En Sıcak Konular

Harem-i Şerif'te Türk bayrağı dalgalanacak!

5 Kasım 2007 09:06 tsi
Harem-i Şerif'te Türk bayrağı dalgalanacak! Birinci Dünya Savaşı sırasında, Kudüs'ü savunurken ölen Türk şehitleri anısına, Harem-i Şerif'te yapılması planlanan anıt için İsrail hükümetinden yeşill ışık geldi. İnşaat izni verilmeyen bölgede, Türkiye'ye bir jest yapılacak...

Harem-i Şerif’in doğu duvarına bitişik olacak anıtın inşasına, Kudüs belediyesi onay verince başlanacak. İnşaat izni verilmeyen bölgede Türkiye’ye jest yapılacak.

İsrail’in saygın Haaretz Gazetesi, İslam’ın en kutsal üçüncü mekanı olan El Aksa Camii’nin de bulunduğu ve Batılıların Tapınak Tepesi dedikleri Harem-i Şerif’e dahil Doğu Duvarı yakınında inşa edilecek Türk anıtı için herşeyin hazır olduğunu yazdı. Hürriyet'te yer alan habere göre, Ankara’nın girişiminin ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de desteğini alan proje için, bölgedeki İslam eserlerinden sorumlu olan "Vakıf" da arsa tahsis etti. Proje Kudüs Belediyesi tarafından da onaylandıktan sonra anıtın temeli atılacak. Gazete, projeye tek muhalefetin, belediye meclisindeki bazı sağcı üyelerden geldiğini bildirdi, ancak AFP, Başbakan Olmert’in henüz yeşil ışık yakmadığını savundu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda bölgeyi savunurken can veren Osmanlı askerlerinin anısına dikilecek anıt, Kudüs’ün içindeki binlerce yıllık Eski Şehir’in sınırını çizen tarihi duvarlardan doğu tarafında bulunanına neredeyse bitişik olarak inşa edilecek.

Sur dibindeki Müslüman mezarlıklarından birinin yakınındaki 120 metrekarelik arsayı anıt için tahsis ettiklerini AFP’ye açıklayan Vakıf Başkanı Azzam el Hatib, "Ankara’nın birkaç ay önce ilettiği talep üzerine, Kudüs’teki Osmanlı askerleri için anıt dikilmesine izin verdik" dedi. Türkiye, geçen yıl İsrail’in başladığı tartışmalı Harem-i Şerif restorasyonu sırasında Tel Aviv Yönetimi ile Vakıf arasında arabuluculuk yapmıştı.

Kudüslü Araplar ve Vakıf, son olarak 1967 savaşında ölen Ürdün askerleri için şehirde bir anıt dikilmesini istemiş, sonunda bölgede canını veren tüm askerlerin anısına bir anıt dikilip orta yol bulunmuştu.

Burada Türk bayrağı dalgalanacak

Normal şartlarda 70 metre yakınında her tür inşaatın yasak olduğu Harem-i Şerif kompleksine sadece 5 metre uzaklıktaki Türk anıtı, Doğu Duvarı’ndaki tarihi Aslan Kapısı’nın (Altın Kapı) yakınında yer alacak. Üç metrelik anıtın tepesinde Türk bayrağı dalgalanacak.

Büyükbabası orada şehit düştü

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Osmanlı ordusunda subay olan büyükbabası da Birinci Dünya Savaşı’nda Kudüs’te şehit düşmüştü. Haaretz gazetesi daha önce, Büyükanıt’ın şehitler anıtının temel atma törenine katılacağını yazmıştı.

Bu haber 2,297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs