En Sıcak Konular

Türkiye'ye istihbarat kazığı!

4 Kasım 2007 22:54 tsi
Türkiye'ye istihbarat kazığı! ABD'nin İnsansız Hava Araçlarının eski versiyonlarını Türk Silahlı Kuvvetleri 15 yıldır kullanıyordu. İstihbarat toplama amacıyla geliştirilen ve pilot gerektirmeyen uçalar TSK için büyük önem taşıyordu. Oysa son dönemde yeni versiyonları geliştirilen uç

Günlerdir yarın ABD Başkanı Bush'un Başbakan Erdoğan'ın önüne insansız hava araçlarıyla çekilmiş Kandil fotoğraflarını açacağını ve ortak harekat için el uzatacağı konuşuluyor. oysa Türkiye bölgenin en iyi istihbaratına sahip olan tek ülke konumunda bulunurken bundan nasıl yoksun bırakıldığımız ortaya çıktı.

Peki nasıl oldu da bu noktaya geldik?

Türkiye bu uçakları ABD'den sonra dünyada kullanan ikinci ülke iken bugün Washington'un fotoğraflarına nasıl muhtaç hale geldi?

İşte 15 yılın hikayesi....

Aktifhaber'de yer alan habere göre, Türkiye'ye istihbarat aktarmak üzere PKK kampları üzerinde uçacağı haberleri çıkan ABD'nin İnsansız Hava Araçlarının eski versiyonlarını Türk Silahlı Kuvvetleri 15 yıldır kullanıyordu.

1980'lerin sonunda bu araçları kullanarak Güneydoğu'da istihbarat amaçlı gözlem yapmayı planlayan Türkiye, 1990'lı yılların ortasında Amerikan General Atomics firmasından İHA satın aldı. ABD ordusunun Irak'ta kullandığı Predator'ların bir eski versiyonu olan Gnat ve I-Gnat uçaklarından 8 adet alındı. Türkiye bu tür uçakları kullanan Amerika dışında ilk ülke oldu. 1990'lı yıllarda PKK'lı teröristlerin tespiti ve takibinde bu uçaklar yoğun şekilde kullanıldı.

YİNE İHA'LAR GECİKTİ

İHA'lara ihtiyacın artması üzerine 2002 yılında 10 yeni İHA'nın alımı için ihale açıldı. İhalede, Predator uçaklarını öneren General Atomics firması, sözleşme hükümlerine itiraz ettiği için elendi. Nisan 2005'de sonuçlanan ihaleyi 10 adet Heron tipi uçağı 1,5 yıl içerisinde vermeyi taahhüt eden İsrail'in IUP konsorsiyumu kazandı. IUP, 183 milyon dolara 10 adet Heron ve bunlara ait yer kontrol istasyonlarını teslim edecekti. İlk Heron uçakların 2007 başında Türkiye'ye gelmesi gerekiyordu. Ancak, İsrail konsorsiyumu teslimatı geciktirdi. Bu uçakların 2008 ortasından önce Türkiye'ye gelmesi beklenmiyor.

10 MİLYON DOLARA UÇAK KİRALANDI

Gecikmeden kaynaklanan istihbarat açığının karşılanması için ihale şartlarını zamanında yerine getiremeyen firmayla kira anlaşmasına gidildi. IUP firmasından 10 milyon dolara 1 adet Heron uçağı kiralandı.

Acil ihtiyaç nedeniyle uçakları İsrail'li operatörlerin uçurması şartı kabul edildi. 2007 Temmuz'unda İsrailli personel uçağı bölgede kullanmaya başlandı.

ESKİYEN UÇAKLAR TAMİR BEKLİYOR

15 yıldır kullanılan Gnat ve I-Gnat uçakları da yıllar içinde eskidi ve teknolojileri demode olmaya başladı, bazı uçaklar ise kazalarda kaybedildi. Üretici firma, eskiyen uçakların modernize edilip düşenlerin yerine de en son model Predator'ların 1 yıldan kısa sürede verilmesini öngören bir teklif getirdi. Türk yetkililer ise İsrail Heronlarının yakında teslim edilmesine güvenerek önce bu teklife sıcak bakmadı ancak İsrail Heron'ların gecikmesi üzerine değerlendirmeye aldı.



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,813 µs