En Sıcak Konular

Pakistan'da genel seçimler ertelendi

4 Kasım 2007 18:45 tsi
Pakistan'da genel seçimler ertelendi Pakistan'da dün olağanüstü halin ilan edilmesinin ardından bugün de genel seçimler iptal edildi. Ülkede gözaltılar sürüyor

Devlet Başkanı General Pervez Müşerref'in dün olağanüstü hal ilan ettiği Pakistan'da genel seçimlerin ertelendiği bildirildi. Hükümet, genel seçimlerin "rafa kaldırıldığı"nı belirtirken, yeni seçim tarihi açıklanmadı.

Enformasyon Bakan Yardımcısı Tarık Azim, seçimlerle ilgili bir soru üzerine, "Ne yazık ki her şey rafa kalktı. Yine de seçimlerin kısa sürede yapılacağını umuyorum, ancak kesin tarih veremem" dedi. Pakistan'da genel seçimlerin ocak ayında yapılması öngörülüyordu.

PAKİSTAN MEDYASI: MÜŞERREF İKİNCİ DARBEYİ YAPTI

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in dün olağanüstü hal ilan etmesinden sonra medya hükümete ateş püskürdü. Pakistan'daki gazeteler ve televizyonlar, Müşerref'in halkı kandırdığını ve ülkeyi diktatörlük düzenine geri götürdüğünü bildirdi.

Dawn gazetesinin bugünkü manşetinde "General Müşerref'in ikinci darbesi" ifadeleri yer aldı ve 1999'da darbeyle iktidara gelen devlet başkanının aynı günlere geri döndüğü belirtildi.

İngilizce yayın yapan gazetelerden The News, "Kara Cumartesi" başlığını kullandığı haberinde, 3 Kasım'ın Pakistan'ın politik ve anayasal tarihinde 'kara bir gün' olarak anılacağını duyurdu. Diğer gazetelerin "Olağanüstü hal değil sıkı yönetim", "Acımasız adım" gibi manşetler atmaları da dikkat çekti.

MUHALEFET LİDLERİ BİR BİR GÖZALTINA ALINIYOR

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in dün olağanüstü hal ilan etmesinden sonra başlayan gözaltılar bugün de sürüyor. Muhalefetteki üst düzey avukatlar, politikacılar ve ülkede son derece revaçta olan kriket sporunun efsanevi ismi İmran Han tutuklandı.

Eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği partisinin Genel Başkan Vekili Cavid Haşimi gözaltına alındı. Haşimi, polisler kendisini götürmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Müşerref'in günleri sayılı. Ordunun siyasetteki rolünün sonuna geldik'' dedi.

Pakistan muhalefet liderlerinden Cavid Haşimi...

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonunun BM raportörü da olan Başkanı Esma Cehagir de, Lahor'daki evinde ev hapsine alındığını belirtti. Polis, Ketta kentinde de bazı muhaliflerle Müşerref karşıtı avukatların gözaltına alındığını bildirdi.

Ülkenin en büyük kenti Karaçi'nin polis şefi Ezher Ali Faruki de ''yumuşaklık politikalarının sona erdiğini, hoşgörü göstermeyeceklerini, gerekirse tutuklamalar yapacaklarını ve zor kullanacaklarını'' söyledi.

Bu arada gözaltında bulunan önde gelen Müşerref karşıtı avukatlardan Tarık Mahmud, Müşerref'in 1999'dan bu yana ikinci kez ülkeyi ele geçirdiğini, Müşerref'in yaptığının olağanüstü hal ilanı değil, sıkıyönetim olduğunu savundu.

AVUKATLAR GREVE HAZIRLANIYOR

Pakistan'da avukatlar, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in dün ilan ettiği olağanüstü hale karşı grev çağrısında bulundu. Yüksek Mahkeme Barolar Birliğinin eski Başkanı Hamid Ali Han, ''Yarından itibaren mücadelemize başlıyoruz'' diyerek, avukatların protesto gösterileri yaparak, mahkemeleri boykot edeceğini kaydetti.

Pakistan'da Müşerref'in Başyargıç İftihar Çaudri'yi Mart ayında görevden almasından sonra bir ''avukatlar hareketi'' oluşmuş, Çaudri görevine iade edilmişti. Ancak Yüksek Mahkeme Başyargıcı Çaudri, dün olağanüstü hal ilanından sonra yeniden görevden alındı.

ABD ELEŞTİRDİ FAKAT MÜŞERREF'E DESTEK SÜRECEK

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan'ın olağanüstü hal ilan etmesinin "son derece üzücü" olduğunu söyledi. Rice, bu kararın "özgür ve adil seçimler yapılabilmesi" için alındığını umduğunu ifade etti. Tüm tarafları itidalli olmaya ve derhal demokrasiye dönmeye çağıran Rice, "ABD'nin anayasa dışı önlemleri desteklemediğini" bildirdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Müşerref'in seçimlerin Ocak ayında yapılması sözünü verdiğini ve ABD'nin kendisinden bunu beklediğini belirtti. Müşerref'in olağanüstü hal kararı aldığı haberlerini endişe verici bulduklarını kaydeden sözcü, bu kararın Pakistan için demokraside geriye doğru atılmış bir adım olabileceğini ve Pakistan'ı sivil yönetime giden yoldan çıkaracağını ifade etti.

