En Sıcak Konular

'ABD'ye ölüm günü' kutlandı

5 Kasım 2007 09:58 tsi
'ABD'ye ölüm günü' kutlandı
Tahran'daki ABD Büyükelçiliği baskınının 28. yıldönümünde gösteri yapan binlerce kişi İran'ın nükleer programı lehinde sloganlar attı.

İran'da, 1979 İslam Devrimi'nden sonra Tahran'daki ABD Büyükelçiliği'nin işgalinin 28. yıldönümünde binlerce öğrenci, "ABD'ye ölüm" sloganı attı.

İranlıların "casus yuvası" dedikleri eski ABD Büyükelçiliği binasının önünde toplanan kalabalık öğrenci grubu, "ABD'ye ölüm", "İsrail'e ölüm" diye slogan attı, ABD ve İsrail bayraklarıyla ABD Başkanı George W. Bush'un kuklasını yaktı.

Gönüllü milis teşkilatı (Besic) karargâhı olarak kullanılan eski ABD Büyükelçiliği önünde namaz kılan öğrenciler, gösteri sırasında okudukları bildiride, ABD Başkanı Bush'un yargılanmasını istedi.

Gösteriye katılan İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi de kalabalığa yaptığı konuşmada, "İran'ın imanlı gençlerinin" 4 Kasım 1979'da ABD Büyükelçiliği'ni işgal ettiğini anımsattı ve "Bugün İran için büyük bir gün. İran gençleri bugün, ABD'nin gururunu kırdı" dedi. Bugünkü gençliğin de 30 yıl önceki çizgide yürüdüğünü söyleyen Purmuhammedi, "Bu hareket devam edecek. Bu olayı canlı tutacağız ve bunu bütün nesiller hatırlayacak" diye konuştu.

Konuşmasını, "nükleer enerji vazgeçilmez hakkımız" sloganları eşliğinde sürdüren Purmuhammedi, sonuna kadar direneceklerini ve nükleer programdan kesinlikle vazgeçmeyeceklerini belirtti.

İran'daki İslam Devrimi'nden sonra, kendilerini İmam Humeyni çizgisindeki öğrenciler olarak niteleyen bir grup, 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran büyükelçiliğini basarak, 52 çalışanı 444 gün rehin tutmuş, baskının ardından İran ve ABD arasındaki diplomatik ilişki kesilmişti.

milliyet



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs