En Sıcak Konular

Kritik görüşme bugün

5 Kasım 2007 08:05 tsi
Kritik görüşme bugün Ankara-Bağdat-Washington ekseninde yapılan görüşmeler henüz Türkiye'yi tatmin eden bir sonuç vermedi. Şimdi gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush görüşmesinde.

Terörle mücadelenin seyrini belirleyecek görüşme bugün. Başbakan Erdoğan ABD Başkanı George Bush ile bu akşam Türkiye saati ile 20.15'te görüşecek.
 
Terörle mücadelenin bundan sonraki seyri konusunda kritik öneme sahip bu görüşmede, Erdoğan'a askeri yetkililer de eşlik edecek.
 
Başbakan daha sonra bir basın toplantısı düzenleyecek ve bu ülkedeki etkili düşünce kuruluşlarından Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde bir konuşma yapacak.
 
Beyaz Saray'daki görüşmeye Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da katılacak. Saygun'un ayrıca ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da da çeşitli temaslar yürütmesi bekleniyor.
 
Türkiye'nin beklentisi...
 
Türkiye, Kuzey Irak yönetimi üzerindeki baskının sonuç alacak şekilde artırılmasını istiyor. Irak merkezi hükümeti PKK'yı terör örgütü ilan etti ama Kürt lider Mesud Barzani, PKK için bu ifadeyi kullanmıyor.
 
CNN TÜRK'e konuşan Irak Hükümet Sözcüsü Ali Dabbağ, Irak hükümetinin aldığı kararların Kürt yönetimi için de bağlayıcı olduğunu söyledi:
 
"PKK'nın terör örgütü olduğu konusunda Irak hükümetinin bir kararı var. Bu karar, bütün bölgesel hükümetler için de geçerlidir. Buna Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi de dahil."
 
Irak'ın Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de soruları cevaplarken, Türk halkının öfkesini anladıklarını söyledi, Türkiye'den yine zaman istedi.
 
"Mutabık olmamız için konuşmamız lazım. Şu anda bazı önlemler zaten uygulanıyor. Zaman ve sabır son derece önemli. Türk halkının öfkesini de hükümetin üzerindeki baskıyı da anlıyoruz. Bu önlemler ciddiye alınacak ve uygulanacak."
 
Zebari, "PKK'nın lojistik ikmal yollarının kesilebileceğini, kontrol noktaları kurulabileceğini, Türkiye'nin tutuklanmasını istediği isimler hakkında birşeyler yapılabileceğini" söyledi.
 
İran ve Suriye Dışişleri Bakanları da yaptıkları açıklamalarda, PKK konusunda işbirliği mesajları verdi, itidal çağrısı yaptı.
 
İran Dışişleri Bakanı Manucher Mutteki, sınır ötesi operasyona gerek kalmadan sorunun çözülmesini umduğunu söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de diplomasiye biraz daha zaman ve fırsat tanınması gerektiğini ifade etti.
 
Bu önemli görüşme öncesi Washington yönetimi bir kez daha Türkiye'ye itidal çağrısı yaptı. İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, PKK'yı etkisiz hale getirirken Kuzey Irak'ın istikrarının bozulmaması gerektiğini söyledi. Rice, "PKK ABD'nin de problemi" dedi.
 
Erdoğan: "Somut adımlar bekliyoruz"
 
Başbakan Erdoğan, cuma günü ABD'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, ziyaretinin, ABD'nin terörle mücadelede 'somut' adımlar atmasını sağlayacağına inandığını söyledi.
 
Erdoğan, terör saldırılarının Türkiye'nin sabrını son noktaya taşıdığını vurguladı, ABD ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin 'ciddi sınav' verdiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yapılan görüşmelerin de verimli geçtiğini belirten Erdoğan, "Ziyaret, şüphesiz ABD seyahatinin ön çalışmasıydı" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılanların da terör örgütünden rahatsız olduklarını, terörle mücadeleyi 'birlikte' yürütmek istediklerini söyledi, "Demek ki, bazı adımlar atılmaya başlandı" dedi.
 
Dün İstanbul'daki Irak toplantısında da Türkiye-ABD ve Irak dışişleri bakanları bir görüşme yaptı. Bu görüşme devam ederken, Kuzey Irak'tan PKK bağlantılı partinin bürolarının kapatılacağı haberi geldi.
 
Kürt yönetimi, PKK bağlantılı partinin Erbil ve Süleymaniye bürolarını kapattı. Ama, Kuzey Irak'tan gelen bu haber Ankara'yı heyecanlandırmadı. Türk ve ABD'li diplomatlar, asıl görüşmenin bu akşam Washington'da, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush arasında yapılacağını belirtiyor.

cnnturk



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,100 µs