Komşusu Hindistan da, Pakistan'a olağan duruma dönülmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, Pakistan'dan hızla demokrasiye dönmesinin istendiği kaydedildi.

ANAYASA DÜN ASKIYA ALINDI

Pakistan devlet televizyonu, devlet başkanı Pervez Müşerref'in olağanüstü hal ilanından sonra anayasanın askıya alındığını duyurdu. Yüksek Mahkeme Başyargıcı İftihar Çaudri ve diğer 8 yargıcın, başta anayasanın askıya alınması olmak üzere, olağanüstü halden kaynaklanan uygulamaları kabul etmedikleri, bunun üzerine Çaudri'nin görevden alındığı bildirildi.

Çaudri ile Müşerref arasında geçmişte de sürtüşmeler yaşanmış ve Müşerref'in Çaudri'yi görevden alma girişimi şiddetli protestolara yol açmıştı. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, olağanüstü halin "ülkedeki kabile isyanı ve yargının müdahaleleri" nedeniyle ilan ettiği bildirildi.

Müşerref'in olağanüstü hal emrinin kopyasında, olağanüstü halin "kabile eylemlerdeki ve bazı terörist saldırılara ilişkin olaylardaki artış" nedeniyle ilan edildiği belirtildi.

Gözaltına alınanlar arasında eski İstihbarat başkanı Hamid Gül de bulunuyor.

Metinde, "bazı adli kuruluşlara mensup kişilerin, terörle ve aşırıcılıkla mücadelede, hükümeti ve ulusun kararlılığını zayıflatarak ve hükümetin bu tehdidi önleme yönündeki eyleminin etkinliğini azaltarak yasa ve yürütme güçlerine aykırı çalıştığı" ifade edildi.

BENAZİR BUTTO DUBAİ'DE DÖNDÜ

Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun, Dubai'den ülkesine döndüğü bildirildi. Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi lideri Butto'nun sözcüsü Vecid Hasan, eski Başbakan'ın Karaçi havaalanında uçağın içinde beklediğini söyledi. Hasan, Butto'nun tutuklanıp tutuklanmayacağını ya da sınır dışı edilip edilmeyeceğini görmek için uçakta beklediğini kaydetti.

Pakistan'ın sürgündeki eski Başbakanı Benazir Butto, 8 yıl aradan sonra 18 Ekimde ülkesine dönmüştü. Pakistan'ın Karaçi kentinde on binlerce yandaşı tarafından karşılanan Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşmesi ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'le iktidar paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanması üzerine ülkesine dönme kararı almıştı. Butto'yu karşılama konvoyuna düzenlenen intihar saldırısında da 145 kişi ölmüştü. Butto, 1 Kasımda Dubai'ye gitmişti.

Pakistan'ın eski Başbakanı Navaz Şerif de, Müşerref'in ülkede olağanüstü hal ilan etmesini kınayarak, Müşerref'in istifasını istedi. Sürgündeki eski Başbakan Şerif, "Olağanüstü hal ilanı eşi görülmemiş bir karar. Şimdiye dek hiçbir zaman yargıçlara bu şekilde davranılmadı" dedi. Şerif, "Müşerref bugün istifa etmeli ve adil seçimlerin yolunu açmalı" diye konuştu.

AŞİRET BÖLGELERİNDE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan vilayetinde bir yolcu minibüsünün mayına çarpması sonucu 6 sivil öldü. Polis, kabilelerin on yıllardır özerklik için savaştığı vilayetin Sui kasabası yakınındaki patlamada 13 kişinin de yaralandığını belirtti. Polisin, patlamayla ilgili olarak 10 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Diğer taraftan, güvenlik güçleriyle silahlı kabile üyeleri arasında şiddetli çatışmalara sahne olan kuzey bölgelerinde militanların 2 karakolu ele geçirdiği iddia edildi. Kabile liderinin sözcüsü, Svat vadisinde Taliban yanlısı üyelerin birkaç saat arayla iki karakolu ele geçirdiğini, binalardan birine bayrak diktiğini öne sürdü.

Taliban komutanı Mian Resul Şah da üyelerin, polisleri binaları terk etmeye ikna ederek, silahların yağmalanmaması için binaların kapısına kilit vurduğunu söyledi. Kuzey kesimde kabile üyelerinin üç bölgede kontrolü ele geçirdiği de ileri sürüldü. Geçtiğimiz günlerde de ülkenin Ravalpindi kentinde bir intihar saldırısı daha yapılmış ve 7 ölmüştü.

Ülkedeki kabileler ile yönetim arasındaki gerilim Temmuz ayında, ordunun Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in emriyle, başkent İslamabad'daki Lal Camii'ni basmasıyla doruğa tırmanmıştı. Pakistan ordusu tarafından işgal edilen Lal Camii baskınında yüzlerce kişi ölmüştü.

Pakistan ordusu Taliban yanlısı olduğunu iddia ettiği gruplarla, Afganistan sınırında bulunan ve aşiretlerin kontrol ettiği Veziristan bölgesinde de mücadele ediyor.

Haber10



Bu haber 244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,273 µs