlenen ortak basın toplantısında Çin'in hızla artan askeri yığınağı konusunda daha şeffaf olması beklentisini dile getirdi.

Çin bu yıl askeri harcamalarının yüzde 18 artışla 45 milyar dolara yükseldiğini açıklamıştı. Pentagon ise savunma bütçesinin aslında yılda 125 milyar doları bile bulabileceğine inanıyor. Gates görüşmede ayrıca Pekin yönetiminden İran'a nükleer programı konusunda daha fazla baskı uygulamasını istedi.

Pekin, Moskova ile birlikte İran'a daha ağır yaptırımları getirilmesine karşı çıkıyor. İki bakanın görüşmesinde ikili ilişkiler ve İran'ın yanı sıra Kuzey Kore ve Sudan konusunda izlenecek tavır da ele alındı. Gates basın toplantısında Çin'in artan siyasi ve ekonomik gücünün uluslararası sistemin başarılı ve etkili şekilde işleyişi için daha fazla sorumluluk üstlenmesini gerektirdiğini savundu.

Ülkeyi ilk kez ziyaret eden Gates, yarın da ülkenin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüşecek. İki ülke ilişkileri özellikle askeri alanda gergin bir geçmişe sahip. 2001 yılında bir Çin savaş uçağının Güney Çin Denizi üzerinde bir Amerikan casus uçağıyla çarpışması ilişkilerin dibe vurduğu nokta olarak görülüyor. O zamandan bu yana ilişkiler yavaş yavaş onarılıyor.

 



Bu haber 206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs