En Sıcak Konular

Muttaki: PKK bölgenin bütününe zarar veriyor

5 Kasım 2007 09:10 tsi
Muttaki: PKK bölgenin bütününe zarar veriyor  
PKK'nın terörist faaliyetlerinin bölge ülkelerinin tamamını etkilediğini söyleyen Muttaki, örgütün Kuzey Irak'tan kazınması konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, ABD'nin terör örgütü PKK'ya maddi ve askerî destek sağladığına dair ellerinde kesin bilgiler bulunduğunu söyledi. PKK'nın açık bir şekilde ABD ile görüştüğünü ileri süren Muttaki, "Önemli olan PKK'nın para kaynaklarıdır. Bizim elde ettiğimiz çok kesin istihbarata göre PKK, Amerika tarafından finanse ediliyor ve teşvik ediliyor." dedi. Ancak bu konuda ellerinde ne gibi bir delil olduğu konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

İstanbul'da gerçekleştirilen Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı için Türkiye'ye gelen İran Dışişleri Bakanı, Cihan Haber Ajansı'na özel bir mülakat verdi. Muttaki, PKK ile mücadele, Irak'taki istikrarsızlığın sebepleri ve tartışmalı Kerkük kentinin statüsüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İranlı bakan, Kuzey Irak kaynaklı PKK teröründen Washington'ı sorumlu tuttu. PKK'nın açık bir şekilde ABD tarafından desteklendiğini öne süren Muttaki, Amerika'nın PKK'ya hem para hem de silah sevkıyatı yaptığını söyledi. Manuçehr Muttaki, "Bu sevkıyatın hangi bölgelerde kimlere verildiğini de açık olarak biliyoruz. Bu ABD'nin teröristlere direkt desteğidir. Bu durum bölge ülkeleri için de çok tehlikelidir. Amerika'nın bölgedeki faaliyetleri bizim için düşündürücüdür, bizi rahatsız etmektedir." şeklinde konuştu. Muttaki, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine muhtemel bir sınır ötesi harekatına Tahran'ın nasıl tepki göstereceğine yönelik soruya ise net bir cevap vermekten kaçındı. Bu konuda bölge ve bölge dışı ülkelerin tutumlarının çok önemli olduğunu dile getiren İranlı bakan, şöyle konuştu: "PKK'nın terörist faaliyetlerinin durdurulması ve kökünün kazınması gerekiyor. Komşu ve bölge ülkelerinin çok iyi bilmesi gereken bir şey var; Irak'taki terörist faaliyetler komşu ülkeleri de etkiliyor. İran ve Türkiye bu konuda aynı görüşte. Babacan'ın İran ziyaretinde bunu ele aldık. Sonradan Suriye'ye ziyaretim oldu. Ne mutlu bize ki Suriye yetkilileri, bu konuda İran ve Türkiye ile aynı fikirde. Iraklı yetkililer de PKK'yı sadece bizler (komşular) için değil, kendileri için de bir problem olarak görüyor. Dolayısıyla tüm bölge ülkeleri arasında bu konuda bir birlik var."

İstihbarat paylaşmalıyız

Manuçehr Muttaki, İran ve Türk orduları arasında PKK ve onun İran'daki uzantısı PJAK ile mücadelede, istihbarat paylaşımı olması gerektiğini de söyledi. İstihbarat akışı olup olmadığına ilişkin soruya ise, "Bu konuda bize bilgi verilmiyor. Emniyet görevlileri biliyor. Ama olması gerekiyor. Türkiye ile tüm aşamalarda ve tüm kurumlar arasında görüşmelerimiz var." karşılığını verdi. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, İran'ın İstanbul'da gerçekleşen Irak zirvesinden beklentilerinin ne olduğu ve bu beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığının sorulması üzerine ise Irak hakkında 14 maddelik bir plan hazırladıklarını anlattı. Tahran yönetiminin hazırladığı bu 14 maddelik planı daha önce Suriye, Irak ve Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerde muhataplarına aktardıklarını söyleyen Muttaki, son olarak 4 gün önce Bağdat'ta, hafta sonu da Irak zirvesinde bu planı detaylı bir şekilde anlattıklarını kaydetti. Bakan Muttaki, 14 maddelik planın yürütülmesi konusunda da İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye'den oluşan dörtlü bir heyet kurulmasını teklif ettiklerini belirtti. Bu maddelerden de sadece üçünü açıkladı: 1-Irak'ın toprak bütünlüğü kesinlikle korunmalı, 2-Tüm ülkede merkezi yönetimin hakimiyeti olmalı, 3-Başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün ülkeler Bağdat'ta büyükelçiliklerini yeniden açmalı. İstanbul'daki toplantıda ise önemli bir sonucun elde edilemediğini savundu. Türkiye'ye, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederken, "Bütün toplantılarda olduğu gibi bir sonuç bildirisi çıkarıldı ve önemli noktalara değinildi. Ancak gerçekleri ve sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda toplantıda çok önemli bir hareket gerçekleştirilmedi." dedi. Irak'la ilgili toplantıların gerçek sorunlara parmak basması gerektiğine değinen İran Dışişleri Bakanı, "Esas problem yabancı güçlerin hâlâ Irak'ta barınmasıdır ve bu güçlerin yavaş yavaş planlı bir şekilde oradan çıkmaları gerekiyor." dedi. Amerikan işgali öncesi ülkede Şii-Sünnilerin birlikte yaşadıklarına dikkat çeken Muttaki, ülkede süregelen mezhep çatışmalarından da Washington'ı sorumlu tuttu. İşgalin aynı zamanda Samuel Huntington'ın ortaya attığı Medeniyetler Çatışması tezinin bir uygulaması olduğunu söyledi.

Kerkük referandumu 2 yıl ertelenmeli

Bakan Muttaki, zengin petrol rezervleri üzerinde kurulu Kerkük kentinin nihai statüsünü belirleyecek referandumun da iki sene ertelenmesini istedi. Ankara'nın da Kürt göçüyle kentin demografik yapısının değiştirilmesi sebebiyle erteleme taraftarı olduğu referandum için, "Şu an Kerkük referandumunun iki sene bekletilmesi gerekiyor. Kerkük'ün statüsüne tüm taraflar birlikte karar vermeli. Irak'ın milli sermayesinin dağıtımı, sorunun çözümünde çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Konuk bakan, işledikleri sivil cinayetlerle son dönemde gündeme yeniden gelen Irak'taki özel güvenlik şirketlerine de değindi. Özellikle Amerikan Blackwater gibi özel güvenlik şirketlerinin bir an önce Irak'tan çıkmaları ve bu şirketlerin de yargı karşısına getirilmesi gerektiğini söyledi.

İranlı öğrenciler 1979 baskınının yıldönümünde gösteri yaptı

İran'da, dün binlerce öğrenci 1979'da Tahran'daki ABD büyükelçiliğine düzenlenen baskının yıldönümünde gösteri yaptı. İranlıların "casus yuvası" dedikleri eski ABD büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık öğrenci grubu, "ABD'ye ölüm", "İsrail'e ölüm" sloganları attı, ABD ve İsrail bayraklarıyla ABD Başkanı George W. Bush'un kuklasını yaktı. Gösteriye katılan İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, bugünkü gençliğin de 30 yıl önceki çizgide yürüdüğünü söyledi. İran'daki İslam devriminden sonra, kendilerini İmam Humeyni çizgisindeki öğrenciler olarak niteleyen bir grup, 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran büyükelçiliğini basarak, 52 çalışanı 444 gün rehin tutmuş, baskının ardından İran ve ABD arasındaki diplomatik ilişki kesilmişti.

zaman



Bu haber 196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,142 µs